Constantin Stanislavski – Regizorul secolului al XX-lea

0
1108

Constantin Stanislavski (5 ianuarie 1863 – 1938) este regizorul rus cu o influență greu de masurat asupra teatrului si filmului si creatorul Metodei – tehnica considerata de multi ca fiind cea mai potrivita pentru a pune cel mai bine in valoare expresivitatea actorilor. Multi actori de la Hollywood inca o practica, fiind popularizata in America la inceput de Lee Strasberg. Actori "metodisti" celebri sunt considerati: Paul Newman, Robert De Niro, Daniel Day-Lewis, Marilyn Monroe, Dustin Hoffman, Johnny Depp.

Împreună cu Nemirovici – Dancenko, Stanislavski a înființat Teatrul de Artă din Moscova în 1897. Conceput pentru a arăta o altă perspectivă a teatrului, proiectul celor doi s-a bucurat de un mare succes și a generat câștiguri impresionante pentru investitori.

Dar, dincolo de succesul financiar al teatrului sau, Stanislavski are marele merit de a fi chestionat condiția actorului și de a fi experimentat diferite metode prin care acesta își poate îndeplini cel mai bine rolurile. Prin modul său experimental de a lucra cu actorii, Stanislavski fiind la rândul său actor, a identificat printre altele si pe cea mai celebră dintre ele, încă studiată la facultățile de profil (deși au trecut aproape o sută de ani de atunci). Aceasta presupune ca actorul, atunci când dorește să performeze un rol, trebuie să încerce să imite comportamentul personajului, pentru ca ulterior, venind dinspre exterior să intre în personajul respectiv.

Este interesant că Stanislavki este de fapt si cel care a definit ideea moderna de regizor. Regizorii sunt vazuti azi ca atat de importanti in economia unui spectacol si datorita lui Stanislavski. 

Regizorul de origine rusă a fost și cel mai important colaborator al lui Cehov. Complexitatea personajelor cehoviene îl atrăgea in mod special pe Stanislavski pentru ca aceasta implica munca împreună cu actorii pentru a descoperi bogăția sufletească a personajelor.  

Galerie video

SHARE
Articolul precedentWorld War Z – Official Trailer (Brad Pitt)
Următorul articolStanislavsky and the Russian Theatre
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here