30 de carti pe care sa le cauti in librarie in luna aprilie

0
4726
pictura: Day Dreams by Paul-Gustave Fischer/www.the-athenaeum.org/art

O carte despre un labrador ce-şi poartă noul stăpân pe străzile unde poate întâlni personaje cu poveşti captivante, o nouă carte semnată de Alain de Botton, amintirile lui Ismail Kadare, unul dintre cele mai citite romane ale lui Yukio Mishima, piesele de teatru ale lui Pascal Bruckner, o călătorie prin Japonia celor ce nu respectă modelul uniformizării, Extremul Orient văzut de Nikos Kazantzakis, romanul care a stat la baza filmului multipremiat Forma apei, cele mai curajoase proze ale lui Alice Munro, povestiri ce reinterpretează vieţile unor personalităţi istorice faimoase, nişte femei curajoase din Teheran care preferă cărţile interzise, declaraţia de iubire a lui Julian Barnes pentru Franţa, trei poveşti cu femei de pe trei continente şi romane câştigătoare ale marilor premii literare te aşteaptă să le descoperi în luna aprilie.

Omul din Nazaret

Dincolo de canoane se descoperă povestea umană, iar Anthony Burgess face parte din categoria marilor scriitori ce au reuşit să reinterpreteze mesajul biblic. Omul din Nazaret a fost scris la mai puţin de trei ani de la scenariul pe care Burgess l-a pregătit pentru miniserialul de televiziune Isus din Nazaret, în regia lui Franco Zeffirelli.

 

 Forma apei

 

Înaintea filmului a fost cartea, scrisă de Guillermo del Toro împreună cu Daniel Kraus. Aşadar, cei impresionaţi de povestea de iubire suprarealistă şi tandră din filmul multipremiat pot alege această carte.

 

 Visul numărul 9

După ce i-a purtat pe tărâmul fanteziei nelimitate cu Atlasul norilor, apoi i-a înduioşat cu povestea puştiului din Omul de ianuarie, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai momentului, David Mitchell, revine în bibliotecile cititorilor din România cu peripeţiile unui tânăr din Japonia contemporană. Visul numărul 9 este un roman dens, în care mitul şi realitatea se împlestesc printre decorurile futuriste ale metropolelor nipone şi peisajele unor insule pitoreşti. Romanul este o ţesătură complicată de poveşti, care alcătuiesc existenţa tânărului Eji. Acesta va ajunge să cunoască personaje excentrice, tandre sau dubioase. Întâlnirile cu personajele romanului îi vor arăta cititorului occidental ce are societatea japoneză mai bun şi mai intens de oferit, dar şi mai greu de suportat. Nu lipsesc iubirile, Yakuza sau legendele din alte epoci. Toate alcătuiesc un roman caleidoscopic.

 

Femeia minimarket – Premiul Akutagawa

Cei îndrăgostiţi de Japonia vor mai avea o surpriză – traducerea unui roman distins cu marele premiu Akutagawa, semnat de una dintre noile voci ale literaturii asiatice actuale. Femeia minimarket a impus-o pe Sayaka Murata în rândul autorilor niponi contemporani gata să folosească satira pentru a dărâma nişte mituri. Vei descoperi o protagonistă care, prin alegerile făcute, a refuzat modelul de succes al noii femei japoneze. Nu aspiră la o carieră, nu are un job care să îi ocupe mai mult de opt ore pe zi şi nici măcar un partener care să trezească admiraţia celor din jur. Aşadar, Keiko Furukura este un contra-model. În loc să râvnească la ascensiunea socială într-o mare corporaţie, ea alege un job part-time într-un minimarket, iar la 36 de ani este încă burlacă, fără experienţe amoroase memorabile. Pentru a scăpa de presiunile familiei şi ale prietenilor ce îi recomandă un mariaj şi job serios, Keiko începe o relaţie cu fostul ei coleg, un misogin ce se află în aceeaşi tabără – a japonezilor inadaptaţi. Unde va duce relaţia lor? Vei afla citind romanul lăudat de Ryu Murakami, Hiromi Kawakami şi Ruth Ozeki.

