Cum iti faci viata mai usoara langa un sef narcisist

0
2150
Te simţi sclavul unui şef care minimalizează orice activitate pe care o duci la bun sfârşit? Îţi respinge soluţiile în discuţiile face to face, dar le prezintă ca fiind ale lui în şedinţele cu alţi manageri? Se poartă amabil doar când are nevoie de rapiditatea şi de ideile tale în rezolvarea unui task? Ei bine, s-ar putea să ai un şef cu trăsăturile unui narcisist.

Cum recunoşti un şef narcisist

În vorbirea populară i se spune buricul Pământului. În mintea lui se crede sosia lui Donald Trump, imaginandu-şi probabil că el a recrutat compania pentru a lucra pentru interesele sale, nu compania pe el. Psihologii specializaţi în tulburări de personalitate au identificat nişte trăsături definitorii ale narcisistului.

Confirmarea superiorităţii în relaţiile cu toţi cei din jur, reflectată de nevoia obsesivă de a fi lăudat, de a fi centrul oricărei acţiuni sau eveniment şi, mai ales, de a i se accepta orice idee în detrimentul celor exprimate de tine sau de alţi colegi.

Asumarea succeselor ce nu-i aparţin şi exacerbarea importanţei acordate activităţii sale. Aşteaptă-te să-ţi fure ideile sau să ţi le critice în faţa tuturor pentru a sublinia corectitudinea soluţiilor găsite de el.

Rezistenţă scăzută la frustrarea provocată de critici. Dacă vrei să îţi ia în seamă ideile, fă-l să creadă că au fost inspirate de soluţiile propuse de el, mai ales în cazul în care vrei să aduci schimbări planului stabilit iniţial de acesta. Dacă vrei să faci totuşi nişte schimbări neaşteptate de el, pregăteşte-te să faci faţă unor riposte disproporţionate din partea lui.

Are pretenţii care nu au legătura cu fişa postului.Acest gen de şef consideră că totul i se cuvine în urma atribuirii unui statut preferenţial imaginar. S-ar putea să te transforme în asistentul personal, el fiind prea ocupat pentru a-şi face cafeaua sau pentru a cumpăra online nişte bilete la un concert pentru copilul său.

Folosirea secretelor în scopul ascensiunii profesionale.Nu îi dezvălui greşeli nesesizate de nimeni altcineva sau alte secrete, deoarece va considera că te are la mână! Nu are prea multă empatie şi nici scrupule atunci când vrea să avanseze, aşa că este ultima persoană în care trebuie să ai încredere!

Soluţii pentru interacţiunea cu un astfel de şef

Apără-ţi stima de sine în relaţia cu el. Dacă poţi, fugi mâncând pământul, deoarece este un şef toxic! Dacă nu poţi, atunci noul tău scop va fi apărarea stimei de sine, pe care narcisistul care îşi distruge concurenţa (reală sau închipuită) vrea să o atace.

Devino conştient de atuuri

Ideile şi munca ta sunt importante. Trece-ţi în revistă atuurile şi toate acele situaţii în care ţi-ai ajutat colegii în activităţile acestora, indiferent de cât de simple ţi s-au părut atunci. Dacă vrei, le poţi scrie sub forma unei liste pentru a le reciti ori de câte ori şeful plin de sine te face să te simţi o povară pentru companie.

Contabilizează rezultatele pozitive din activitatea ta

După ce ţi-ai descoperit calităţile, arhivează şi rezultatele pozitive avute. Atunci când îţi va spune că eşti inutil, accesează arhiva realizărilor şi a sarcinilor îndeplinite şi vei vedea cât de lipsite de realism sunt criticile sau reacţiile sale. Nu încerca să-l convingi de utilitatea ta, deoarece el nu caută argumente în relaţiile cu alţi oameni, ci motive pentru a-i supune. Important este să te convingi pe tine! Refuză ispita de a considera propriile rezultate ca fiind nişte detalii mărunte în activitatea complexă a companiei.

Verifică toate aşa-zisele critici puse pe seama altor colegi/manageri

Atunci când are impresia că şi-a pierdut credibilitatea în faţa ta, va încerca să îţi dea impresia că toată lumea este de fapt nemulţumită de tine. Ar fi o mare greşeală să-l crezi! Dacă ţi-ai ajutat colegii şi ţi-ai îndeplinit activităţile din fişa postului, este imposibil ca toată lumea să fie nemulţumită de tine.

Consolidează-ţi relaţiile cu alţi colegi

Narcisistul vrea să îţi impună viziunea lui despre lume şi viaţă, dar mai ales despre nivelul performanţelor tale. Dacă îi faci jocul, câmpul percepţiei tale privind legăturile profesionale din companie se va îngusta considerabil. Încearcă să îţi consolidezi relaţiile de colaborare cu alţi colegi şi manageri, chiar şi prin detalii mărunte, cum ar fi răspunsul rapid la o solicitare informală, dar importantă pentru confortul emoţional. Hrăneşte-te din relaţiile pozitive, sănătoase, avute cu alţi colegi pentru a-ţi întări stima de sine avariată în relaţia cu şeful toxic.

Pune accent pe calităţile admirate în relaţiile informale. Acceptă invitaţiile colegilor la masa de prânz, la concerte sau alte activităţi care pot consolida latura emoţională a relaţiilor profesionale. Ceilalţi te vor percepe aşa cum eşti, nu cum vrea şeful tău să rămâi în memoria colectivă a companiei.

Participă la climatul emoţional pozitiv din companie şi facilitează munca în echipă sau integrarea noilor angajaţi. Orice şef are la rândul său un alt şef, chiar dacă nu vrea să recunoască întotdeauna, iar acesta va şti mai bine să aprecieze sprijinul oferit prin implicarea ta.

Depistează cine mai este mulţumit de rezultatele şi calităţile tale, astfel încât să poţi migra într-un alt departament în cazul în care atmosfera creată de şeful tău devine insuportabilă.

Descoperă şi alte victime ale şefului, dar şi inamici

Şeful narcisist, atunci când îşi închipuie că îi este ameninţată supremaţia, riscând să piardă statutul de vedetă supremă, se poate comporta asemenea unui prădător. Cu siguranţă vei descoperi victime ce au preferat să nu vorbească despre abuzurile şefului tău, astfel încât îi vei înţelege mai bine comportamentul. În ceea ce-i priveşte pe inamicii lui, nu îţi spune nimeni să ţeşi intrigi pentru a-l răsturna de la putere, doar că s-ar putea ca rivalii săi să îţi ia apărarea când reacţiile lui vor fi considerate disproporţionate.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here