8 femmes – o anchetă feminină

0
894

8 femmesreprezintă materializarea ambiției regizorului François Ozon de a crea un film cu distribuție exclusiv feminină. 8 femmes reproduce, prin protagonistele sale –  Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Danielle Darrieux, Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Virginie Ledoyen, Firmine Richard, Ludivine Sagnier – o atmosferă de film hollywoodian din anii '50, în care feminitatea era redusă la plot-uri, intrigi și jocuri.

Pornind de la o piesă scrisă de Robert Thomas în 1960, francezul elaborează un film care, sub pretextul intrigilor à la Agatha Christie, reunește opt tipologii feminine diferite, ale căror povești se dezvăluie progresiv.

Plasat în anii '50, în preajma sărbătorilor de iarnă, filmul se deschide cu sosirea lui Gaby – stăpâna casei – și a lui Suzon, fiica sa, care se întoarce de la universitate. Conflictele interfamiliale izbucnesc imediat prin Augustine – fată bătrână, sora lui Gaby – care nu ratează nicio ocazie de a-și vărsa frustrările pe ceilalți – în special pe sora ei. Întreg filmul se va desfășura în acest spațiu, în conacul familial în care, prin bunăvoința lui Gaby, trăiește întreaga sa familie.

Cele șapte femei prezente inițial – Gaby, mama și sora sa, fiicele și cele două slujnice – se miră de întârzierea soțului lui Gaby. Când slujnica cea nouă, Louise, îi duce micul-dejun în cameră, aceasta scoate un țipăt: Marcel a fost înjunghiat în spate. De aici încolo, femeile vor fi inițiatoarele și protagonistele unei anchete pe cât de teatrale, pe atât de revelatoare.

Viscolul le împiedică să părăsească casa, drumul fiind blocat. De asemenea, cablul telefonului este tăiat, orice legătură cu lumea exterioară fiindu-le întreruptă. Sunt nevoite să se suporte una pe cealaltă, mai mult chiar, să coopereze întru găsirea criminalului. Este evident că acesta trebuie să fie una dintre ele. Însă, pe măsură ce fiecare își povestește detaliat acțiunile din noaptea anterioară, ies la iveală mărturii contradictorii. Criminalul se schimbă la fiecare mărturisire – și niciuna nu se sfiește să arate cu degetul. Mai târziu, celor șapte li se adaugă sora lui Marcel, Pierrette, care naște sentimente contradictorii în familie – Gaby n-o agreează deloc, pe când slujnica Chanel e îndrăgostită de ea.

Teatralitatea cu care se desfășoară ancheta este efectul dorit de regizor: 8 femmes (8 femei, 2002) este un film anti-naturalist care se concentrează pe stilizări și pe artificial pentru a scoate în evidență frumusețea feminină. (François Ozon) Culmea teatralității e atinsă de momentul personal pe care fiecare dintre ele îl are după propria mărturisire: un monolog muzical.

Venind după Sous le sable, filmul precedent al lui Ozon – total lipsit de teatralitate, fiind introspectiv și realist – François Ozon demonstrează (dacă mai era nevoie) prin 8 femmes că poate aborda mai multe stiluri filmice. Comparându-le, nici nu ar putea părea creația aceluiași regizor.

                     

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here