Avertisment – Suspansul intretinut de secrete

0
639

Catherine ar fi avut viaţa ideala a femeii care obţine tot ceea ce vrea şi a jurnalistei care şi-a câştigat admiraţia tuturor prin reportajele despre încălcarea drepturilor omului. Dar abilitatea ei de a face slalomuri printre obstacole se năruie atunci când se împiedică tocmai de secretul compromiţător dintr-un trecut pe care îl credea îngropat alături de unul dintre protagoniştii episodului ce îi ameninţă prezentul.

Retrăieşte acest episod în momentul în care îi pică în mână romanul unui debutant cu identitate ascunsă. Acţiunea romanului care îi bulversează existenţa se bazează pe marele ei secret, cunoscut acum şi de un scriitor diabolic şi răzbunător, ce ascunde ameninţări mortale voalate.

Despre ce secret este vorba? De ce a terorizat-o timp de douăzeci de ani pe neînfricata jurnalistă care se avântase până şi în apa tulbure a traficanţilor de carne vie pentru a face reportaje premiate? Si, mai presus de toate, cât de atins a fost fiul ei care a fost martorul episodului traumatizant din trecutul mamei sale? Amânarea unui răspuns este şiretlicul folosit de Renee Knight pentru a-şi momi cititorul în hăţişurile psihologice ale unei conştiinţe paralizate de frica de a pierde totul, devenită o apă neagră ce ameninţă să inunde lumea paşnică a protagonistei prin revărsarea tututor acelor trăiri ce transformă secretul într-o tumoră grea, ce sugrumă prin vinovăţie, furie, vulnerabilitate, insomnii, dependenţe şi ruşine întreg universul celei care şi-a indus iluzia depăşirii unui eveniment ameninţător din trecut.

Avertismenteste un roman despre un alt roman scris de un anonim care ajunge să cunoască marele secret al protagonistei, transformându-l într-o poveste vândută chiar şi într-o librărie din apropierea noii ei case. Fiecare capitol în care este prezentat ritualul de perpelire la foc mic a protagonistei hărţuite, vânate de singurul cunoscător al marelui ei secret, ce îi ameninţă familia, chiar şi viaţa, este dublat de altul, înfăţişând viaţa celui ce ajunge prădătorul din preajma acesteia, traumatizat de un episod în care ea a fost implicată. Un accident, o urmare nefericită a unor plăceri egoiste, neînsoţite de remuşcări, ci doar de încercările reuşite (până la un punct) de a şterge urmele, sau obsesia unui psihopat deghizat în victima unei seducătoare fără scrupule? Toate variantele pot fi valabile deoarece autoarea ştie cum să transforme dezvăluirea secretului într-un cub Rubik, ale carui faţete sunt într-o continuă schimbare, gata să formeze noi şi noi imagini sau variante ale motivelor din spatele furiei celui ce hărţuieste şi a protagonistei ce se zbate, considerandu-se îndreptăţită să-şi continue viaţa de parcă un anumit personaj din trecutul ei nici nu ar fi existat.

Poate un punct vulnerabil al scriiturii, ce îl poate frustra pe cititorul atras de suspans, este dezvăluirea bruscă a secretului, după ce a fost creată iluzia întreţinerii misterului până la ultima pagină. Totuşi, renunţarea neaşteptată la strategia ademenirii lente a cititorului printr-o prelungire a misterului este compensată de analiza psihologică a relaţiilor de cuplu formate de protagonistă şi de soţul ei, dar şi de scriitorul ce o vânează, folosindu-se de povestea inspirată de secretul ei, şi sotia acestuia. Daca lor li se adaugă nişte fotografii erotice descoperite într-un sertar ascuns, nişte relaţii parentale marcate de vinovăţie, un ataşament rupt şi furia unui pradător, atunci ai în faţă o scriitură cu pretenţii de roman psihologic, îndreptăţite de abilitatea lui Knight de a desface mecanismele traumelor ce nasc marile secrete şi în care ajung să fie prinse ca într-o capcană toate legăturile umane şi emoţiile victimei.

De fapt, în Avertisment este vorba şi despre metamorfoza ce însoţeşte o traumă. Unele personaje se transformă în agresori subtili şi răbdători, altele, în amnezici sau luptători ce se mint pe ei înşişi. Lor li se adaugă o categorie aparte: martorii lăsaţi de izbeliste, care suferă la rândul lor în tăcere şi însingurare.

Avertismenteste genul de roman pe care îl citesti într-un ritm alert, uitând să cobori la staţia potrivită în drum spre job. Ingredientul esenţial rămâne unul clasic: suspansul construit pe aluzii şi dezvăluiri evazive, pe supliciul durerii ce naşte acele trăiri contrarii, de la neputinţă la curaj, de la iertare la furie (auto)destructiva, şi pe disecarea psihologică a vieţii simple ce poate ascunde un tsunami interior, care va răvăşi existenţa personajelor afectate, în timp ce lumea altora pare să-şi urmeze sfidător acel ritm confundat mereu cu normalitatea.

 

  

Editura Trei, 2015

imagini: culturefly.co.uk/foto: liljackslade (liljackslade.deviantart.com)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here