Ce evenimente se intampla in weekendul 22-24 noiembrie

0
3683

Un târg de carte, unul de fashion, un festival de film și câteva spectacole de teatru interesante. Cam așa arată următoarele trei zile.

Să începem prin a-ți aminti că pe parcursul acestui weekend este deschis Târgul Internațional Gaudeamus la Romexpo. Invitatele de onoare din acest an vor fi țările nordice: Suedia, Finlanda, Norvegia, Damenarca și Islanda. În cadrul târgului vei găsi ofertele a peste 400 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, agenții literare și multe altele.

Ești invitat începând de vineri la ediția a doua a Festivalului de Psihanaliză și Film la Cinema Studio. Printre titlurile care vor rula pe parcursul celor trei zile de festival se numără Seduced and Abandoned, un documentar în care vor apărea și regizorii Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola, Roman Polanski sau Martin Scorsese și actorii Ryan Gosling și Diane Kruger.

În cinematografele mainstream va rula din acest weekend continuarea poveștii Hunger Games.  În cea de-a doua parte a trilogiei, Catching Fire, Katniss (Jennifer Lawrence) și Peeta (Jush Hutcherson) sunt considerați responsabili pentru revoltele din rândul locuitorilor districtelor, de aceea sunt nevoiți să ia parte la o nouă competiție pe viață și pe moarte.

O altă premieră cinematografică a weekendului este Matei copil miner este un film scris și regizat de Alexandra Gulea. Povestea urmărește un copil din Valea Jiului, care locuiește cu bunicul său, fost miner. Situațiile conflictuale de la școală determină fuga lui Matei de acasă, în drum spre București, acesta confruntându-se  cu obstacolele și responsabilitațile adolescenței, dar și cu nevoia de maturizare.

Spectacolele de teatru sunt prezente într-un număr mare la acest sfârșit de săptămână. Astfel, Amalia respiră adânc este un one-woman show al actriței Cristina Casian care se va juca vineri de la oa 19:00 la Teatrul Act. Piesa urmărește povestea unei femei care își expune dramele din perioada comunismului, când era copil, până în perioada post-decembristă, când ajunge la maturitate și încearcă să își înteleagă propria persoană și să se adapteze mediul în care trăiește.

Sâmbătă, pe scena teatrului Bulandra, de la ora 18:30, se va juca piesa Ivanov, o adaptare a lui Andrei Șerban după textul lui A. P. Cehov.  În încercarea de a redobândi o glorie trecută, drumul lui Ivanov se îndreaptă către un final dramatic. Din distribuție fac parte Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc și Marius Manole.

Arta este o piesă de teatru care analizează cu umor prietenia dintre Serge, Marc și Yvan. Între cei trei bărbași apare un conflict cauzat de o pânză achiziționată de Serge, un tablou puțin spus minimalist: este o pictură albă cu dungi tot albe. Spectacolul are loc sâmbătă seara, de la ora 19:00, la Teatrul Bulandra (Sala Izvor-Ciulei).

Voyeur este adaptarea scenică a romanului Păpușarul al lui Gardner McKay și spune povestea unui psihopat care hărțuiește femei. Este o piesă despre abilitatea de a manipula, de a minți, despre puterea oribilă a carismei, despre faptul că o crimă este o crimă doar dacă ni se întamplă nouă. Spectacolul se va juca duminică la Teatrul de Artă de la ora 20:15.

De sâmbătă până duminică, între orele 10:00 și 20:00 ești invitat la Sala Dalles pentru târgul de fashion V for Vintage. Tema ediției este Vacanță la Roma, inspirată de filmul Roman Holiday (1953). Târgul va reuni o sută de expozanți inspirați de tema aleasă în crearea unor colecții speciale. Intrarea este 10 lei, iar dress code-ul este alb/negru/monocrom.

De asemenea, până pe 5 decembrie, la Victoria Art Center (Calea Victoriei, 12 C) are loc cea de-a treia ediție a Salonului European de Bandă Desenată. Pe lângă expoziții, evenimentul îți oferă ocazia de a lua parte la conferințe, discuții, ateliere, lansări de carte și proiecții.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here