Zilele Filmului Lux – 2017

0
665
Unde: Cinema Elvira Popescu

Cand: 19 Nov - 21 Nov 2017 Ora:16:30

Între 19 şi 21 noiembrie 2017 poţi vedea gratuit cele trei filme intrate în competiţia pentru Premiul Lux. Este vorba despre 120 BPM (Grand Prix la Cannes), Sameblood şi Western. Acestea vor fi proiectate la Cinema Elvira Popescu.

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului este 120 BPM (120 de bătăi pe minut), regizat de Robin Campillo. Inclus în categoria favoritelor pentru câştigarea trofeului Palme d’Or, filmul este inspirat de momentele petrecute de regizor alături de activiştii Act Up din Paris, în perioada studenţiei. Activiştii Act Up au schimbat legi şi mentalităţi când au luptat împotriva pasivităţii manifestate de autorităţi faţă de pericolul reprezentat de SIDA. Personajele filmului vor să oblige autorităţile să desfăşoare campanii de informare şi de prevenire mult mai eficiente. Te invit să citeşti şi recenzia.

120 Beats Per Minute (120 battements par minute) – Trailer official (English) from Cannes (new)

LYTE video

Contrastele dintre Europa Occidentală şi Europa de Est sunt reflectate de povestea personajelor din filmul Western, regizat de Valeska Grisebach. În rolurile principale sunt nişte muncitori germani ajunşi pe un şantier de la graniţa ce desparte Bulgaria de Grecia. Încercând să-şi depăşească prejudecăţile, aceştia se vor apropia de localnicii unui sat de lângă şantier. Curând, intenţiile bune se vor transforma în conflicte alimentate de eforturile fiecăruia de a obţine aprecierea sătenilor.

Western - Official Trailer

LYTE video

Dacă vrei să afli mai multe despre un episod controversat din istoria Scandinaviei, poţi vedea filmul Sameblood (Sânge de lapon). Regizoarea Amanda Kernell prezintă dramele prin care au trecut copiii din populaţia Sami când autorităţile au încercat să le impună un model de viaţă civilizat. Protagonista filmului ajunge să îşi rememoreze viaţa, începând cu vârsta la care a fost obligată să se integreze într-o şcoală de reeducare a copiilor din rândul populaţiei Sami, pe care autorităţile îi considerau sălbatici. Ea a încercat să renunţe la rădăcinile identitare, pentru a supravieţui.

Sami Blood trailer

LYTE video

Programul proiecţiilor:

Duminică, 19 noiembrie

16:30 -- Deschiderea oficială şi proiecţia filmului 120 BPM, regia Robin Campillo, producţie Franţa (143 min.)

Luni, 20 noiembrie

19:30 -- Western, regia Valeska Grisebach, producţie Germania- Bulgaria-Austria (100 min.)

Marţi, 21 noiembrie

19:30 -- Sameblod, regia Amanda Kernell, producţie Suedia-Norvegia-Danemarca (110 min.)

21:20 -- Dezbatere “Premiul Lux al Parlamentului European: Emigrare în oglindă. Minoritar vs. majoritar”. Invitaţi: Jurnalista Nana Håkansson (Suedia) şi Ambasadoarea LUX 2017, Claudia Sîrbulescu (România). Moderator: Irina Margareta Nistor

Este necesară înregistrarea (gratuită) a participării pe Eventbook.

Citeşte şi 120 BPM – Iubire şi proteste

120 BPM (120 de batai pe minut) – Iubire si proteste

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here