10 comedii crème de la crème

0
2573

De multe ori vrem să vedem o comedie bună, dar cele două cuvinte nu sunt ușor de alăturat, deși se produc sute de comedii în fiecare an. Pentru astfel de momente serioase de căutare a râsului, ne-am gândit să realizăm o listă cu comedii bune pe care există șanse să nu le fi văzut încă.

1) Monty Python’s Life of Brian 

 

 

Ciudat pentru cât sunt de buni, grupul britanic de comedie Monty Python nu este prea cunoscut în România. Văzuți de către unii pentru influența pe care au exercitat-o ca Beatles-ii comediei, cei șase Pythons au pornit la drum cu un serial de comedie la BBC în 1969, dar au realizat împreună de-a lungul timpului și câteva lung-metraje, printre care Monty Python and The Holy Grail, Monty Python’s Life of Brian și Monty Python and The Meaning of Life. Toate trei sunt la fel de suprarealiste și absurde, prin urmare merită recomandate, dar, dacă ar fi să aleg favoritul personal, acesta ar fi Monty Python’s Life of Brian, povestea lui Isus spusă la modul cel mai ireverențios și ironic posibil.

 

2) That obscure object of desire

 

 

Pentru că am pomenit de suprarealism, cine s-ar potrivi cel mai bine să ne ofere o comedie suprearealistă decât Luis Bunuel, bunul prieten al lui Salvador Dali? Filmul lui, Cet obscur objet du desir, este practic tapetat cu scene intrate în imaginarul cinefililor cu gust pentru umor absurd și suprarealism. Nu vă spun decât atât: la un moment dat, personajul principal, Mathieu, se chinuie să desfacă o centură de castitate. Încă ceva?  Personajul feminin, de care este îndrăgostit Mathieu, va fi jucat de două actrițe, parcă în dorința ca inclusiv spectatorului să i se joace o farsă, nu doar lui Mathieu.

 

3) Arsenic and old lace

 

 

O comedie mai simplă și fără pretenții decânt anterioara, dar la fel de savuroasă și care se regăsește în toate topurile care se referă la comedii clasice, Arsenic and old lace e regizată Frank Capra și are în distribuție un actor cunoscut azi mai mult pentru rolurile de bărbat fatal și dichisit decât pentru talentul comedic, de care dispunea de fapt din plin. E vorba de Cary Grant. Personajul lui Cary Grant revine acasă în ajunul căsătoriei, pentru a afla că mătușile sale sunt de fapt niște ucigașe în serie. Umorul de situație, caracter și de limbaj care se pornește avalanșic din această combinație nu te va lăsa să îți tragi sufletul decât la sfârșit.

 

4) Les vacances de Monsieur Hulot

 

 

Mr. Hulot’s Holiday, despre care am mai vorbit pe Postmodern și într-o recenzie, este una dintre comediile de care nu te saturi niciodată. Întotdeauna vei descoperi un detaliu haios, care la prima vizionare ți-a scăpat. E normal să fie așa, pentru că regizorul Jacques Tati a lucrat la el ca un bijutier în filigran. Fiecare scenă este construită cu minuție și nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Personajul principal, de extracție à la Charlie Chaplin și Buster Keaton, este un tip deșirat, mereu cu pipa în gură, care acționează întotdeauna cu cele mai bune intenții dar care este de o neîndemânare crasă. Cu satiră subtilă și cu imagini fără sunete decât pe alocuri, Mr. Hulot’s Holiday va intra în topul comediilor tale.

 

5) Love and death

 

 

O comedie mai puțin cunoscută a lui Woody Allen, Love and death se construiește în jurul clișeelor despre ruși și literatura rusă, de la Lev Tolstoi la Dostoievski. Cele două personaje principale, de o chimie perfectă, cum altfel, având în vedere că sunt interpretate de Woody Allen și Diane Keaton, se angajează în discuții filosofice absurde,  în timp ce trebuie să facă față războiului și altor drame. Pentru modul în care sunt luate peste picior literatura rusă, nihilismul și discuțiile înalte, o să râzi până la epuizare urmărind dialogurile și farafastâcurile haioase ale celor doi și comentariile din off ale lui Woody Allen.

 

6) Dr Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

 

 

O comedie neagră semnată de Stanley Kubrick nu poate fi decât o capodoperă. Dacă personajele principale, de la un om de știință de origine germană care a luat-o puțin mai mult pe ulei, la un ofițer englez și până la președintele Statelor Unite, sunt toate jucate de Peter Sellers, pur și simplu orice recomandare este de prisos. Pentru că imaginația lui Kubrick își află perfect contraponderea în jocul genial al lui Peter Sellers.

 

7) Bringing up Baby

 

 

Cary Grant își găsește încă o dată locul în listă, pentru că Bringing up Baby, comedia în care acesta joacă rolul unui om de știință victimă a unei tinere bogate care trăiește din capriciu în capriciu (jucată de Katharine Hepburn), este și ea la fel de reușită ca Arsenic and Old Lace. La fel ca și Arsenic, Bringing up Baby se regăsește în toate topurile care se referă la cele mai bune comedii clasice. Cary Grant și dificila Katharine Hepburn se înțeleg perfect pe ecran, sincronizarea stărilor și replicilor fiind demnă de un cuplu de comedieni cu tradiție de scenă. Scenariul și dialogul filmului nu sunt nici ele mai prejos, în timp ce totul se leagă în jurul unei feline cu lipici.

 

8) The Graduate

 

 

The Graduate este comedia perfectă până la jumătatea filmului. Asta nu înseamnă că începând de acolo filmul se strică, ci că fix de la jumătate, The Graduate ia o turnură clară spre dramă. Până în acel moment personajul lui Dustin Hoffman, un tânăr absolvent de facultate care se întoarce acasă pentru a se gândi la viitor, este confuz. Toată lumea face ce vrea cu el, inclusiv personajul lui Anne Bancroft, o doamnă pe la 50 de ani, prietenă de familie și soția partenerului de afaceri al tatălui lui. Cei doi încep o relație plină de necunoscute, în care confuzia lui Dustin Hoffman este hilaritate 100%.

 

9) The Big Lebowski

 

 

Dacă ți-ai căutat vreodată argumente pentru a alege în viață calea unui pierdevară, atunci trebuie să fi văzut și comedia fraților Coen, cu Jeff Bridges în rol principal. Jeff Bridges este The Big Lebowski, The Dude, il duderino sau his dudeness, cel mai cool tip din oraș prin faptul că nu se agită pentru nimic în lume, nici măcar când este introdus într-o intrigă în care se vor pierde vieți, ba chiar și câteva frumoase degete de la picioare. His dudeness va rămâne calm și-și va savura băutura preferată, îmbrăcat în halat și visând scene suprarealiste cu tipa de care îi place, Julianne Moore. Dacă ți-ai pierdut vreodată coolness-ul, The Big Lebowski este cea mai simplă și la îndemână soluție pentru a-l recăpăta în cel mult două ore.

 

10) Zelig

 

 

Woody Allen a realizat multe comedii, nimic nou până aici. Printre ele, și prea puțin cunoscuta Zelig, o comedie realizată în stilul unui documentar, în care Woody Allen joacă rolul unui bolnav mai special: un cameleon uman, care, dacă se află în preajma unor chinezi se transformă într-un chinez, dacă este dus la psihiatru, se transformă, la rândul lui, într-un psihiatru cât se poate de veridic, și tot așa. Lista personajelor pe care Zelig le joacă sunt fără număr.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here