Cum să-ți crești banii mai repede decât dacă i-ai ține la bancă

0
4810
I made my first investment at age eleven

În general când vine vorba de a pune un ban deoparte, ne gândim fie la a depune bani în bancă, fie la a pune banii “la saltea”. Vedem de obicei în filme, cum alții își investesc banii la bursă, de exemplu, sau au planuri de economisire și investiții pentru “retirement”. În România, trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi nici s-au gândit la planuri de investiții pentru momentul în care vor ieși la pensie, în ciuda faptului că știm cu toții că sistemul de pensii este total dezechilibrat și sunt șanse mari ca la momentul retragerii din câmpul muncii lucrurile să stea chiar mai rău decât în acest moment.

Să investești pe bursă pare foarte complicat, e nevoie de cunoștințe specifice, să ai un plan de investiții pentru pensie pare o idee de unde nu știi de unde s-o apuci. Dar nu e atât de complicat precum pare. Finzoom ne oferă câteva idei de investiții pentru a obține o creștere mai mare la depozite de  0,45% – 1,75% cât primim de la bănci. De fapt la modul real, câștigăm chiar mai puțin decât această dobândă, chiar ajungând să pierdem bani din depozite, pentru că:

  1. Impozitul de 16%: Veniturile din dobanzi se impoziteaza de catre statul roman cu 16% – iar din 2016/2017, conform noului Cod Fiscal, se plateste si 5,5% contributia la asigurari de sanatate (CASS)
  2. Comisioanele: Constituirea unui depozit presupune deschiderea unui cont curent bancar, purtator la randul lui de comisioane: de deschidere si de administrare (lunar sau anual). Acestea pot ajunge impreuna si la 90 lei pe an.
    In plus, majoritatea bancilor mari din Romania practica un comision de retragere numerar (la ghiseu) de 0,4% – 0,5% din suma retrasa, chiar si in ziua scadentei depozitului.


Care sunt alternativele la depozitele bancare:

Conturile de economii

Acestea ofera flexibilitate – poti depune si scoate bani oricand, fara sa fii penalizat. Conturile de economii pot avea si dobanzi de 3% si comisioane zero (de exemplu conturi de economii pentru copii). Compara Conturi de Economii pe FinZoom.ro

Titlurile de stat

Sunt emise si garantate de stat, sunt alternativa cel mai putin riscanta la depozitele bancare.
Avantaje:

  • Este un venit neimpozabil , nu se retine 16% impozit, ca in cazul castigului din depozite sau conturi de economii
  • Nu se pierde dobanda acumulata pana in momentul vanzarii titlului, inainte de termen – ceea ce nu se intampla in cazul depozitelor bancare (se pierde dobanda acumulata, daca se retrag bani din depozit inainte de termen)
  • Dobanda fixa de 2,15%, pentru 2 ani, in conditiile in care dobanzile bancare sunt in continua scadere

Dezavantaj: Valoare titlului de stat poate scadea prin tranzactionare la bursa chiar sub valoarea nominala (in acel moment titlul valoreaza mai putini bani decat ai dat pe el). Daca nu ai achizitionat titluri de stat in iunie 2015 (cand a avut loc prima emisiune de titluri de stat pentru populatie, dupa o pauza de 10 ani), le poti achizitiona acum doar de pe Bursa.


Fondurile de Pensii

Fie ca sunt cu contributii obligatorii (Pilonul II) sau facultative (Pilonul III), fondurile de pensii au avut anul trecut randamente de 7-8% (chiar 13% in 2013). Aceste randamente nu pot fi insa garantate.
Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private are rolul de a compensa eventualele pierderi ale beneficiarilor de pensii private.
Este insa o investitie pe termen lung, vei beneficia de roadele ei abia la batranete.
Compara Fonduri de Pensii Private pe FinZoom.ro

Fondurile de investitii

Acestea au randamente mai mari decat depozitele bancare, si de 6-10% pe an la lei. Fondurile de obligatiuni sunt si cele mai putin riscante, in timp ce la fondurile care investesc in actiuni poti avea profituri mai bune, dar pot inregistra si pierderi.
Atentie: sumele nu sunt garantate (ca in cazul depozitelor, sau conturilor de economii, care sunt garantate de Fondul de garantare a depozitelor bancare, sau titlurilor de stat, care sunt garantate de stat).
Compara randament Fonduri de Investitii pe FinZoom.ro

Investitii pe bursa

“N-am timp sa joc pe bursa, nici cunostintele necesare” spunea o cunostinta cand venea vorba de Bursa.
Castigurile din Bursa sunt de 10-15% anual, insa este nevoie de un broker autorizat (un intermediar) sau sa devii tu insuti trader accesand o platforma de tranzactionare online.
Iti trebuie sa aloci timp pentru a invata si a intelege piata, pentru a cumpara si vinde la momentul oportun.

Investitii in imobiliare: Sunt investitii pe termen lung, iar pentru anumite proprietati veniturile din chirii pot fi cu adevarat consistente, care pot aduce randamente de 6-7%. De exemplu, daca investesti intr-o gasoniera de 40.000 Euro si o inchiriezi cu 230 euro/luna, castigi aproape 7% pe an din chirii.

Așadar să urmăm sfatul indirect al lui Warren Buffet – I made my first investment at age eleven, I was wasting my life until then (Am făcut prima mea investiție când aveam 11 ani, până atunci mi-am irosit viața), cel mai cunoscut și de succes investitor din lume, și să începem să facem primii pași ca investitori.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here