20 de carti pentru luna martie

0
2766
pictura: Carl Reichert, Cats and the Cockatoo, 1898/www.christies.com/www.the-athenaeum.org/art

Japonia imperială din perioada Heian, una dintre marile iubiri ale lui Hemingway, romanul tulburător al unei scriitoare argentiniene, 12 povestiri ce te poartă între Nigeria şi America, povestea unei pictoriţe din Delft, Iranul unei familii captivante, lumea femeii din umbra lui Nabokov, trei poveşti din Florenţa şi un roman care a inspirat un film nominalizat la Oscar te aşteaptă în librării. Toate au în comun personaje feminine care să te inspire.

Biroul pentru Grădini şi Iazuri

Japonia a devenit o sursă de inspiraţie pentru mulţi scriitori occidentali. Unul dintre aceştia este şi Didier Decoin. El alege epoca Heian, care le-a aparţinut femeilor excepţionale, una dintre ele fiind şi celebra Murasaki Shikibu, doamna de la curtea imperială care a dat primul roman al omenirii. Dar nu despre ea vei citi în Biroul pentru Grădini şi Iazuri, ci despre o anonimă, reprezentativă mai degrabă pentru mica istorie. Numele ei este Miyuki şi are o datorie sacră: aceea de a duce la bun sfârşit o călătorie spre Curtea imperială, împreună cu opt crapi. De ce sunt aceşti crapi atât de importanţi? Deoarece fără cei opt crapi iazul din grădinile împăratului nu ar mai simboliza armonia de care japonezul este atât de legat spiritual. Aceştia sunt ultimii peşti oferiţi de soţul ei înainte de a muri înecat. Dar adevărata călătorie începe abia la curtea imperială, unde protagonista va fi obligată să rămână pentru a lua parte la un concurs de parfumuri.

 

Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov

 

V-aţi întrebat ce altă personalitate feminină interesantă i-a atras atenţia Aurorei Liiceanu? Ei bine, aflaţi că noul volum publicat îi este dedicat Verei – muza şi partenera lui Nabokov. Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov este o încercare de a descifra universul psihologic al Verei, soţia marelui scriitor. Vera a petrecut 52 de ani alături de Nabokov, în calitate de soţie devotată, însă cât se poate de discretă. I-a iertat infidelităţile şi momentele de rătăcire. Ce ascunde enigma acestei femei redescoperite datorită volumului Scrisori către Vera sau confesiunilor făcute de fiul cuplului poţi afla citind noua carte semnată de Aurora Liiceanu.

 

Soţia

 

Soţia este romanul care a stat la baza filmului The Wife, având-o pe Glenn Close în rolul principal, nominalizată la Premiile Oscar şi la Globurile de Aur. Romanul explorează relaţia dintr-un cuplu format dintr-un scriitor multipremiat şi femeia ce a renunţat la propria carieră de scriitoare pentru a-i fi alături. Sătulă de infidelităţile şi egoismul acestuia, ea plănuieşte divorţul chiar în timpul călătoriei spre ţara unde soţul va primi un mare premiu literar, atât de râvnit de contemporanii săi.

 

Hemingway şi cu mine

 

De-a lungul existenţei sale, Hemingway a întâlnit femei captivante, multe dintre ele mult prea emancipate pentru epoca lor. Martha Gellhorn este una dintre aceste femei, de care Hemingway s-a îndrăgostit. Inteligentă şi curajoasă, Martha Gellhorn a devenit corespondentă de război, apoi scriitoare. Povestea ei a fost reinterpretată de Paula McLain, cunoscută datorită romanului Soţia din Paris, dedicat primei soţii a lui Hemingway.

 

Mori, iubitule!

 

Cei dornici de a cunoaşte scrierile noilor voci feminine percutante aleg romanul Mori, iubitule!, nominalizat la Booker Prize în 2018. Scriitoarea argentiniană Ariana Harwicz prezintă o poveste stranie şi imprevizibilă despre o femeie neglijată de soţ, care începe să dezvolte o nouă obsesie pentru unul dintre vecini. Între orele petrecute având grijă de copilul ei şi fanteziile violente ce îl au ca protagonist pe vecin, personajul feminin va lua decizii care vor bulversa viaţa unei comunităţi din Franţa rurală.

