17 carti aduse de noiembrie in librarie

0
1197
image: Gustave Caillebotte (painting), Peaches, Apples and Grapes on a Vine Leaf/https://www.the-athenaeum.org/art

Noiembrie ne va scurta ziua, spre încântarea acelora dintre noi pentru care înserarea devine promisiunea timpului liber dedicat lecturilor, după o agitată zi de muncă. Noutăţile acestei luni propun călătorii empatice în care ghizii vor fi personajele ce s-au opus barbariei. Vei călători în Liban, Egipt, Istanbul, Kazakhstan, Ţările Baltice, Paris, Roma, Napoli, fascinantul Sud, Africa, Bavaria şi în ţinuturile unde Amos Oz susţine literatura în relaţionarea cu alteritatea despre care fanaticii spun că ar fi ameninţătoare.

 

Promisiunea zorilor

Promisiunea zorilor este considerat a fi unul dintre cele mai captivante romane despre relaţia mamă-fiu. Mama scriitorului Romain Gary devine un personaj feminin demn de un roman intens, cu multe călătorii, exiluri şi redescoperiri. Romanul a inspirat două ecranizări. Prima este din anul 1970 şi este semnată de Jules Dassin, având-o Melina Mercouri în rolul principal. Cea de-a doua, din 2017, îi aparţine lui Éric Barbier şi îi are în roluri principale pe unii dintre cei mai iubiţi actori francezi –  Charlotte Gainsbourg şi Pierre Niney.

 

Un anume domn Piekielny

Universul literar al lui Romain Gary este explorat alegoric în romanul devenit alegerea României în 2017 pentru Premiul Goncourt. Este vorba despre romanul Un anume domn Piekielny, scris de noua revelaţie a literaturii franceze actuale – François-Henri Désérable. Fascinat de romanul Promisiunea zorilor, autorul a vrut să rescrie viaţa lui Piekielny, un personaj real din copilăria lui Romain Gary.

Îngerul istoriei

Autorul care a devenit cunoscut datorită romanului Femeia de hârtie le spune cititorilor o nouă poveste, a unui poet din Yemen care, în sala de aşteptare a unui spital, îşi rememorează existenţa. Vei călători alături de acest poet, din Egiptul bordelurilor până în Liban şi nonconformistul San Francisco. În romanul scris de Rabih Alameddine se învecinează moartea cu bucuria vieţii, voluptatea cu poezia răscolitoare ca supremă pledoarie pentru umanitatea fragilă.

Cartea învăţăturilor

Pentru cei dornici de a descoperi culturi din ţări despre care nu se vorbeşte atât de des a fost tradusă cartea unuia dintre cei mai buni autori kazahi. Cartea învăţăturilor este de fapt un periplu spiritual şi cultural în universul uman al Kazakhstanului. În cele 45 de învăţături, Abai Kunanbaev face de fapt un portret interesant al poporului său.

 

Noduri

Noduri este un roman ce are la bază teme precum fidelitatea în cuplu şi căsnicia modernă. În centrul romanului se află un cuplu destrămat după ce el pleacă la Roma, unde se lasă ademenit de alte femei, pe cand ea rămâne în Napoli pentru a avea grijă de copii. Încercarea protagonistei de a-i trimite o scrisoare partenerului infidel, care a părăsit-o în mijlocul unui ocean de furie, neputinţă şi tristete, devine pretextul pentru analiza unei relaţii de cuplu.

 

Oraşul

Trilogia dedicată clanului Snopes include unele dintre cele mai bune romane-cult ale secolului XX. Oraşul este al doilea roman al trilogiei. Citindu-l vei descoperi poveştile Sudului, care a trecut prin schimbările necesare unei modernizări prin care se urmărea ascunderea multor fantome ale trecutului. Faulkner surprinde umanitatea în toate ipostazele ei, de la cele senine la cele dezgustătoare.

 

Copilul lui Noe

Cei îndrăgostiţi de stilulul empatic şi umanist al lui Eric-Emmanuel Schmitt vor putea alege romanul Copilul lui Noe, reeditat toamna aceasta. Vor descoperi o poveste despre solidaitate şi toleranţă într-o perioadă crâncenă, atunci când Europa a fost terorizată de nazism.

 

Teoria generală a uitării

Eduardo Agualusa are toate şansele de a deveni scriitorul preferat al celor pentru care istoria, mesajul umanist şi realismul magic trebuie să fie de nedespărţit în operele cu mesaje puternice. Romanul premiat – Teoria generală a uitării – îmbină farmecul poetic asociat literaturii portugheze, realismul magic sud-american şi cultura africană pentru a-ţi spune o poveste deopotrivă cutremurătoare şi dătătoare de speranţă în puterea umanităţii de a i se opune abrutizării.

