50 cele mai frumoase scrisori de dragoste – Invita la indiscretie

0
1700

În calitate de cititori împătimiţi avem nevoie de intimitate. Vrem să ne bucurăm departe de ochii lumii de un personaj ce ne seamănă într-un mod pe care vreum să îl ştim doar noi sau de amintirile ascunse, trezite de un anumit pasaj. Totuşi, în această intimitate oferită de lectură ne descoperim o plăcere vinovată – aceea de a cunoaşte gândurile ascunse ale artiştilor noştri preferaţi sau ale personalităţilor care i-au inspirat.

Depăşim teama de a părea intruzivi şi nu ezităm să colecţionăm jurnalele, însemnările gasite printr-un cufăr uitat şi mai ales trăirile exprimate în scrisorile autorilor sau ale pictorilor preferaţi. Avem însă o scuză: nevoia nobilă de a ni se confirma existenţa unor mijloace mult mai profunde, spirituale şi ingenioase de a gestiona fricile şi trăirile năvalnice. Sperăm astfel că putem găsi nişte fiinţe superioare sau, dimpotrivă, cât se poate de apropiate de omul obişnuit, cu vicii şi tentaţii. Sunt acele fiinţe devenite artişti, de la care aşteptăm uneori lecţii despre cum să ne simţim confortabil cu pornirile sau emoţiile pe care uneori nu ni le asumăm, din teama de a părea (prea) vulgari.

Citind scrisorile unor pictori precum Frida Kahlo sau Marc Chagall, ale unor compozitori faimoşi (uneori şi) datorită cuceririlor, ale unor scriitori infideli, ale preşedinţilor americani ce au schimbat istoria, ale unor femei ce au cunoscut privilegiile puterii, cum a fost regina Elisabeta I, ale unor scriitoare discrete sau mult prea îndrăzneţe pentru timpul lor, precum Anais Nin sau George Sand, ne dăm seama că nimic din ce este uman nu lipseşte din preocupările celor pe care îi urcăm pe soclul rezervat fiinţelor ce par diferite de noi. Vei descoperi pasiuni puternice, declaraţii mistuitoare, reproşuri, mărturisiri deme de o melodramă sau de povestiri comic-picante, regrete sau aşteptări zadarnice.

Adunând 50 de scrisori pe care le consideră memorabile datorită modului în care te fac să te apropii de cei ce le-au scris, David H. Lowenherz te ajută să descoperi o multitudine de emoţii care pot fi exprimate când bariera autocenzurii cade. Vei empatiza cu nişte femei şi bărbaţi puternici, aparent inabordabili, capabili să copleşească ori să intimideze, dar care îşi dau voie să se arate fragili, adică normali, umani, în scrisorile adresate celor pe care i-au adorat. Cele 50 de scrisori au fost grupate, în funcţie de mesajul transmis, în mai multe capitole: Dragoste tandră, Nebun după tine, Proză pasională, Despărţiri dureroase, Foc şi gheaţă, Dragoste interzisă.

Această selecţie te va face să te gândeşti la varietatea umană, la modul în care aceeaşi dramă sau acelaşi sentiment ajung să fie interpretate diferit, în funcţie de personalitatea fiecăruia, dar mai ales în funcţie de modul în care spiritul unei anumite epoci modelează exprimarea trăirilor. Anumite scrisori îţi vor aminti de romanele secolului al XIX-lea datorită preocupării pentru aparenţe şi acea preţiozitate calofilă, azi considerată a fi desuetă, în care se îmbracă grija pentru sentimentele destinatarului. Altele reflectă perfect dorinţa de a striga libertatea, nevoia de a renunţa la convenţiile rigide pentru a primi din plin binefacerile secolului XX, care a eliberat femeia şi a topit pudibonderia. Nu lipsesc nici scrisorile care, deşi au fost scrise într-un secol în care ipocrizia sufoca necruţător exuberanţa erotismului feminin, dovedesc totuşi o mare îndrăzneală din partea unor fete de familie bună.

Cele 50 de scrisori îţi vor demonstra cât de imprevizibili pot fi nişte artişti despre care tu ai crezut că ştiai totul sau acele fete educate în spiritul puritan. Te vor uimi cei pe care îi credeai limitaţi şi naivi ori mult prea pudici. În schimb, cei mult prea dezinhibaţi în cercurile mondene vor scoate la suprafaţă o delicateţe nebănuită, aproape incompatibilă cu masca arătată celorlalţi în public.

Indiferent de trăirile pe care le vor trezi în tine, vei ajunge să îi admiri şi mai mult pe autorii acestor scrisori, cu toate păcatele mărturisite pe hârtie. Ei au avut curajul de a se arăta aşa cum este orice om atunci când nu vrea să fie abandonat, uitat, desconsiderat de fiinţa iubită: vulnerabili, iar noi, cititorii, ştim foarte bine că vulnerabilitatea (departe de a fi un defect) i-a făcut pe unii dintre noi să creeze poate cele mai frumoase romane sau picturi.

Citeşte şi 13 romane de dragoste apărute în ultimii ani, pe care să nu le ratezi

13 romane de dragoste aparute in ultimii ani, pe care sa nu le ratezi

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here