Despre diversitatea Rotterdam-ului

0
1032
Rotterdam, photo by 3093594, CC0 licence

Deși nu este prima destinație de călătorie care îți vine în minte, Rotterdam reușește să-și cucerească turiștii încă de la prima vizită. Și tocmai pentru diversitatea și stilul arhitectural îndrăzneț ar trebui inclus cel puțin o dată pe lista de vacanțe.

Istoria lui începe în anul 1270 când pe râul Rotte a fost construit un baraj (dam) și zona a fost încet-încet populată. Abia în anul 1340 Contele de Olanda îi va acorda statutul de oraș. Având deschidere directă la Marea Nordului este lesne de înțeles că va deveni rapid una dintre cele mai importante zone portuare ale Europei și ale lumii. Nu degeaba și-a căpătat numele de poarta Europei, tocmai pentru că face legătura directă dintre Marea Nordului și bătrânul continent.

Este, așadar, obligatoriu să faci un țur al vechiului port, primul construit în oraș în anul 1350. Vei putea admira vase vechi cu pânze, ce dau locului un aer special. Tot aici se află și primul zgârie-nori din Europa, Het Witte Huis (Casa Albă), o impresionantă clădire de 10 etaje construită în stilul Art Nouveau. Dacă mai mergi puțin printre vechile canale ale portului, vei da la un moment dat peste un grup de căsuțe foarte ciudate și unice în formă de arbore. Numite casele cubice acestea au fost construite în anul 1989 de către arhitectul Piet Blom. Concepute ca un mini-orășel în sine, casele formează de fapt o pădurice în care fiecare astfel de constuctie reprezintă un copac.

Și dacă tot vorbim despre construcții în forme ciudate, trebuie să amintim de Markthal o clădire pe cât de îndrăzneață la prima vedere pe atât de impresionantă și de impunătoare. Inaugurată în 2014, imensa clădire în formă de potcoavă găzduiește la parter o piață, iar în jurul ei, în formă de arcadă se află peste 200 de apartamente, birouri și o parcare subterană pe patru niveluri. Fațada din sticlă are proiectate imagini cu fructe, legume sau flori, închipuind astfel un Corn al abundenței.

Rotterdam este de asemenea și un important centru universitar. Astfel, primindu-și numele de la Erasmus din Rotterdam, unul dintre cei mai valoroși umaniști ai perioadei renascentiste, Universitatea din Rotterdam este considerată una dintre cele mai prestigioase din Europa și din lume pentru cei care își doresc să urmeze o carieră în economie, management sau în sfera medicală. Nu este de mirare, așadar, că persoane publice ca Mohammad Hatta, Prince Friso of Orange-Nassau, Jan Tinbergen, Lex Veldhuis sau Maria Lynn Ehren au ales să își facă studiile aici.

Însă pe lângă toate aceste lucruri de descoperit în Rotterdam (și încă multe altele) nu poți pleca fără a admira “piesa de rezistență” a orașului, celebrul pod Erasmus (sau Lebăda) care unește partea de nord a orașului cu cea de sud. Superb iluminată noaptea, eleganta construcție se face remarcată fără îndoială prin simplitatea designului, dar în același timp prin unicitatea sa, având doar un singur pilon din care pornesc cabluri groase de oțel ce susțin întreaga structură.

Rotterdam se distinge în primul rând prin varietatea arhitecturală și prin stilurile îndrăznețe ale clădirilor. Peste tot vei găsi astfel de bijuterii, dar vei fi în același timp surprins să vezi că toate aceste stiluri se îmbină într-un fel de dans modern și elegant căruia ești invitat să te alături.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here