Andrei Plesu despre frumusetea uitata a vietii

0
1149

Despre frumusețea uitată a vieții de Andrei Pleșu face parte din rândul acelor cărti fără un fir epic, fără personaje dar pe care le citești cu plăcerea unei descoperiri. Este un “compendiu de înțelepciune cotidiană”, așa cum o numește însuși autorul.

Titlul inspirat Despre frumusețea uitată a vieții te duce pe bună dreptate cu   gândul la bucuria că "Există încă păduri care n-au deloc un aer muribund, lacuri translucide, familii demodate şi trainice, domni şi doamne, texte bine scrise, vinuri paradiziace, chiparoşi şi stele.", bucurie de care însă uităm în tumultul isteric de zi cu zi.

Andrei Pleșu reunește în cartea sa texte publicate în ultimii ani în “Adevărul “ și “Dilema veche”. Cele 8 capitole (“Ce facem cu viaţa noastră", „Despre lucrurile cu adevărat importante", „Ordinea subtilă a lumii", „Perplexităţi şi indispoziţii cotidiene", „Feluri de a fi", „Cetitul cărţilor", „Martirajul limbii române" şi „Cum stăm la televizor") cuprind aproximativ 60 de articole, încadrate într-o anumită tematică, fiind per total îndemnuri la simplitate, la o încetinire a vieții, la bucuria care vine din lucrurile mărunte pe care le pierdem într-un ritm zilnic tot mai agresiv. Cartea propune în același timp o radiografie a societății, schițată în câteva idei, gânduri rapide și subiecte importante la care ne gândim tot mai rar. Iată câteva dintre ele: lehamitea și entuziasmul, autenticitatea, demnitatea, iubirea, optimismul, principiile, mânia, obsesiile, fricile și libertatea.

Despre frumusețea uitată a vieții nu se poate povesti dar pot spune că este o carte pe care o citești cu plăcere. Are însă și un mic neajuns reflectat în modul oarecum pretențios în care este scrisă. Deși beneficiază de multă cursivitate și tratează subiectele într-o notă simplă, abundența de neologisme întrerupe uneori lectura, dacă ești în postura cititorului care se oprește pentru lămuriri suplimentare. Cartea poate cădea astfel într-un spațiu al lucrurilor simple explicate într-un mod complicat.

Andrei Pleșu expune și câteva idei legate de responsabilitatea pe care trebuie să ți-o asumi în momentul în care recomanzi o carte. Și pentru că are dreptate, o să recomand cartea celor cărora numele ei i-a făcut să se gândească pentru câteva secunde la o bucurie simplă.

Despre frumusețea uitată a vieții a apărut în anul 2011, la editura Humanitas, aflându-se printre cele mai bine vândute cărți ale editurii. Filozoful Andrei Pleșu este cunoscut și pentru cărțile Minima Moralia, Jurnalul de la Tescani sau Despre îngeri.
 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here