 

Jurnal de călătorie. Japonia şi China

Orice călător adevărat creează, întotdeauna, ţara pe care o vizitează, spunea scriitorul Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale de călătorie au devenit la fel de iubite precum romanele sale cu mesaje umaniste. Una dintre cele mai frumoase cărţi scrise de Kazantzakis, Jurnal de călătorie. Japonia şi China, îmbină erudiţia, observaţiile personale despre vechile civilizaţii şi prelungirea lor în istoria recentă cu descrierile poetice pe care şi le doreşte orice om ce visează la un Orient pe care nu l-a vizitat încă. Impresiile scriitorului despre ce înseamnă a fi călător îţi vor răsuna mereu în memorie când vei descoperi locuri care te vor vrăji: Călătoria e ca vinul, bei şi nu ştii ce viziuni o să-ţi bântuie prin cap. Desigur, călătorind găseşti mereu ceea ce porţi în tine. Cei ce suferă şi iubesc dialoghează într-o comuniune tainică cu peisajul pe care-l văd, cu oamenii pe care-i întâlnesc, cu întâmplările pe care le aleg.

 

Bucuria vieţii

Lansarea filmului Loving Vincent în cinematografele din România readuce în atenţia cititorilor romanele despre viaţa pictorului ce a eliberat culoarea şi a lăsat-o să se manifeste năvalnic. Bucuria vieţii este considerat unul dintre cele mai bune romane despre Vincent van Gogh. Irving Stone redă tabloul prieteniilor şi al rivalităţilor, frământările artiştilor neînţeleşi, peisajele devenite surse de inspiraţie şi atmosfera boemă din parioada în care s-a născut noua pictură tributară nuanţelor puternice aplicate fără teama de a contrazice vechile canoane. Romanul a fost ecranizat în 1956 sub titlul Lust for Life, cu actorii Kirk Douglas şi Anthony Quinn în rolurile principale.

 

Păpuşa

Ismail Kadare îşi spune povestea. Este o poveste de viaţă complicată, legată puternic de istoria Albaniei, cu al ei magic loc numit Gjirokastra şi al ei crud tiran Enver Hoxa. Din Gjirokastra, unde locuinţele de piatră adăpostesc legende şi poveşti devenite sursele de inspiraţie ale autorului, şi până în rafinatul Paris, transformat într-un loc al exilului, amintirile scriitorului poartă de fapt istoria unui secol al contradicţiilor. Păpuşa este cartea pe care o aşteptau toţi cei fascinaţi de universul creat de Ismail Kadare, un maestru al realismului magic balcanic.

 

Ideograma nopţii

Povestirile actuale ce rescriu într-un registru original şi nonconformist biografiile unor oameni faimoşi vor atrage mereu interesul. Astfel de povestiri au fost adunate şi în volumul Ideograma nopţii. Ioana d’Arc, Rasputin sau Zarathustra sunt personajele unor poveşti ce te poartă din Troia până-n Rusia, templele japoneze sau favelele braziliene. Autorul acestor excentrice şi captivante proze scurte este Stéphane Chao, un scriitor francez stabilit în Brazilia. Stéphane Chao a devenit colaboratorul unuia dintre cei mai talentaţi autori sud-americani – Alberto Mussa, alături de care a lansat antologia literară Atlas universal do conto.

