Gangster Squad – nu-i tocmai The Godfather

0
831

Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Josh Brolin … Cum să nu-ţi placă Gangster Squad? Subiectul: o echipă de poliţişti formată ad hoc luptă împotriva celui mai mare mafiot din Los Angelesul anilor 40-50. Undeva prinsă la mijloc se găseşte o domniţă răvăşitor de frumoasă… Reţeta pare de succes.

Şi totuşi, nu e. Regizorul Ruben Fleischer nu e nici Martin Scorsese, nici Francis Ford Coppola, iar Gangster squad nu are nimic din sclipirea Cârtiţei sau a Naşului. Cunoscut pentru filme cu tematică light, ce se adresează mai ales publicului tânăr, precum Zombieland sau 30 minutes maximum, Fleischer se lansează  de data aceasta pe un teren minat, deja încercat de atâţia şi-atâţia regizori – filmele cu gangsteri.  

Mickey Cohen (Sean Penn face aici un rol magistral – dar nu e nicio noutate în asta) este un fost boxer evreu care şi-a construit de-a lungul anilor un imperiu în Los Angeles, iar acum vrea să se extindă în tot statul, ba chiar şi în Chicago, în numele progresului. Numai că poliţia i-a pus gand rău; mai exact şeful poliţiei (Nick Nolte), fiindcă poliţiştii sunt în majoritate plătiţi şi mânuiţi de către Cohen. Aşa că îl convoacă pe unul dintre puţinii poliţişti care nu se tem de Cohen, detectivul O’Mara (Josh Brolin) şi îi dă carte blanche să aleagă pe cine va dori şi să facă ce va crede de cuviinţă pentru a pune capăt imperiului gangsterului.

Unul dintre poliţişti, tânărul Jerry Wooters (Ryan Gosling) are şi un motiv personal pentru a se înrola în această misiune – frumoasa Grace, de care s-a îndrăgostit, este „profesoara de bune maniere” a lui Cohen. Se pun deci pe treabă, îi ard cazinoul, banii, îi împuşcă oamenii, îi zădărnicesc planurile, nu fără pagube colaterale.

Avem parte de împuşcături ca în Public enemies, nu se face economie de sânge, corpuri dezmembrate ca la Tarantino, replici cu un umor studiat – uneori reuşit, alteori nu – totul într-un ritm ameţitor. De reţinut şi de apreciat scena confruntării între Cohen şi O’Mara (Penn şi Brolin), cu care merită să ne delectăm.

Privitorilor le-ar putea fi răsplătită curiozitatea de a fi mers să vadă Gangster Squad prin distribuţie – despre Sean Penn am spus deja numai de bine; Josh Brolin e fermecător în rol de poliţist dur, elegant, patriot şi familist convins; Ryan Gosling cucereşte chiar şi pe cei(cele) care nu se numărau neapărat printre fanii săi, iar Emma Stone îi lasă pe spectatorii de ambele sexe cu gura căscată, de admiraţie sau de invidie.

Gangster squadse înscrie cu siguranţă în seria filmelor făcute pentru vânzări, aşa că nu trebuie să ne facem griji pentru succesul lui la public.

SHARE
Articolul precedentMovie 43- trailer
Următorul articolLa Bayadere- Kingdom of Shades
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here