7 motive pentru care să mergi la Festivalul Luminii anul viitor (dacă ați pierdut ediția din 2016)

0
2412

(Foto Berceni – Cartierul copilariei noastre)

Cred că toată lumea asociază noaptea într-un parc din București cu un sport extrem, și mulți nu s-ar plimba sub nicio formă singuri prin orice parc după 11 noaptea chiar dacă sunt miliari în el, cum sunt in Parcul Carol. Ei bine, odată pe an se sărbătorește Festivalul Luminii în Parcul Carol și locul devine brusc foarte luminos și sigur. De la lucrurile faine pe care le poți vedea în parc pe timpul zilei până la luminițele jucăușe care împodobesc bezna iată 7 motive pentru care și tu ar trebui să mergi la Festivalul Luminii în fiecare an, și să te distrezi (sau doar să te plimbi în restul anului prin Carol).

 • Parcul Carol este un parc cu iz subtil de început de secol XX, doar că statuile și fântânile lui nu sunt foarte vizibile vizitatorului fiindcă Monumentul Ostașului Necunoscut și vegetația imensă şi nativă a parcului le ia fața. Cele două statui numite Giganții cu o poveste de iubire ridicolă în spate[1], Fântâna (scris Fontena) neoclasică Cantacuzino, Fântâna Minelor (1906) și Fântână Zodiac care nu îți spune ce-ți pregătește astrele, dar arată bine – sunt câteva dintre lucrurile faine pe care le poți vedea acolo. Problema e că, deși sunt frumoase, nu le vezi imediat; cu excepția Fântânii Zodiac, celelalte par că se ascund după tufișuri. Trebuie să te plimbi zdravăn prin Carol ca să le poți găsi pe toate.

  carol 1
  Numai bune pentru selfie-uri.
 • Clădirile din jur. Sunt atât de multe clădiri interesante în parc. Ai Muzeul Tehnic, Biserica Cuțitul de Argint, Observatorul Astronomic, Arenele Romane și Castelul Țepeș. Practic poți să mergi la biserică dimineața, să-ți iei porția de istorie tehnică națională (fiindcă a existat așa ceva) de la muzeu și să mergi seara la un concert de la Arenele Romane! Celelalte două se deschid publicului doar o dată pe an: Castelul Țepeș (care nu e efectiv al Domnitorului Vlad Țepeș, doar a fost numit așa) este acum sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și se deschide publicului de Ziua Armatei și Observatorul Astronomic care se deschide tot la fel de rar sau chiar și mai rar. Anul trecut, observatorul s-a deschis cu ocazia Nopții Literaturii Europene și am aflat de la un domn însărcinat cu îngrijirea locului că momentan se folosește numai în scopuri de cercetare. Partea bună e că am putut să văd telescopul. Partea proastă e că nu am putut să mă uit prin el.

  caro 3
  Trenuleţul se poate vizita la Muzeul Tehnic
 • Scările Xenofon, alt loc fain pe care îl poți vedea dacă ajungi prea devreme la festivalul Luminilor și încă nu e noapte și chiar simți nevoia să vezi ceva inedit. Scările Xenofon reprezintă o stradă, de fapt, și copiind exemplul unor alte țări cu străzi-scară, și a noastră a fost pictată, la comanda primăriei, inițial având reprezentate pe ea clădiri importante din România. Anul acesta, este o cascadă cu vegetație, lucru care îți sugerează că poate exista o oază de liniște în mijlocul junglei de asfalt sau că un diluviu ar putea să vină printre clădiri și să te înece. Una din astea două. E foarte drăgălașă, și am înțeles că se schimbă pictura în fiecare an așa că merită să fie văzută cel puțin o dată pe an.

