Zero Dark Thirty


Premiera: 22 February 2013
0
636

După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow se întoarce cu filmul Zero Dark Thirty. Nu renunță la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film de acțiune altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată "în toată splendoarea" fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-a avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune.

Ca și The Hurt Locker, și Zero Dark Thirty a generat controverse în jurul scenelor de tortură prin care americanii încearcă să obțină detalii despre atacurile teroriste viitoare și despre teroriștii implicați.

Filmul vine în România cu două zile înainte de Gala Premiilor Oscar, acolo unde este nominalizat la cinci categorii, printre care cel mai bun film sau cel mai bun scenariu original. Iar Jessica Chastain are mari șanse să câștige Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, după ce și-a adjudecat deja Globul de Aur la această categorie.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here