Biblioteca Bucuresti – BCU, Biblioteca Nationala, Metropolitana si multe altele

0
2469

Biblioteca Bucuresti? Dacă ești interesat de lectură şi de bibliotecile din București în toate formele lor, venim în întâmpinarea ta pentru a ți le prezenta pe toate, de la cele mai obişnuite – Biblioteca Nationala, Biblioteca Metropolitana, BCU – până la cele neconvenţionale.

1. Biblioteca Naţională
Biblioteca Naţională Română (BNR) o regasim astazi într-o clădire nou construită fix lângă malul Dâmboviţei, la Unirii, dar nu are acelaşi aer distins ca vechea locaţie. Cu toţii avem acces la ea, permisul e gratuit, dar majoritatea cărților nu se pot împrumuta. Astfel că cititorii sunt obligaţi să îşi petreacă timpul acolo dacă doresc să consulte cărţi. Ca urmare nu ți-o recomandăm dacă vrei să citești în intimitatea casei, sau pe drum, sau oriunde altundeva în afara BNR-ului. Totuşi, un plus al acestei biblioteci, ca instituţie, este acela că tinde să organizeaze destul de des evenimente culturale şi conferinţe. Câteva exemple ar fi Nocturna Bibliotecilor, Ipostaze medievale, dar şi Dâmboviţa Smart River.

2. Biblioteca Metropolitana cu filialele ei
Biblioteca Metropolitană este probabil “biblioteca București” prin excelență. Permisul este, de asemenea, gratuit, și este cea mai indicată bibliotecă pentru cei care doresc să împrumute cărţi, dacă sunt din Bucureşti. Dacă nu sunt din capitală, dar sunt studenţi, atunci pot împrumuta cărţi fără probleme. Avantajele acestei biblioteci sunt multiple. Unul din ele, şi poate cel mai important, ar fi că nu este limitată la o singură locaţie mare şi lată, cum are BNR, ci are cel puţin patru filiale în toate sectoarele capitalei, aşa-numitele biblioteci de cartier.

Asta inseamna că oriunde te-ai afla în Bucureşti sunt şanse mari ca la două staţii de autobuz/metrou de tine să fie o filiala a Bibliotecii Metropolitane. Apoi, bibliotecile sunt specializate pe tipuri de utilizatori cum ar fi adulţi, adolescenţi sau copii. De asemenea, nu numai că bibibliotecile pun la dispoziţie cărţi, reviste sau alte tipuri de documente tipărite, ci ai şi CD-uri cu muzică, DVD-uri cu filme şi acces gratuit la internet. În fine, în unele dintre ele poţi găsi console Xbox 360 şi PS4 cum e la filiala numită Spaţiul X (pentru tineri) sau boardgames-uri şi te poţi juca gratis în spaţii special amenajate cum e la filiala Bogdan Petriceicu Haşdeu.

biblioteca Bucuresti - boardgame Catan
Dacă sunteți inventivi, puteti să organizați campionate de Catan dar trebuie să o faceți în foarte mare linişte… (Sursa foto: The Board Game Family)

3. Biblioteca Centrala Universitara – BCU – resursa de bază a tuturor studenţilor
Biblioteca Central Universitară deserveşte în mod primar cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, cercetătorii şi studenţii universităţii din Bucureşti. Aceasta are filiale de specialitate în toate facultăţile Universităţii din Bucureşti, iar împrumutul este posibil numai in cadrul filialelor.

Altfel, un punct forte al acesteia este faptul că imobilul în care îşi are sediul este superb. Toţi potenţialii abonaţi sunt obligaţi să facă un tur ghidat al bibliotecii înainte să-şi primească, efectiv, abonamentul. Abonamentul costa 25 de lei.

4. Bibliotecile institutelor culturale
Dacă aveţi o afinitate pentru o anumită limbă străină şi o mai şi vorbiţi, probabil că ştiţi de existenţa institutelor culturale străine din oraş. Sigur vă vor suna cunoscute următoarele denumiri: British Council, Institutul Cervantes sau Institutul Francez. Ei bine, trebuie să ştiţi că mai toate aceste instituţii care, de obicei, oferă şi cursuri de limba, oferă şi acces la o biblioteca specializată în limba si literatura culturii lor specifice.

Dintre acestea, biblioteca noastră preferată este cea a Institutului Francez fiindcă acolo am avut ocazia să consultăm benzi desenate franceze, şi, cu ocazia unui eveniment specific, am experimentat un tip de lectură redată prin intemediul unei cabine cu holograme (holograma unui actor narează şi/sau interpretează rolurile dintr-o carte).