  11904686_906955249341054_5118617696493579123_n
  Diluviu urban (Foto Andrei Petcu Photography)
 • Practic, cum intri în parc, vezi Mausoleul de lângă Mormântului Eroului Necunoscut. De fapt, eu l-am văzut și din tramvai, de la o stație depărtare. Cred că-l vezi de oriunde ai fi în cartier. Monumentul este o construcție megalomană și gigantică specifică comunismului și este ridicat în onoarea unui ostaș necunoscut. Mormântul acestuia din urmă e fix în fața monumentului și este constant vegheat de doi soldați. Am încercat să citesc ce scrie pe mormânt dar e imposibil fiindcă nu te lasă militarii să o faci. Nu că ar face ceva cei care îl păzesc de facto, că aceia nu se mișcă din poziția în care stau nici gâdilați, dar sunt alți militari care te atenționează. Dacă nu știați, mausoleul se poate vizita în anumite zile (de Ziua Eroilor și Ziua Armatei) și se poate vedea o statuie superbă înăuntru care-l reprezintă pe Regele Ferdinand cu o zeiță antică a victoriei.

  caro 2
  O comoara sub un colos
 • Spectacolul de foc și lumini. Highlight-ul festivalului din 2016 au fost, în opinia mea, fachiri tineri care s-au luptat cu și au învins focul. În prima fază a spectacolului, făceau jonglerii cu niște cabluri care aveau un atașament luminos la capete și a fost fain și captivant,dar a pălit în comparație cu jonglatul cu focul pe muzică electronică. Este magic să vezi cum manevrează un tânăr atrăgător niște candele cu foc la ambele capete, noaptea. Nici nu se mai vede firul de la candele și par că zboară coordonat focurile în jurul lor, sau că se multiplică. Ca în atacurile de energie și foc din Dragon Ball Z. Exact așa arată!

  13247926_1254888447856439_2334423267311467984_o
  Cred că de aici s-au inspirat realizatorii Dragon Ball Z (Foto Tera Photography)
 • Festivalul în sine – imediat cum se lasă bezna, devine un spectacol de lumini din varii surse, nu numai de la cele puse la dispoziție de festival. Spre exemplu sursele de lumină folosite în cadrul festivalului de organizatori erau niște lumânări-pastile albe puse în niște suporturi de hârtie ca niște lampioane, dar care nu se prea vedeau fiindcă erau prea mulți oameni. Mai era un fel de nor de vată cu instalații de pom de Crăciun care părea că face scurtcircuit din când în când. Mi-a amintit de norul luminos de la Festivalul Spotlight de anul trecut, numai că mai nereușit. Apoi, erau lumini de proveniență exterioară cum ar fi cele de la comercianți ambulanți care vindeau niște chinezării luminoase sau cele de la copiii și adulți cu bentițe cu urechi luminoase sau adidași cu beculețe. A mai fost și un copac de plastic/metal? alb cu terminații luminoase – courtesy of Cercetaşii României – de care copii și adulții și-au atârnat dorințe scrise pe niște fâșii de panglică. Printre acestea aș menționa dorințe precum ‚Evy să-l cunoască pe Iisus’, ‚Îmi doresc o casă cu piscină’ sau ‚Îmi doresc să deschid o firmă de consultanță juridică’. Sper să li se îndeplinească dorințele!

  13131250_10153493234905759_5170623249686831293_o
  Cam aşa arătau şi cele de la festival doar ca majoritatea erau albe (Foto Festivalul Luminii)
 • E foarte sigur parcul, cu ocazia acestui festival: peste tot în jur vezi copii zbierând sau alergând după care țipă părinții. Și, deși e foarte aglomerat și te cam limitează în mișcări, e o chestie să vezi noaptea târziu copii jucându-se leapșa sau niște fetițe de 12 ani arzând-o la modul hippie și cântând la chitară șlagăre de la trupa Talisman precum cântecul folk-pop ‘Numai ea’ (Hint: e ăla cu ‚Decât să mă despart de ea/Mai bine aprind tot satul’).

[1] Giganții reprezintă opera sculptorilor F. Storck și D. Paciurea și făceau parte dintr-o triadă statuară așezată într-o grotă din parc. Pe lângă ei se mai afla și statuia unei frumoase tinere adormite (fără vreo legătură cu personajul din basm). În momentul de față, tânăra se află în Herăstrău. Povestea pe care se bazează complexul statuar este ușor ridicolă fiindcă vorbim de doi gemeni tineri, îndrăgostiți de aceeași fată. Fata, neștiind pe care să-l aleagă, se aruncă în mare cu mențiunea că acela care o va salva îi va fi soț. Cei doi frați se iau la ceartă, timp în care tânăra se îneacă și moare. The end.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here