Zilele Filmului German – editia din 2017

0
813
Unde: Cinemateca Eforie

Cand: 03 Nov - 09 Nov 2017 Ora:19:00

Pelicule recente şi cele care au făcut istorie te aşteaptă la Zilele Filmului German, care va avea loc între 3 şi 9 noiembrie, la Cinemateca Eforie. În cadrul ediţiei din 2017 vei putea vedea 13 filme noi şi 2 filme interbelice acompaniate de orchestra Simonei Strungaru.

Filmele abordează teme precum relaţiile de cuplu în contextul social-politic actual, rezistenţa împotriva regulilor absurde, identitatea colectivă după unificarea Germaniei sau crizele din timpul adolescenţei. Unul dintre filme – În vremuri de amurg (In Zeiten des abnehmenden Lichts) -- are în centru un comunist din Berlinul de Est, fugit cândva din calea naziştilor. Acesta se autoamăgeşte cu privire la binefacerile Stângii radicale. Aniversarea vârstei de 90 de ani îi aduce nu numai laudele celor ce îi împărtăşesc idealurile, ci şi accentuarea unor conflicte familiale.

IN ZEITEN DES ABNEHMENDEN LICHTS Trailer German Deutsch (2017)

LYTE video

Idealurile comuniste devin punctul de pornire al unei satire, în filmul Autocritica unui câine burghez (Selbstkritik eines bürgerlichen Hundes). În acest film, un regizor care a rămas fără un proiect cinematografic demn de luat în seamă decide să devină culegător de mere. Noul său job îi oferă subiectul unui film care poate fi considerat un basm comunist.

Trailer de Self-criticism of a Bourgeois Dog — Selbstkritik eines bürgerlichen Hundes VOSI (HD)

LYTE video

Descoperirile şi formarea identităţii sexuale din timpul adolescenţei sunt explorate din filmul Centrul lumii (Die Mitte der Welt). Regizorul Jakob M. Erwa prezintă rătăcirile lui Phil (17 ani), care nu a petrecut multă vreme alături de tatăl său, care este nemulţumit de alegerile amoroase ale mamei sale şi se simte neînţeles de sora lui geamănă, ce se retrage în lumea ei. Viaţa lui se va schimba când va apărea un nou coleg în clasa lui.

Center Of My World (Die Mitte der Welt) - Trailer Eng Sub

LYTE video

Tot despre adolescenţă vorbeste şi filmul Offline al regizorului Florian Schnell. De data aceasta este vorba despre un personaj timid care se simte în largul său doar în realitatea virtuală furnizată de jocuri. Când statutul de cel mai bun gamer îi este ameninţat de nişte hackeri, acesta se vede nevoit să plece pe urmele inamicilor, care se află în lumea reală.

OFFLINE Trailer German Deutsch (2017)

LYTE video

Dacă preferi un film despre cum o femeie îi schimbă viaţa unui bărbat care se simte la 30 de ani precum un adolescent intimidat de o mamă autoritară, atunci s-ar putea să-ţi placă filmul regizat de Ronny Trocker. În Eremiţii (Die Einsiedler), cineastul spune povestea sensibilă a unui fiu de ţăran ajuns într-o zonă minieră, căruia îi este greu să comunice din cauza timidităţii. El va fi scos din carapacea izolării de Paola, o imigrantă din Ungaria.

O altă poveste sensibilă este cea dintre protagoniştii filmului Drum prin vis (Der traumhafte Weg). Aceştia sunt Kenneth, un tânăr muzician englez, şi Theres, iubita lui din Germania. Cei doi pornesc într-o călătorie prin Grecia, pe care o finanţează cântând pe stradă. Se despart brusc după ce mama lui Kenneth este rănită într-un accident. Drumurile li se vor întâlni după 30 de ani, datorită lui Ariane, un antropolog de succes, care îl zăreşte pe Kenneth, devenit homeless, de la geamul apartamentului ei.

