Intre Est si Vest – Pictura rusa din patrimoniul Muzeului National de Arta

0
565

MNAR expune din nou, după o perioadă de mai bine de 20 de ani, lucrări valoroase din patrimoniul secţiei de Artă Europeană şi Decorativă. Propunându-şi să reitereze evoluţia picturii ruse, expoziţia Între Est şi Vest cuprinde 31 de icoane şi 28 de picturi.

Şcoala rusă de pictură începe să se dezvolte sub puternicul ascendent al artei bizantine, fiind tributară creaţiilor de excepţie ale lui Teofan Grecul sau Andrei Rubliov. Odată cu deschiderea spre influenţele occidentale, pictura rusă îşi va însuşi noi caracteristici precum fluiditatea desenului, cromatica bogată şi strălucitoare şi varietatea tematică, pentru ca în secolul al XIX-lea să se ralieze curentelor stilistice din restul Europei, fără a se desprinde în totalitate de moştenirea bizantină. Urmând ca în secolul al XX-lea pictura rusă chiar să revoluționeze pictura occidentală prin avangarda rusă și mai ales prin constructivism.

Expoziţia ale cărei lucrări au fost atent selectate tocmai pentru ilustrarea elocventă a acestui parcurs, poate fi vizitată până pe 28 aprilie 2013, de miercuri până duminică .

Preţul biletelor este de 4 lei (2 lei tarif redus pentru elevi şi studenţi), intrarea fiind gratuită în prima zi de miercuri din fiecare lună.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here