 

Ce simţi în jurul gâtului

 

Dacă preferi marile poveşti de viaţă concentrate în povestiri intense, vei căuta şi volumul uneia dintre cele mai apreciate scriitoare actuale, Chimamanda Ngozi Adichie. Cele 12 proze din vomului Ce simţi în jurul gâtului au în centru personaje aflate între două lumi: Statele Unite şi Nigeria natală. Având un stil cursiv, incisiv şi ademenitor pentru cei dornici de a cunoaşte şi alte continente, Chimamanda Ngozi Adichie reuşeşte să exploreze rănile, dar şi resursele psihologice ale africanilor nevoiţi să se adapteze la o altă cultură. Fiecare povestire devine o meditaţie asupra istoriei recente din ţările colonizate, diferenţelor culturale şi ritualurilor de adaptare.

 

Dragă Ijewawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii

 

O altă carte scrisă de Chimamanda Ngozi Adichie îţi deschide o fereastră spre feminismul din ţările ameninţate de regimuri dictatoriale. Draga Ijewawele: un manifest feminist în cincisprezece sugestii are la bază scrisoarea unei prietene care a întrebat-o pe autoare cum să-şi crească mai bine fiica.

 

Dezorientală

 

Iranul începe să capete alte nuanţe în imaginarul cititorilor din România datorită unor voci feminine dornice de a-i reda şi partea sofisticată, liberă şi cosmopolită, pe care fundamentaliştii nu au reuşit s-o distrugă. Din acest Iran al femeilor moderne vine şi protagonista romanului Dezorientală. Povestea ei devine saga unei familii iraniene, ale cărei secrete le descoperi începând cu momentul în care aceasta decide să devină în sfârşit mamă.

 

Jurnalul unei iubiri imposibile

 

Florenţa celor pasionaţi de artă devine locul unde o arhitectă găseşte un jurnal pierdut. Citindu-l, ea va descoperi povestea unei relaţii tulburătoare. Şi nu va fi singura poveste. În Jurnalul unei iubiri imposibile, arhitecta devenită scriitoare – Kaya de Vos – leagă firele complicate a trei istorii de viaţă, cu trei protagoniste imprevizibile.

 

 Albastrul din miez de noapte

 

Tot într-un oraş al artei se petrece şi acţiunea romanului Albastrul din miez de noapte, însă este vorba despre faimosul oraş al ceramicii – Delft. Aici, în 1654, ajunge o femeie care fuge de o căsătorie nefericită pentru a deveni pictoriţă. Când se angajează în casa unor negustori bogaţi, aceasta cunoaşte o lume unde talentul îi poate aduce fericirea atât de mult visată. După ce îi este remarcată pasiunea pentru pictură, ea este primită în manufacturile de porţelan din Delft, unde întâlneşte şi marea iubire, dar şi marile sacrificii.

 

Lumea tăcerii

 

Lumea tăcerii este lectura ideală pentru cei pasionaţi de scufundări şi de lumea oceanelor. Autorul este marele explorator Jacques-Yves Cousteau. Acesta îşi povesteşte primele explorări.

 

Ultimul Ţar

 

Cartea Ultimul Ţar le este dedicată celor pasionaţi de istorie. Vei descoperi evenimente petrecute în ultimul an al Romanovilor. Autorul cărţii, Robert Service, este un istoric renumit, care predă la Oxford.

 

Civilizaţia islamică în 30 de vieţi. Primii 1.000 de ani

 

Istoricul Chase F. Robinson te ajută să cunoşti mai bine civilizaţia islamică prin intermediul a 30 de personalităţi care au şlefuit-o de-a lungul secolelor. Marii cărturari vizionari ce au dezvoltat ştiinţa şi arta devin personajele acestei cărţi menite să deschidă noi ferestre spre viitoare lecturi de aprofundare.

