Zilele Culturii Bulgare


Cand: 21 May - 24 May 2013
0
591

După ediţiile dedicate Ungariei, Cehiei, Olandei, Poloniei, Israelului şi Japoniei, în luna mai Teatrul Odeon va organiza Zilele Culturii Bulgare, ce vor aduce în prim plan cultura şi arta ţării vecine.

În cadrul evenimentului, vei putea urmări  texte clasice în abordări moderne, de către cei mai titraţi regizori bulgari ai momentului din Sofia şi Ruse, lansări de carte, un spectacol lectură şi un concert susţinut de New Symphony Orchestra din Sofia.

Program:

21 mai, ora 19.00
spectacolul de teatru Intrigă şi iubire de Friedrich Schiller, regia Stayko Murdzhev (Teatrul “Sofia” din Sofia)
Spectacol cu supratitrare în limba română

22 mai, ora 18.00, în foaierul teatrului
Lansarea volumului de teatru PIESE de Orlin Dyakov

22 mai, ora 19.00
spectacolul de teatru Medeea după Euripide, Jean Anouilh, Theodor Dreyer, regia Petar Dentchev, prezentat de Teatrul “Sava Ognyanov” din Ruse
Spectacol cu supratitrare în limba română

23 mai, ora 19.30, Sala Studio
spectacolul lectură Nirvana de Konstantin Iliev, urmat de discuţii cu publicul, în prezenţa autorului

24 mai, ora 19.00
concert susţinut de New Symphony Orchestra din Sofia

Intrigă şi iubire este povestea a doi tineri îndrăgostiţi şi a incapacităţii lor de a fi împreună într-o lume a maşinaţiunilor politice, a geloziei, a dualităţii emoţiilor şi a acţiunilor distructive. O disecţie a iubirii, a dimensiunilor sale nebănuite şi a nenumăratelor ei încarnări: Dragostea dintre un bărbat şi o femeie, dragostea dintre generaţii – copii şi părinţi.


Medeea este un spectacol despre tragica degradare a relaţiei dintre Medeea şi Iason şi explorează tema puterii, a dragostei şi gradul în care puterea transformă vieţile oamenilor.


Piesa Nirvana de Konstantin Iliev are la bază materiale documentare despre relaţia dintre poetul bulgar Peyo Yavorov şi soţia sa Lora Karavelova. Subiectul, cu numeroase întorsături şi retrospective, scoate la iveală relaţia dintre două personaje foarte complexe şi pasionale. El este un poet talentat implicat în luptele naţionale şi sociale din Macedonia de la începutul secolului XX (problemă actuală din nou la începutul secolului XXI); ea este o tânără emancipată, fiica unui fost Prim Ministru.

New Symphony Orchestra a fost fondată în 1991 de către criticul muzical Julia Hristova, ca o alternativă la instituţiile muzicale de stat existente în Bulgaria. Programul său muzical combină opere clasice celebre cu muzică mai puţin cunoscută sau care nu a mai fost cântată în Bulgaria. Diversitatea repertoriului şi adaptarea organizatorică de la o orchestră de cameră la un ansamblu complet – a făcut posibil ca New Symphony Orchestra să îşi câştige un loc de onoare în viaţa culturală a Bulgariei, devenind un adevărat fenomen.

* conform site-ului Teatrului Odeon, intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este libera

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here