 

A privi şi a vedea

Încântătorul Alain de Botton a scris un eseu dedicat celor care visează să prelungească frumuseţea clipei trecătoare ce le oferă un spectacol vizual uluitor. Cuvintele sale anticipează cel mai bine plăcerea oferită de volumul A privi şi a vedea: O relatare scrisă zgârie adesea doar suprafaţa unui eveniment; vedem un apus de soare şi mai târziu, în jurnal, în lipsă de ceva mai bun, îl numim „frumos“, când ştim că a fost mult mai mult de atât, dar acel mai mult nu poate fi localizat şi va fi, curând, uitat. Vrem să păstrăm ce s‑a întâmplat astăzi, aşa că alcătuim o listă cu unde am fost şi ce am văzut, însă abandonăm pagina, ştiind că au existat lucruri evanescente, pe care nu am reuşit să le descriem, dar care bănuim că ar putea deţine cheia realităţii acelei zile.

 

Ce doreşte domnul?

După ce i-au fost traduse romanele memorabile în limba română, Pascal Bruckner te va surprinde prin două piese de teatru a căror traducere poartă semnătura lui Doru Mareş. Ce doreşte domnul? este o satiră la adresa unei societăţi de consum unde excesele iau forme groteşti. Cealaltă piesă inclusă – Crăciun la palat – este o comedie politică despre care se poate spune că a depăşit graniţele Frantei actuale, transmiţând un mesaj universal. Pascal Bruckner declara: În dramaturgia mea am vrut să surprind singurătatea oamenilor, tratată la modul unei farse.
În România, cele două piese au fost puse pentru prima dată în scenă la ediţia a X-a a Festivalului internaţional de teatru independent Undercloud, în cadrul proiectului G53 – Primul teatru construit împreună.

 

Dragostea unei femei cumsecade

Alice Munro, laureată a Premiului Nobel, ştie să condenseze în câteva zeci de pagini existenţele feminine demne de romanele dense. Cele opt povestiri incluse în volumul Dragostea unei femei cumsecade (considerate a fi cele mai îndrăzneţe din toată cariera lui Alice Munro) promit acel amestec dintre secretele ascunse în spatele imaginii liniştite, observaţia psihologică necruţătoare şi finalurile nebănuite, prin care scriitoarea şi-a câştigat mulţi cititori fideli.

 

Dama de cupă

 

Satira necruţătoare şi absurdul halucinant se împletesc în romanul scris de Iulian Ciocan. Personajul central, un funcţionar corupt din Chişinău, observă terifiat şi neputincios un crater apărut în faţa somptuoasei vile ridicate cu bani sifonaţi de la buget. Craterul se tot lărgeşte, ca urmare a unui păcat mai vechi. Pe măsură ce asistă disperat la mărirea craterului ce ameninţă să înghită oraşul, protagonistul devine martorul unor întâmplări care mai de care mai ciudate. Primarul corupt al Chişinăului ajunge la spital în stare gravă după ce oamenii rămaşi fără case iau cu asalt primăria, iar un bibliotecar se lasă păcălit de un escroc, fondator al Partidului Anti-Groapă.

 

În numele familiei

Sarah Dunant continuă saga familiei Borgia, începută în romanul Sânge şi splendoare. Intrigile politice, rivalităţile, personalitatea maleficului Cesare Borgia, misterul Lucreziei, pasiunile dezlănţuite, ambiţia Papei şi flerul lui Machiavelli alcătuiesc o lume unde arta şi puterea îşi dau mâna pentru a marca dezvoltarea Europei renascentiste.

 

 Tour de France

Julian Barnes este un britanic îndrăgostit de Franţa. Dragostea lui s-a transformat într-o carte pe care mulţi o consideră la fel de cuceritoare precum ţara plăcerilor rafinate. Tour de France este o călătorie prin care descoperi tot ce are Franţa mai frumos de oferit străinului ce vrea să o descopere. Istoria, poveştile marilor scriitori şi cineaşti vizionari şi observaţiile despre cultura Franţei alcătuiesc un portret aşa cum şi-l imaginează cititorii dornici de a călători alături de Julian Barnes.