Biblioteca Bucuresti - biblioteci cu holograme
Cabina cu holograme… pentru că teatrul convenţional şi cartea tipărită nu mai sunt de ajuns pentru francezi. (Sursa foto: Dinviata.ro)

5. Bibliotecile alternative şi specializate ale asociaţiilor
Dacă te îndeletniceşti cu voluntariatul, probabil ai observat că multe dintre asociaţiile culturale, ecologice sau comunitare au şi o biblioteca specializată la sediul lor. Dacă te interesează materiale din zona lecturii specializate pe subculturi îți recomandăm Biblioteca Urban Collectors – o biblioteca dedicată street-art-ului şi graffiti-ului şi Biblioteca Alternativă, a cărei colecţie este momentan găzduită tot de Urban Collectors şi care oferă cărţi despre mişcări sociale, antropologie sau LGBT.

6. Biblioteci în locuri neconvenţionale
Apoi, putem găsi biblioteci de dimensiuni mici în cafenelele sau, chiar, anticafenelele. Un exemplu pentru cele din urmă ar fi Seneca Anticafe care pune la dispoziţia vizitatorilor şi o biblioteca. Apoi, galeria Make a Point din sectorul 2 deţine şi o bibliotecă de film, istorie industrială şi nu numai.

biblioteca bucuresti - turn
Mai au şi turnul acesta fain de apă în vârful căruia poţi să urci. (Sursa foto: e-zeppelin)

În ultima instanţă, multe din librăriile mai mari din oraş pot servi ca un soi de bibliotecă, pentru că multe oferă un spaţiu cu scaune, fotolii, sau chiar pernuţe unde clienţii pot citi din cărţile care-i interesează. Evident că nu verifica nimeni cât stau oamenii să citească pe acolo. Astfel de spaţii regăsim în Humanitas, Cărtureşti Lipscani şi Diverta.

7. Bookster
Bookster este o bibliotecă corporate, sau pentru corporaţii mai bine zis, care oferă servicii de împrumut strict angajaţilor corporaţiilor care le sunt clienţi. Altfel, nu prea are altcineva acces la ea. Însă, dacă unii dintre voi lucraţi într-o corporaţie interesaţi-vă dacă au contract cu Bookster, pentru că astfel nu va mai fi nevoie să va deplasaţi pentru cărţile care va interesează. Pentru că vi le livrează ei.

8. Biblioteca virtuală de la Victoriei
Dacă ai drum pe la staţia de metrou Piaţa Victoriei şi ai şi un smartphone care se nimereşte să aibă un app care citeşte coduri QR atunci poţi accesa cărţile virtuale si audiobook-urile Vodafone (trebuie doar să găsești posterul ce aduce a biblioteca de pe peretele de la ieşire/intrare al M2). Nu sunt gratuite toate cărţile, mai degrabă o bună parte sunt doar teasere şi toate vin de la Humanitas.

Biblioteca bucuresti
La cât mai multe astfel de biblioteci, dar care să ofere cărți gratuite. (Sursa foto: Vodafone)

9. Biblioteci improvizate cu ocazia unor evenimente
În anii ce au trecut au fost multe evenimente în care spaţiile verzi din Bucureşti cum sunt parcurile sau grădinile deveneau gazde pentru nişte biblioteci de tip pop-up. Aici merită menţionate Grădina din Cărţi care a transformat Grădina Botanică din Bucureşti într-un spaţiu de citit în aer liber cu cărţi puse la dispoziţie de organizatori şi un eveniment aniversar al Editurii Litera care a transformat câteva parcuri (Cişmigiu, Tineretului şi IOR) din Bucureşti în biblioteci improvizate. Ba chiar, şi cu ocazia festivalului Parking Day s-a pus gazon peste asfalt şi s-a creat un spaţiu de citit, iar cărţile au fost puse la dispoziţie de Editura Baroque Books & Arts. Sigur, acestea sunt situaţii temporare, să nu va imaginaţi că noi avem biblioteci permanente în aer liber, dar ar fi fain dacă am avea ceva oficial în acest sens, pe perioada sezonului cald.

10. Bibliotecile Vii.
Acesta e un fenomen aparte, de origine daneză, dar pe care l-au implementat şi câteva asociaţii de la noi cu diverse scopuri, în general de awareness a anumitor situaţii. În mare, se referă la o biblioteca în care oamenii au rol de cărţi şi pot fi împrumutaţi de cititori cu scopul de a dialoga pe o anumită temă. Am participat la două astfel de evenimente în calitate de cititori şi au fost experienţe edificatoare. Prima biblioteca vie la care am participat a fost organizată de Asociaţia Art Fusion şi prima mea carte a fost o tânăra pictoriţă care mi-a povestit despre greutăţile pe care le întâmpina artiştii şi alte câteva aventuri de-ale sale.

Biblioteca Bucuresti - bibliotecile vii
Poţi să-ţi întrebi cartea orice chestie îţi trece prin cap, în limitele decenţei desigur…(Sursa foto: librarynews)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here