Balkanik Festival – un festival dracesc

0
711

Daca nu ai fost la Balkanik Festival ai pierdut bucuria draceasca transmisa de muzica si ritmurile balcanice si tiganesti, ocazia sa iti petreci timpul in cel mai boem mod in weekendul care a trecut si singura ocazie din acest an de a te relaxa intr-un loc special – Gradina Uranus. Din pacate, au fost multi cei care nu s-au bucurat de Balkanik. Din fericire, pentru cei prezenti – care s-au simtit probabil speciali.

Cu siguranta numarul celor prezenti a transformat Balkanik Festival intr-un festival underground. Dar underground-ul tine mai mult de o stare de spirit pe care Balkanik l-a avut si sper sa nu il piarda, pentru ca nu s-a simtit nimic comercial in aer. N-a cantat nici Garbage (ca la B'estfest), n-au cantat nici Guns'n'roses (ca la Tuborg Green Fest aka Rock The City), dar au incantat cei de la Baba Zula si alte formatii, ca Fanfara 10 Prajini sau orchestra Boban si Marko Markovic. Am vazut un spectacol de dans cu focul, o serie de fotografii cu imagini ale transhumantei proiectate pe ecranul imens de la Gradina Uranus, am baut braga, vin fiert, cafea la nisip, am mancat fasole cu ciolan, prajituri turcesti si ne-am cumparat zdranganele, brizbrizuri, covoare oltenesti si tricouri cu motive populare romanesti. 

Lumea chiar a dansat, spre deosebire de ce vezi de obicei la festivaluri, pentru ca s-ar fi cerut un efort mare de vointa sa ramai de piatra. Fie ca era vorba de teme din folclorul romanesc, fie de teme tiganesti popularizate mai ales de Goran Bregovic, sau de muzica psihedelica a celor de la Baba Zula, simteai nevoia sa tinzi catre miscarile triburilor africane. Multe fete au venit chiar pregatite pentru dans cu salbe la solduri sau imbracate in spirit tiganesc, cu fuste largi si colorate.

Din tot ce am auzit la Balkanik, cu adevarat remarcabila a fost Baba Zula, trupa turceasca prezenta la Balkanik si anul trecut, care cu trei oameni, sample-uri electronice si o dansatoare din buric (sau mai mult din solduri), ne-a tinut intr-o tensiune muzicala greu de sustinut timp de doua ore de urechile spectatorilor, pentru ca Baba Zula a vrut sa ne transforme in dervisi care danseaza pana intra in transa. Muzica lor a amestecat inteligent ritmurile si armoniile pe care le stim din muzica tiganeasca cu un tip de muzica dub, obtinand ceva nou, de care se puteau bucura si tiganii veniti de primprejurul Gradinei Uranus, dar si iubitorii de electro. Cu siguranta multi DJ care mixeaza pe la noi ar fi fost rusinati de o comparatie cu muzica Baba Zula. 

Au fost si lipsuri. Ce vedeai la vanzare ieri, nu mai gaseai si a doua zi (in ciuda preturilor cam mari), se vedea un oarecare aer de improvizatie la intrare si, evident independent de organizatori, a fost frig, mai ales in prima seara. Frig care nu prea te lasa sa te bucuri de muzica. Probabil ar fi venit si mai multa lume si atmosfera ar fi fost si mai frumoasa daca Festivalul se intampla cu doua saptamani mai devreme, cand inca proaspetii veniti din Vama Veche si de prin concedii de aiurea aveau nediluat spiritul liber de vacanta. Poate la anul.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentCasablanca – As Time Goes By
Următorul articolHOMELAND – Extended Trailer HD
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here