Teaser trailer #1 de The Dreamed Path — Der traumhafte Weg (HD)

LYTE video

Relaţia de cuplu bântuită de amintirile şi demonii partenerilor devine subiectul peliculei Extaz primordial (Gleissendes Glück), desemnată drept cel mai bun film european la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary şi distinsă cu Premiul criticii internaţionale de film. Protagonşitii filmului regizat de Sven Taddicken sunt neurocercetatorul Eduard şi Helene, prinsă într-o căsnicie toxică. Ei vor încerca să se refugieze într-o relaţie devenită promisiunea iubirii salvatoare.

ORIGINAL BLISS: Official Trailer (English)

LYTE video

Cei interesaţi de istoria cinematografiei germane vor descoperi viziunea Grupului de la München, care provocase, în anii ’60 şi ’70, prin îndrăzneală. Vorbim despre ce ne place: femei, maşini, copii, cârciumi, automate cu fise, goana după bani, acesta pare să fi fost crezul acestui grup. Rudolf Thome, Max Zihlmann, Klaus Lemke, Werner Enke, Martin Müller şi May Spils, prima femeie regizor a Germaniei Federale, sunt reamintiţi în pelicula Filmează ce-ţi place (Zeigen was man liebt).

Unul dintre cineaştii analizaţi în Filmează ce-ţi place, Klaus Lemke, va fi prezent prin filmul Minciuni intime (Unterwäschelügen), în care se regăseşte amestecul dintre hedonism, şarm, umor inteligent şi discuţii incitante despre sex şi relaţiile de cuplu. Filmul prezintă aventurile amoroase ale unui pierde-vară fascinat de idealul de frumuseţe inaccesibil.

Trailer UNTERWÄSCHELÜGEN (Deutschland 2016). Regie: Klaus Lemke

LYTE video

Casting este un film despre un bărbat atras de lumea actoriei. Îl cheamă Gerwin şi îşi câştigă existenţa ca partener de dialog pentru actriţele care dau probe. Ideea de a-şi încerca norocul îi vine când actorul ce deţine rolul principal într-un film renunţă. Gerwin trebuie să înfrunte capriciiile unei regizoare considerate dificile.

Un road trip riscant prin Africa, la care se inhamă doi bărbaţi care ştiu că vor muri în curând, alimentează desfăşurarea trepidantă a filmului Cea mai tare zi (Der geilste Tag). Filmul regizat de Florian David Fitz este o pledoarie pentru viaţa trăită în fiecare clipă.

DER GEILSTE TAG Trailer German Deutsch (2016)

LYTE video

Tema road tripului este reluată şi în povestea unui crescător de porci a cărui fermă a fost distrusă de un meteorit. Învins până la urmă şi în lupta cu afaceriştii influenţi, protagonistul filmului Ultima purcică (Die letzte Sau) va hoinări prin lume, întâlnind în călătoria lui oameni nedreptăţiţi de sistem. El se va revolta şi va pune la îndoială vechile sale valori.

DIE LETZTE SAU Trailer German Deutsch (2016)

LYTE video

Problemele societăţii actuale sunt analizate şi prin ochii unui imigrant din Camerun, întâlnit de regizorul Jakob Preuss. Filmul Când Paul a venit pe mare (Als Paul über das Meer kam) explorează relaţia dintre un regizor şi un imigrant devenit subiectul noului său film. Regizorul va trebui să aleagă între a fi un observator detaşat şi a se implica în viaţa lui Paul, ce are nevoie de ajutor.

Filmele-surpriză ale evenimentului vin din perioada interbelică. Este vorba despre comediile Prinţesa stridiilor şi Păpuşa, ambele regizate de Ernst Lubitsch. Filmele tratează cu umor obsesia pentru găsirea partenerului şi teama de căsătorie a unui burlac aristocrat. Filmele au fost realizate în 1919 şi vor fi proiectate cu acompaniament muzical creat special pentru acest eveniment de către Simona Strungaru.

Preţul unui bilet pentru fiecare proiecţie este de 10 RON. Biletele vor putea fi cumpărate de la casa de bilete din incinta Cinematecii Eforie.

Detalii referitoare la program pot fi găsite aici.

Citeşte şi Victoria – Odisee nocturnă în Berlin

Praf pe inimile noastre – Şi psihologii au copii debusolaţi

Victoria – Odisee nocturna in Berlin

Praf pe inimile noastre – Si psihologii au copii debusolati

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here