 

Z, oraşul pierdut. Povestea amazoniană a unei obsesii fatale

 

Un aventurier pleacă în jungla amazoniană unde speră să descopere o mare civilizaţie. Nu se mai întoarce. Numele său este Percy Fawcett. Povestea lui a circulat prin anii ’20 şi a fost redescoperită odată cu publicarea volumului Z, oraşul pierdut. Vei citi aşadar despre una dintre cele mai bizare călătorii ale secolului trecut.

 

Sonata Gustav

 

Una dintre cele mai bune autoare britanice te invită să descoperi o poveste cu personaje pline de contradicţii. Romanul explorează lumea lui Gustav, crescut de o mamă severă departe de ororile naziste, în Elveţia neutră. Când Gustav se împrieteneşte cu Anton, un evreu cu talent de pianist, secretele mamei sale încep să iasă la suprafaţă, implicit cel strâns legat de atitudinea ei anti-semită.

 

Prima dragoste, ultimele ritualuri. În aşternuturi

 

Prima dragoste, ultimele ritualuri. În aşternuturi este volumul care include primele povestiri scrise de Ian McEwan. Scriitorul explorează trăirile din adolescenţă, în care sexualitatea este puternic legată de maturizare. Despre aceste povestiri Ian McEwan spunea: Au fost ca o cercetare de laborator pentru mine. Am avut şansa să încerc diferite lucruri, să mă descopăr pe mine însumi ca scriitor.

 

Pacienta tăcută

 

Dacă preferi un roman precum un thriller psihologic, s-ar putea să fii curios în legătură cu Pacienta tăcută. Succesul romanului se bazează pe misterul din spatele unui gest necugetat făcut de o pictoriţă care avea o viaţă de invidiat. Alicia, personajul feminin al romanului, îşi împuscă soţul. După acest gest, refuză orice declaraţie, alegând tăcerea extremă. Ce a determinat-o pe acestă pictoriţă consacrată din Londra să îşi împuşte soţul, un faimos fotograf din lumea bună a modei? Este întrebarea la care vrea să răspundă un psihoterapeut, angajat al clinicii unde a fost internată Alicia.

 

Sfaturi de viaţă

 

O altă femeie bănuită care şi-ar fi ucis partenerul este şi protagonista romanului Sfaturi de viaţă, considerat un crime thriller altert. Nora (personajul central) ajunge pe lista suspecţilor după ce fostul soţ este ucis. Motivul? Ea nu ar fi trecut peste durerea provocată de infidelitatea acestuia şi de furia stârnită când el s-a mutat cu actuala parteneră chiar lângă noul cămin al Norei (recăsătorită).

 

Fiica ceasornicarului

 

Kate Morton a devenit una dintre preferatele cititorilor depedenţi de romanele ce plasează într-un decor demn de un film de epocă misterul, secretele de familie şi iubirile încâlcite. Noul roman tradus în limba română păstrează această reţetă de succes. Acţiunea se petrece între prezent şi anul 1862, când nişte artişti şi muzele acestora plănuiesc o vacanţă de neuitat, dar oaza de huzur le este distrusă odată cu moartea unei femei şi dispariţia alteia împreună cu preţioasa bijuterie de familie. Peste mai bine de un secol, o arhivistă redescoperă evenimentele ce au dat peste cap existenţele acestor boemi din secolul al XIX-lea.

 

Moştenirea

 

Lupta pentru avere dintr-o familie disfuncţională din înalta societate este subiectul romanului Moştenirea. Vei descoperi o serie de personaje ajunse în impas, care îşi pun speranţele în banii tatălui. Ca-n majoritatea familiilor cu probleme, va ieşi în evidenţă oaia neagră – un tânăr carismatic abia ieşit de la dezintoxicare. Acţiunile sale ameninţă reputaţia familiei în cercurile înalte.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here