Hesher – umor negru si actori jos palaria

0
1480

Filmul Hesher merita vazut in primul rand pentru jocul actorilor: toti interpreteaza fara greseala, dar cel mai spectaculos este Joseph Gordon-Levitt, pe care l-ai vazut si in Inception, (500) Days of Summer, 50/50 si, mai nou, in The Dark Knight Rises.

Joseph Gordon-Levitt este un fel de om al strazii, cu tatuaje simpliste homemade si plete incalcite, care imparte in stanga si in dreapta un limbaj desuchiat sustinut de acte de comportament de neinteles. E o persoana deraiata din normalitate, fara nicio asteptare de la el si de la ceilalti. Asta pana cand incepe sa simta un fel de responsabilitate fata de copilul familiei in casa careia s-a aciuiat intr-un mod neverosimil.

Copilul T.J. Forney (jucat de Devin Brochu), ca si tatal lui (Rainn Wilson), este depresiv pentru ca tocmai si-a pierdut intr-un accident mama. Bunica (Piper Laurie) este singura care pastreaza o aparenta de firesc in familie, dar nu o poate sustine din cauza slabiciunii fizice.

In ciuda acestei combinatii familiale neobisnuite: Hesher si cei trei Forney, filmul nu merge nicaieri, ramanand in cercul vicios al aceleiasi solutii: pilule de intelepciune administrate cu doze serioase de umor negru. Intre lectii de genul trebuie sa vezi intotdeauna partea plina a paharului, viata nu e chiar asa de cainoasa etc, Joseph Gordon-Levitt face numai tampenii: incendiaza o masina si il lasa pe copilul T.J. sa incaseze urmarile, mazgaleste copios cu un marker permanent masina adolescentului ce il persecuta pe T.J., se distreaza aruncand intr-o piscina lucrurile unor necunoscuti, ca apoi sa incendieze trambulina piscinei etc. Tipul este perfect scandalos, dar vorbeste, rade, ameninta si se prosteste intr-un stil irezistibil.

Tocmai datorita umorului negru al lui Hesher, dar si al celorlalte personaje, filmul reuseste sa transmita o stare de bine, in ciuda subiectului dificil (cum iti revii dupa moartea cuiva drag) si a ochilor incercanati ai lui T.J..

Ca mai toate filmele americane insa, Hesher forteaza un pic linia sentimentalismului, ceea ce il face sa piarda drastic din valoare. Este o contradictie in termeni faptul ca  filmul manipuleaza emotional spectatorul in ciuda umorului negru si a unui personaj fara respect pentru "ce e sfant" – anarhistul Hesher. Hesher ramane doar un film cuminte in ciuda scandalosului Hesher. Daca ar fi rezistat tentatiei sa sentimentalizeze, ar fi fost mult mai bun. 

Chiar si asa, Hesher merita vazut pentru performantele actorilor.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentGreat Expectations
Următorul articolJorge Luis Borges – The House of Asterion
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here