Acţiunea romanului se petrece în anii ’70, în care Angola se eliberează de colonialismul portughez. Sunt nişte ani în care haosul, speranţa şi lăcomia se bat pentru supremaţie. Pentru a scăpa de teama celor ce îi urăsc pe occidentali, portugheza Ludovica se refugiază în apartamentul cumnatului ei, situat în cel mai râvnit imbobil de lux din capitala Angolei. Însă baricadarea nu înseamnă izolare, ci întălnirea unui prieten care o va face să se vindece de un trecut dureros, plin de secrete.

 

Împărăţia pământului

Din Liban vine romanul Împărăţia pământului, nominalizat la International Man Booker Prize 2015. Autoarea Hoda Barakat evocă şaptezeci de ani din istoria ţării natale, prin povestea caleidoscopică a personajelor sale. Vei descoperi nişte istorii personale care te vor acapara prin abundenţa întâmplărilor ce îţi vor stârni curiozitatea necesară descoperirii unei alte culturi.

 

Apără-ţi coroana

Elogiat de criticii francezi, romanul Apără-ţi coroana pleacă de la obsesia unui scenarist pentru viaţa lui Herman Melville, apoi devine treptat o alegorie a obsesiilor ce domină existenţa omului modern. Încercările personajului central de a duce la bun sfârşit proiectul unui film se transformă într-o călătorie excentrică din Paris până în New York şi Italia. Yannick Haenel îşi populează romanul cu multe personaje secundare care stârnesc interesul cititorului, printre care  actriţa Isabelle Huppert, zeiţa Diana, un dalmaţian pe nume Sabbat, un vecin diabolic, o portăreasă dubioasă, un şef de sală foarte agresiv, ce pare o sosie a lui Emmanuel Macron.

 

Cum am împuşcat un elefant

Eseurile lui Orwell din volumul Cum am împuşcat un elefant au devenit oglinda secolului XX. Vei descoperi episoade ce reflectă viaţa cotidiană din ţările asiatice devenite colonii, amintirile din Spania Războiului Civil sau lupta pentru suptavieţuire a unui artist nimerit în Parisul şi Londra dintre cele două războaie mondiale.

 

 Ludovic al II-lea al Bavariei sau Regele nebun

Unii regi au avut o biografie demnă de un roman. Ludovic al II-lea al Bavariei este unul dintre ei. Vărul preferat şi confidentul celebrei împărătese pe nume Sissi a beneficiat de faima unui personaj năbădăios, îndrăgostit de artă. Lui i se datorează unele dintre cele mai frumoase castele din Europa, datorită cărora suveranul şi-a căpătat faima de risipitor incurabil.

 

Comandoul Fantomă

Războaiele din fosta Iugoslavie şi modul în care acestea au influenţat relaţiile dintre locuitorii oraşelor asediate sunt reamintite în romanul Comandoul Fantomă. Evenimentele descrise în roman se petrec într-un oraş anonim, unde personajele principale – nişte adolescenţi – se încăpăţânează să îşi îndeplinească visul, acela de a înfiinţa o trupă.

 

Gândirea riscantă

Cărţile scrise de Jonah Sachs au devenit unele de referinţă pentru cere vor să îmbine creativitatea şi eficienţa necesară succesului unor campanii. În Gândirea riscantă vei descoperi idei inovatoare promovate de oamenii de succes din variate domenii precum: business, educație, sănătate şi activism.

 

Zăpada era murdară

 

Zăpada era murdară poate fi considerat un roman aparte din seria celor scrise de Georges Simenon. Este un ro,an apreciat datorită profunzimii psihologice. Vei descoperi povestea lui Frank, un tânăr care şi-a făcut eductaţia sentimentală în bordelul clandestin al mamei sale. Frank îşi descoperă o altă faţetă când ajunge să asasineze un ofiter nazist. După crimă, soarta lui se va afla în mâinile unui bărbat a cărui fiica îi devine lui Frank iubită.

 

Dragi fanatici

Amos Oz a scris o carte necesară timpului nostru. Admiratorii săi vor descoperi trei eseuri ce au la bază o serie de conferinţe susţinute de autor între 1998 şi 2016 în diverse evenimente de la Universitatea din Tübingen, Universitatea Bar Ilan, Institutul Interdisciplinar de la Herzelyah sau în cadrul unor întâlniri private, cu ocazia sărbătorii Shavuot. Portretul psihologic al fanaticului l-a determinat pe unul dintre cei mai citiţi scriitori contemporani să ofere texte incisive dar cu mesaje dătătoare de speranţă.

Oraşul companiei

 

O distopie ciudată, scrisă inteligent, aşa descrie Margaret Atwood romanul Oraşul companiei, finalist al concursurilor pentru mari premii acordate cărţilor SF. Madeline Ashby îmbină atmosfera cinematografică, povestea despre eroi salvatori, decorul urban futurist şi elementele unui neo-noir pentru a reda peripeţiile unei experte în artele marţiale, care îşi antrenează fratele astfel încât acesta să poată salva platforma petrolieră pe care o deţine, dar şi fascinantul oraş New Arcadia.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here