Wakolda


Premiera: 05 September 2014
0
674

Îngerul morții, adaptare a romanului Wakolda al regizoarei și scenaristei Lucía Puenzo, are în centru figura criminalului nazist Josef Mengele. Un personaj istoric tulburător în jurul căruia Lucía Puenzo țese cu resurse minime o poveste cu accente horror – nu e nevoie de mai mult decât de prezența „îngerului morții” pentru a întuneca atmosfera filmului.

Lucía Puenzo nu s-a sfiit niciodată să abordeze teme controversate, iar filmul de debut, XXY, despre destinul unui hermafrodit dovedește o preocupare intensă pentru relația dintre corp și spirit. Și Wakolda/Îngerul morții se ocupă de această dihotomie, lucru deloc surprinzător având în vedere personalitatea lui Mengele (interpretat de actorul spaniol Àlex Brendemühl). De data aceasta experimentele vizând puritatea genetică ale doctorului sunt privite din perspectiva unei victime care nu poate discerne între bine și rău.

Micuța Lilith (Florencia Bado) este „specimenul perfect” al lui Mengele. Subdezvoltată, batjocorită de colegii care o numesc pitică, Lilith este cucerită de promisiunile doctorului: urmând tratamentul prescris de el va putea să crească. O pasăre hipnotizată de un șarpe, relația Lilith-Mengele amintește de declarațiile gemenelor Helen și Pearl, supraviețuitoare ale experimentelor lui Mengele: He was kind to us. And how could you hate him, when he was so handsome? Like Clark Gable. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here