 

 Pălăria Preşedintelui

Tot din Franţa vine şi povestea unei pălării magice. Pălăria le schimbă vieţile proprietarilor aşa cum aceştia nu şi-ar fi închipuit niciodată. I-a aparţinut cândva lui François Mitterrand, unul dintre presedinţii Franţei. De atunci a tot schimbat proprietarii, însă puterile i-au rămas aceleaşi. Sunt nişte puteri demne de un basm actual chic, inteligent şi plin de umor. Datorită romanului Pălăria Preşedintelui, Antoine Laurain şi-a sporit faima. Romanul a obţinut premiile Landerneau Découvertes şi Relay des Voyageurs şi a fost ecranizat în 2014 în regia lui Robin Davis.

 

 Nemângâiaţii

Admiratorii lui Kazuo Ishiguro vor putea alege romanul Nemângâiaţii, care spune povestea a doi bărbaţi ce încearcă să repare greşelile din trecut. Unul dintre ei este domnul Ryder, considerat cel mai bun pianist în viaţă. El ajunge într-un oraş unde concertul promis îi oferă şansa de a recupera nişte amintiri pierdute. În acest oraş întâlneşte o femeie misterioasă care pretinde că i-a fost iubită şi care i-l prezintă pe fiul ei, ce îi seamănă foarte mult pianistului. Al doilea personaj este Brodsky, un dirijor care vrea să o readucă în viaţa sa pe femeia pierdută, pe care speră să o impresioneze prin cariera lui strălucită. Pe ambii îi leagă dorinţa de a obţine prin muzică afecţiunea celor din jur, pe care o credeau irosită.

 

Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei

Max Blecher, autorul romanului ecranizat Inimi cicatrizate, poate fi considerat un deschizător de drumuri în literatura interbelică. Stilul său nu este cu nimic mai prejos decât cel al avangardiştilor occidentali. Biografia lui Doris Mironescu pune întrebări incomode, analizează, demitizează şi contribuie la restaurarea faimei de care ar fi trebuit să se bucure un astfel de scriitor vizionar, dat uitarii la un moment dat, în urma ascensiunii legionare. Este o biografie în care portretul lui Max Blecher, aşa cum apare în documente şi în amintirile prietenilor, este plin de contraste. Biografia nu lucrează cu mituri, ci mai degrabă le chestionează şi le deconstruieşte, declara Doris Mironescu.

 

Citind Lolita în Teheran

Azar Nafisi vorbeşte în romanul său despre puterea literaturii de a sfida cenzura şi de a împiedica propaganda fundamentalistă să spele creierele tinerilor. Într-un Iran schimbat din temelii de aşa-zisa revoluţie islamică, personajele romanului Citind Lolita în Teheran se adună în secret pentru a discuta despre operele marilor autori occidentali. Cele şapte protagoniste ale romanului sunt încurajate de profesoara lor să citească romanele scrise de Nabokov, Fiztgerald, Jane Austen sau Henry James. Lectura le invită să vorbească despre visurile, speranţele, temerile şi dramele familiilor ce se opun măsurilor impuse de fundamentalişti.

 

Ceea ce datorăm Tot despre întâlnirea dintre cultura iraniană şi Occident este vorba şi în romanul Ceea ce datorăm. Prin istoria de viaţă a personajului feminin, Golnaz Hashemzadeh Bonde vorbeşte despre ceea ce trasmitem generaţiilor viitoare. Protagonista romanului, Nahid, încearcă să se redescopere în clipa în care vestea despre sarcina fiicei ei vine în acelaşi timp cu vestea despre boala necruţătoare de care suferă ea. Înainte ca ultimele şase luni din viaţa ei să se sfârşească, Nahid îşi aminteşte de Iranul pe care l-a părăsit când a cerut azil politic în Suedia. Şi îşi mai aminteşte că lupta pentru supravieţuire a făcut-o să uite că mai există o viaţă care se cere pur şi simplu traită şi pe care încearcă să o recupereze.

