Zilele filmului cubanez, editia 2017

0
967
Unde: Institutul Cervantes din Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38)

Cand: 08 Jun - 10 Jun 2017 Ora:19:00

Cinefilii dornici de a călători pe alte continente vor descoperi o Cubă plină de culoare şi contraste, prin trei filme proiectate între 8 şi 10 iunie 2017 la Institutul Cervantes din Bucureşti, începând cu ora 19:00. Cele trei filme din cadrul evenimentului Zilele filmului cubanez tratează subiecte precum supravieţuirea în cartierele sărace, visurile artistice în mediul tradiţionalist constrângător sau altruismul în situaţii grele.

Corecţie (Conducta), distins cu Premiul Goya acordat celui mai bun film hispanoamerican în 2015, poate fi considerat o lecţie de umanitate ce reflectă provocările ce fac trecerea de la copilărie la maturizare în zonele defavorizate ale Havanei. Regizorul Ernesto Daranas spune povestea unui puşti de 11 ani care antrenează câini de luptă într-un cartier sărac, unde trăieşte alături de mama lui dependentă de droguri. Când profesoara care îl putea ajuta să iasă din lumea plină de lipsuri se îmbolnăveşte, viaţa lui ia o turnură dramatică. Noua profesoară este deranjată de comportamentul acestuia şi decide să îl trimită la şcoala de corecţie.

BEHAVIOR (CONDUCTA) by Ernesto Daranas - TRAILER

LYTE video

Pasionaţii de literatură dornici să descopere mai multe detalii despre viaţa lui Jose Marti, unul dintre artiştii emblematici ai Cubei, pot urmări filmul regizat de Fernando Pérez, distins cu Premiul Ariel pentru cel mai bun film hispanoamerican în 2011 şi Premiul Colón de Plata pentru regie, la cel Festivalul de Cinema Hispanoamerican de la Huelva, Spania, 2010. José Martí- El Ojo del Canario este o incursiune în familia artistului şi prezintă dramele prin care a trecut acesta în primii 16 ani de viaţă. Este un film de epocă având şi elementele un bildungsroman sud-american a cărui acţiune are loc într-un mediu cubanez tradiţionalist, în care figura paternă autoritară domină familia, iar mama devine simbolul sacrificiului. Regizorul a reuşit să evite cultul personalităţii în favoarea unei prezentări incomode până la controversă a legăturii dintre un artist şi epoca sa.

Jose Marti, El Ojo del Canario (Promo)

LYTE video

Unul dintre filmele proiectate va fi şi Premiul de consolare (El premio flaco). Scenariul are la bază una dintre cele mai iubite piese ale dramaturgiei cubaneze din anii ’60, semnată de Héctor Quintero. Juan Carlos Cremata aduce pe marele ecran povestea Iluminadei, o fată săracă de la periferia Havanei, care decide să împartă cu semenii săi, la fel de săraci, premiul oferit de un bilet câştigător descoperit înăuntrul unui săpun marca Rina, bilet ce îi oferea şansa de a se muta într-o casă mai frumoasă.

EL PREMIO FLACO - Cuba - Trailer 2009

LYTE video

Program:

Joi, 8 iunie, ora 19:00 – Corectie (Conducta), regia: Ernesto Daranas, 2012, 108 minute)

Vineri, 9 iunie, ora 19:00 – José Martí- El Ojo del Canario, regia: Fernando Pérez, 2010, 120 minute

Sâmbătă, 10 iunie, ora 19:00 – Premiul de consolare (El premio flaco), regia: Juan Carlos Cremata, 2009, 104 minute

Intrarea este liberă. Este nevoie de rezervare printr-un mesaj trimis la adresa de e-mail cultbuc@cervantes.es, deoarece locurile sunt limitate.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here