5 filme de călătorie pe care să le iei la drum

0
1560
top filme de calatorie 17_0

Surpriza neprevăzutului, frumusețea întâlnirii și libertatea câştigată odată cu depăşirea propriilor limite – sunt coordonatele pe care se construiesc poveştile filmelor Diarios de Motocicleta, Into The Wild, Lost In Translation, Transamerica și Before Sunrise.

 

1. Diarios de Motocicleta (Jurnal de călătorie, 2004) – America Latină

 

   

 

Wandering around our America has changed me more than I thought. I am not me any more. At least I’m not the same me I was.

Filmul regizorului brazilian Walter Salles (Paris, je t’aime, Dark Water) reconstituie drumul iniţiatic prin America Latină al lui Ernesto Che Guevara (Gael Garcia Bernal) în 1952. Hotărât să vadă și să simtă teritoriile cunoscute doar din cărţi, studentul Che Guevara pornește într-o călătorie prin regiunile sălbatice ale continentului. Partea riscantă şi îndrăzneaţă a călătoriei este vehiculul la care apelează, o motocicletă Norton 500 care îl va pune în încurcătură cam tot atât de mult pe cât îi va fi de folos.

Filmul surprinde în primul rând prin frumusețea Americii Latine: Anzii, Amazonul și Macchu Picchu.

 

2. Into the Wild (În sălbăticie, 2007) – Alaska și Arizona

 

             

              

În cazul lui Chris, un alt personaj ce nu ezită să se aventureze into the wild, călătoria are o altă miză. Producţia lui Sean Penn, inspirată de cazul real al lui Christopher Johnson MacCandless, redă cei doi ani petrecuţi de acesta călătorind singur prin Statele Unite.

Dispreţuind valorile moderne, Chris caută fericirea sub o altă formă; personajul refuză categoric să muncească pentru a-şi construi o carieră, catalogând-o ca “o invenţie a secolului al XX-lea”. Alegând să trăiască în cea mai mare parte a timpului ca un pustnic, renunţând inclusiv la bani, personajul capătă o aură aproape mistică.

Pentru cei pe care îi întâlneşte în parcursul său, Chris devine un soi de înger păzitor, ajutându-i să se regăsească sau să iasă din impas. Lăsând la o parte unele minusuri ale scenariului, filmul demonstrează înţelegerea personalităţii lui Chris, mai ales a determinării sale interioare.

 

3. Lost in Translation (Rătăciţi printre cuvinte, 2003) – Japonia

 

           

 

Bob: Can you keep a secret? I’m trying to organize a prison break. I’m looking for, like, an accomplice. We have to first get out of this bar, then the hotel, then the city, and then the country. Are you in or you out?
Charlotte: I’m in. I’ll go pack my stuff.
Bob: I hope that you’ve had enough to drink. It’s going to take courage.

Hipnotic şi complex ca o călătorie în Japonia Lost in translation povesteşte despre întâlniri revelatoare, relaţii care nu pot fi etichetate după categorii obișnuite şi despre poezia lumii nipone.

Miezul poveştii îl reprezintă legătura dintre Bob (Bill Murray) şi Charlotte (Scarlett Johansson), doi americani care se cunosc într-un Tokyo pe cât de impresionant, pe atât de imposibil uneori. El este un actor aflat în acea etapă frustrantă a carierei în care rolurile bune sunt înlocuite de figuraţii în reclame japoneze. Ea este căsătorită cu un fotograf de succes, nu ştie ce vrea de la viaţă şi pune sub semnul întrebării alegerile de până atunci. În neobişnuita lume niponă se înfiripă, sensibil şi şarmant, la fel de neobişnuita relaţie dintre cei doi, bazată pe empatie şi comunicare dincolo de cuvinte, cu efecte aproape terapeutice de ambele părţi.

 

4. Before Sunrise (Înainte de răsărit, 1995) – Viena

 

       

 

Celine: I don’t think we should sleep together. I mean, I want to, but since we’re never gonna see each other again, it will make me feel bad. I’ll wonder who else you’re with. I’ll miss you.
Celine: I know. It’s not very adult. Maybe it’s a female thing. I can’t help it.
Jesse: Let’s see each other again.

Ce poate desăvârşi experienţa unei călătorii în Viena? O poveste de dragoste, răspunde într-un ton tandru, cu accente comice, Before Sunrise. La fel ca în Lost In Translation, protagoniştii, Jesse (Ethan Hawke) şi Celine (Julie Delpy), se cunosc pe teritoriu străin şi pornesc împreună într-o plimbare ce durează o zi şi o noapte. Prilej de a descoperi Viena, dar mai ales de a se descoperi unul pe altul.

Spre deosebire de legătura dintre personajele principale ale filmului Sofiei Coppola, între Jesse şi Celine lucrurile iau turnura romantică previzibilă. Dar aici este punctul interesant al filmului: legătura este construită punct cu punct printr-un scenariu puternic ca textul unei piese de teatru. Filmul te face să te îndrăgosteşti odată cu personajele: de poveştile şi personalităţile lor, de universul baroc al Vienei şi, mai ales, de schimbul degajat de replici care nu contenesc să te facă să zâmbeşti. Când amuzat de umorul şi filosofiile de viaţă ale celor doi, când emoţionat de modul subtil şi firesc în care se produce apropierea lor.

 

5.Transamerica (2005)   – America de la est la vest

 

         

Bree Osborne: Jesus made me this way so I could suffer and be reborn the way he wanted me!

Toby: You’re going to cut your dick off for Jesus?

Bree Osbourne: They don’t “cut it off!” It just becomes an innie instead of an outtie.

Călătoria din Transamerica reprezintă ocazia transsexualului Bree(Felicity Huffman) de a-şi regla conturile cu Toby, fiul de existenţa căruia află chiar înainte de a trece prin mult-aşteptata operaţie de schimbare de sex. La recomandarea psihologului, Bree îl găseşte pe Toby, un adolescent aflat într-o situaţie precară din toate punctele de vedere. Fără să i se prezinte ca fiind tatăl său, Bree plăteşte cauţiunea tânărului închis pentru prostituţie şi vânzare de droguri, şi porneşte alături de el într-o călătorie transamericană. O călătorie înţesată de momente tragicomice și aventuroasă în sensul cel mai larg al cuvântului.

Meritul filmului este abordarea naturală şi empatică a subiectului controversat, reuşind să echilibreze caracterul dramatic al poveştii cu umorul detaşat şi sclipitoarea autoironie a lui Bree, cea care se apără nonşalantă: “My body may be a work-in-progress, but there is nothing wrong with my soul.”.

Cu toate că topul se limitează la titlurile de mai sus, lista rămâne deschisă. Şi ar putea include oricând nume ca The Darjeeling Limited, Little Miss Sunshinesau mai clasicul Roman Holiday. Toate filme care răspund nevoii de evadare, până la următoarea vacanţă.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here