 

Geniul păsărilor

Jennifer Ackerman foloseşte studiile ştiinţifice pentru a ne demonstra că păsările seamănă cu noi în multe privinţe. Au inteligenţă socială. Ştiu să manipuleze, să îşi mintă părinţii, manifestă solidaritate şi altruism în situaţii grele, iar unele urmează paşii travaliului de doliu când pierd o fiinţă dragă. Geniul păsărilor te va purta într-o călătorie prin Australia, pe coastele Atlanticului sau prin ţinuturi exotice precum Barbados.

 

Viaţă de vânzare

Viaţă de vânzare şi-a căpătat statutul de roman-cult după ce a fost redescoperit în 2015, când a fost republicat în Japonia, într-o ediţie specială. Obsesiile sumbre ale personajelor lui Mishima duc de data aceasta la nişte evenimente aflate la graniţa dintre real şi fantastic. Protagonistul evenimentelor este un tânăr ce vrea să-şi încheie socotelile cu viaţa, însă are nevoie de ajutorul cuiva. Găseşte şi o metodă prin care să obţină ceea ce vrea: publicarea unui anunţ în care îşi oferă viaţa spre vânzare. Doritorii nu vor întârzia să apară, fiind care mai de care mai ciudaţi.

 

 Cineva cu care să fugi de acasă

David Grossman te cucereşte prin mesajele umaniste ale romanelor sale şi prin empatia faţă de tipologiile umane care l-au inspirat. În romanul Cineva cu care să fugi de acasă vei descoperi povestea lui Asaf, un tânăr care se împrieteneşte cu un labrador abandonat. Câinele îl duce pe tânărul Asaf prin locuri unde întâlneşte personaje cu poveşti captivante. Asaf ajunge să o cunoască pe Teodora, închisă într-o mânăstire încă din copilărie. Din chilia ei, Teodora corespondează cu oameni importanţi din întreaga lume, fiind şi pasionată de lectură. Împreună cu Teodora, Asaf va încearca să dea de urma unei adolescente fugite de acasă, care îşi foloseşte vocea impresionantă pentru a supravieţui pe străzi. În acelaşi timp, descoperă şi povestea unui tânăr genial, pierdut în lumea drogurilor. Cartea lui David Grossman reaminteşte de miracolul întâlnirilor cu oameni ce mai cred în umanitate şi în acea stranie înţelepciune a hazardului.

 

Aşa a descoperit omul câinele

Cum s-a născut prietenia dintre om şi câine? Iată întrebarea la care a vrut să răspundă fondatorul etologiei moderne, Konrad Lorenz. Cartea lui îmbină ştiinţa cu observaţiile hazlii pentru a satisface curiozitatea celor ce îşi pun şi alte întrebări, legate de mesajele transmise de expresiile faciale şi corporale ale câinilor (şi pisicilor), de modul în care aceştia receptează limbajul omenesc sau de cum se raportează la puii lor.

 

Trei destine împletite

Dacă îţi plac romanele în care femei din culturi diferite împărtăşesc aceleaşi visuri şi idealuri fără a se cunoaşte, s-ar putea să te impresioneze şi romanul Trei destine împletite, foarte citit în spaţiul francofon. Laetitia Colombani prezintă istoriile de viaţă a trei femei puternice, Sarah, Smita şi Giulia. Smita locuieşte în India şi îndură umilinţele rezervate celor din casta inferioară, de aceea va face orice pentru ca fiica ei să meargă la şcoală. Giulia trăieşte în Sicilia. Lucrează în atelierul părinţilor şi vrea să readucă afacerea familiei pe linia de plutire. Sarah, din Canada, este o femeie despre care se poate spune că are parte de cariera visată, însă o boală gravă îi schimbă planurile. Trei destine împletite mai are un personaj: speranţa, care va lega vieţile acestor trei protagoniste, chiar dacă ele nu se întâlnesc.

