Broken City – Un oras in care politicienii sunt corupti si politistii fac curat dupa ei

0
873

Din 4 în 4 ani, politicienii se prezintă la raport. Vorbesc despre lucruri mărețe pe care le-au făcut sau pe care intenţionează să le facă, intră în competiţii şi parcurg un proces de expunere în faţa publicului care ar trebui să-i facă măcar modeşti, dacă nu şi responsabili faţă de oamenii care i-au ales. În perioada de răgaz dintre alegeri, uită ce au promis şi se concentrează pe lucruri mai importante: banii. Şi dacă oraşul este corupt, poliţia este transformată în gherila personală a primarului. Cel puţin, asta ne spune Broken City.

Broken City este stilizat, perfect luminat, sclipitor, cu un montaj rapid şi o distribuţie parcă luată de pe lista Oscar: Russel Crowe în rolul primarului, Catherine ZetaJones în rolul soţiei potenţial infidelă şi Mark Wahlberg în rolul care l-a consacrat: Mark Wahlberg. Aproape că nici nu observi că te uiţi la un film prost. Aproape …

Allen Hughes, cunoscut pentru titluri ca The Book of Eli şi New York, I love you, îşi încearcă aici mâna cu un film noir. Scenariul, semnat de Brian Tucker, nu-l dezamăgeşte şi vine înarmat cu un thriller politic parcă reciclat din anii 40 şi personajele arhetipale ale genului: detectivul particular şi femeia fatală.

Billy Taggart (Mark Wahlberg) este un poliţist temperamental, cu un simţ al moralităţii îndoielnic, dar o inimă de aur (cum altfel?) care a fost forţat să demisioneze din poliţie după un incident armat şi care acum îşi câştigă existenţa ca detectiv particular. Afacerea nu-i merge foarte bine în pofida eforturilor depuse de asistenta sa Katy (jucată de frumoasă şi radianta Alona Tal, ce te face să regreţi că nu apare pe ecran mai des).

Astfel că atunci când primarul New York-ului, Nicholas Hostetler (Russel Crowe), îi oferă 50.000 $ pentru a afla dacă soţia sa, Cathleen (Catherine Zeta Jones), îl înşeală, Billy este mai mult decât dornic să se apuce de treabă. Cazul trebuie rezolvat cât mai repede pentru că primarul se află în cursa pentru realegere şi, precum ne spune chiar el: “Alegătorii din New York au ales beţivi, hoţi, italieni, homosexuali, evrei şi negri dar nu-l vor alege pe unu’ a cărui soţie îl înşeală”. În cazul în care încă te întrebai, primarul este personajul negativ.

Însă Billy nu înţelege adevărata miză a poveştii, o afacere imobiliară murdară din care Hostetler câştiga milioane de dolari şi pe care încearcă disperat să o ascundă, deşi diferite persoane pe parcursul filmului, inclusive Cathleen, îi explică cum stau lucrurile de fapt. Din fericire, Broken City este genul de film în care oamenii corupţi printează documente incriminatoare doar pentru ca eroul să le găsească şi, foarte curând, Billy îşi concentrează talentele pe Hostetler însuşi.

Actorii navighează scenariul placid, într-un film în care toate personajele au cel puţin un secret, oameni sunt împuşcaţi, au loc bătăi perfect coregrafiate şi se ţin discursuri ce debordeaza prin machiavelism. Singura figură energetică este Russel Crowe care îşi foloseşte statura şi vocea impozantă pentru a te face să crezi, măcar pentru un moment, că băieţii buni chiar sunt în pericol.

Plin de clişee precum bine cunoscuta cursă cu maşini prin oraş şi personajul beat mort care, miraculos, este perfect treaz când ajunge la locul crimei, Broken City este  mediocru, dar te va distra timp de aproape două ore. E ca un cristal strălucitor şi lustruit care încearcă să te convingă că este diamant. 

* Pentru “diamante” ale genului, îţi recomandăm serialul Boss (2011) ce urmăreşte povestea lui Tom Kane, un primar corupt jucat de Kelsey Grammer, un personaj infinit mai interesant decât Nicholas Hostetler. Pe lângă aceasta, merită văzută şi mini-seria lui Paul Abbott, State of Play (2003), despre un politician a cărui viaţă începe să se destrame din momentul în care asistenta sa este găsită moartă. Ambele recomandări excelează printr-o poveste complexă şi plină de suspans şi personaje realiste în care nu ştii niciodată dacă poţi avea încredere. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here