Borgman – soc, groaza si mult umor

0
1070

Dacă te-ai plictisit de filmele obișnuite și te-ai săturat de frustrarea de a anticipa pașii următori ai scenariului, atunci trebuie să vezi Borgman.

Nu știi dacă e comedie sau dramă, nu înțelegi motivațiile personajelor și pretenția unei legături de cauzalitate logică este absurdă. Tocmai pentru că este atât de neașteptat și de misterios, Borgman este în același timp o revelație dar și o frustrare, pentru că te scoate din pasul de dans știut și te lasă fără repere.  Te vei trezi pufnind în râs atunci când vei vedea că orice anticipare de scenariu pe care o vei încerca îți este fentată.

Dacă vrei însă să te aventurezi în această experiență, oprește-te aici cu lectura, pentru că urmează spoilere. Dacă nu intenționezi să-l vezi, dar ești curios ce se întâmplă în acest film căzut în cap, continuă lectura (deși nu vei înțelege cu adevărat nebunia lui decât atunci când îți vei face timp să îl vezi).

Dacă ai putut suporta (sau chiar ți-a plăcut) Funny Games al lui Haneke, atunci s-ar putea să poți rezista și lui Borgman, filmul olandezului Alex van Warmerdam. Dacă în Funny Games torturile psihologice și fizice erau evidente, în Borgman, deși știm autorii, mecanismele prin care fac rău sunt vagi, ținând cel mult de sfera ocultismului.

La început, filmul poate trece drept o comedie; ni se relevă locuințele subterane ale unei găști aparent conduse de Camiel Borgman, un bărbat cu înfățișare de boschetar, hăituite de trei bărbați cu puști, printre care un preot. Locuitorii subterani se sustrag pericolului, iar Camiel pornește în căutarea ospitalității burgheze. Tot ce dorește de la cetățenii superiori socio-economic este permisiunea de a face o baie, pentru că se simte murdar. În cele din urmă, prin mecanisme subtile, care ne scapă, reușește să se strecoare în casa Marinei și a lui Richard, după ce este bătut și însămânțează o dispută între soți.

Marina și Richard au o familie și o casă perfecte, peste care planează spiritul de high-class occidental. În mod surprinzător, Marina îl acceptă pe Borgman, îl primește în casa de vară a familiei, îi dă un deget, dar Borgman îi ia toată mâna – de la simpla îngrijire a rănilor provocate de soțul ei, ajunge să îl hrănească și să îi permită să facă baie zilnic. Ca în 3-Iron (Kim Ki-Duk), Borgman se strecoară în casă, se sustrage atenției soțului, singurii conștienți de prezența lui fiind Marina, copiii și bona.

Jocul lui Borgman trece la un nou nivel: aspirațiile lui de a sta la masă împreună cu toată familia, de a nu mai fi ascuns par cel puțin ambițioase și stranii. Cu ajutorul echipei lui scapă de grădinar (și de soția acestuia) și revine la Richard sub o altă înfățișare: un aplicant serios pentru postul de grădinar, care are viziuni îndrăznețe legate de grădina casei. De aici, după ce răul este introdus în mod oficial și transparent în casă, evoluția întregii familii este descendentă.

Treptat, secta pe care o conduce se strecoară sub diferite roluri în locuință și ajunge să o împânzească. Toți membrii familiei intră în sfera aurei malefice pe care o emană această grupare, inclusiv Richard, dovedindu-se a fi cel mai ușor de păcălit. Totodată, ne scapă mecanismele prin care acționează acești intruși. Hipnoză, magie, telepatie, droguri sunt doar câteva ipoteze. Ideea e că în final jocul le iese și eu sunt devine noi suntem.

Din punct de vedere vizual, filmul nu trece drept unul foarte violent. Singurele scene cu adevărat șocante sunt cele în care observăm metoda de operare a grupării: cadavrele sunt îngropate în apă, cu capul într-o găleată de ciment. De asemenea, din punct de vedere narativ, Borgman este un film convențional. Povestea este narată în ordine cronologică, iar pe măsura evoluției acesteia misterele și tensiunile se acumulează.

Regizorul nu are pic de milă față de spectator: nu ne oferă niciun indiciu cu privire la malefic; în definitiv, putem fi scuzați dacă vom trage concluzia că secta Borgman este de fapt o mascaradă.

Cu note puternic ironice, Borgman poate trece drept ruda apropiată a Funny Games, însă o rudă mult mai provocatoare și intolerantă.  

Galerie video

SHARE
Articolul precedentMad Men – Sezonul 7
Următorul articolGeorge Costanza – Festivus
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here