 

Lila

 

O altă femeie greu încercată de viaţă, dar care îşi păstrează speranţa este şi protagonista romanului Lila. Ea a trăit pe străzi în timpul Marii Crize din America, apoi a devenit soţia unui pastor. Viaţa ei a fost o perpetuă încercare de conciliere a propriei viziuni despre lume, influenţată de viaţa dură, cu părerile şi valorile soţului ei, care se temea de oamenii pe care Lila îi iubea. Romanul scris de Marilynne Robinson a primit în 2014 National Book Critics Circle Award.

 

Maurice

Maurice face parte din categoria celor mai frumoase romane despre relaţia de iubire dintre doi bărbaţi. Petrecută în perioada edwardiană, povestea lui Maurice oscilează între asumarea identităţii şi a relaţiei şi teama de respingerea socială. Este un roman plin de sensibilitate ce pledează inteligent şi profund pentru dreptul la libertatea individuală. Romanul lui E. M. Forster a fost ecranizat în 1987 de James Ivory, cu Hugh Grant, Rupert Graves şi James Wilby în rolurile principale.

 

Linia frumuseţii

O altă poveste de iubire interzisă este cea din romanul distins cu Man Booker Prize în 2004, Linia frumuseţii. Scriitorul Alan Hollinghurst spunea povestea unui tânăr atras de înalta societate londoneză din anii ’80, unde sexualitatea întâlnea puterea, luxul şi intrigile politice. În această lume, Nick Guest încearca să caute frumuseţea când alţii erau obsedaţi doar de faima atinsă prin deţinerea unor funcţii înalte sau averi impresionante. Linia frumuseţii este un roman senzual, plin de umor, satiră şi observaţii profunde legate de societatea londoneză segregată.

 

 China în zece cuvinte

Cititorii l-au descoperit pe Yu Hua, unul dintre cei mai buni autori chinezi actuali, datorită romanelor În viaţă şi Cronica unui negustor de sânge. De data aceasta, ficţiunea lăsă loc eseului caustic despre China ultimilor 50 de ani. Sunt analizate ironic, uneori comic (un comic amar) şi curajos marile evenimente ce au marcat istoria Chinei de la Revoluţia Culturală încoace, evenimente reflectate şi în micile istorii de viaţă ale personajelor din romanele scrise de Yu Hua.

 

Scăunele roşii

Secretele Balcanilor ajung într-un sătuc irlandez liniştit odată cu misteriosul străin ce reuşeşte să câştige încrederea localnicilor. Străinul este seducător şi carismatic. Localnicii îi atribuie calităţi de tămăduitor, mai ales femeia îndrăgostită de el. Folosind o poveste de iubire tulburătoare, Edna O’Brian aminteşte de traumele istoriei recente a Europei de Est. Romanul Scăunele roşii a fost lăudat de scriitorii Philip Roth şi John Banville, iar critici îl descriu ca fiind genul de carte menită să îţi pună întrebări şi să te ţină atent de la prima până la ultima pagină.

 

Lungul drum către Santa Cruz

Romanul lui Michael Ende ne aminteşte de gândirea magică din copilărie, prin care speram să găsim soluţii năstruşnice pentru problemele noastre. Hermann are o problemă des întâlnită la copiii din toate timpurile: atitudinea critică a părinţilor, mereu nemulţumiţi de rezultatele lor. Un simplu drum spre şcoală îl poartă pe Harmann într-o lume unde ar putea face orice. Ar putea să intre într-o gaşcă de gangsteri pentru a-şi enerva părinţii, ar putea căuta gloria în Legiunea străina ori să-i salveze pe oamenii aflaţi în primejdie. Alegerile sale devin sursa unor peripeţii care îi aduc în faţa aceleiaşi cărţi şi pe copii, şi pe adulţi, care au atâtea să-şi spună unii altora când încep să comenteze aventurile lui Hermann.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here