Visul – da, un spectacol de vis

  0
  938

  Visul, spectacol de teatru care se joaca la Godot Cafe Teatru, este o mica bijuterie lucrata cu destul de multa atentie si imaginatie: un spectacol magic, poetic, naiv, plin de haz, optimist, romantic, intr-un cuvant usor dar perfect potrivit pentru o seara de vara. 

  Visul e interpretarea moderna a regizorului Marius Galea dupa Visul unei nopti de vara de William Shakespeare. Dar nu te astepta la limbaj greoi, morga teatrala, haine drapate si tot "tacamul" adecvat istoric. Asteapta-te la o comedie diafana ca joc si scenografie, la insertii de papuserie, muzica foarte bine aleasa (poti asculta leitmotivul spectacolului mai jos) si, mai ales, o interpretare comedia dell'arte facuta cu talent, plus umor de situatie si de limbaj.  

  Povestea piesei este mult simplificata. Din trei fire epice ramane unul singur: patru tineri atenieni Helena (Alexandra Fasola), Lysander (Silvian Valcu), Hermia (Alice Salceanu) si Demetrius (Alexandru Zob) traiesc o poveste de dragoste complicata de intruziunea unor zane ale padurii.

  Lysander o iubeste pe Hermia, la fel ca si Demetrius, ce refuza brutal orice gest de dragoste din partea celei de-a doua fete, Helena. Oberon (regele zanelor), vazand comportamentul nedelicat al lui Demetrius, il insarcineaza pe Puck cu rolul de Cupidon intre Demetrius si Helena. Folosindu-se de puterea unei flori magice, Puck greseste tinta si dizolva dragostea lui Lysander pentru Hermia, schimbandu-i obiectul dragostei. De aici apar tot felul de incurcaturi rezolvate tot de Oberon, nu inainte ca junii sa se bata in cel mai haios mod posibil pentru dragostea Helenei, nu a Hermiei.

  Desi la inceput mi-a atras atentia jocul lui Silvian Valcu (Lysander), prin expresivitatea deosebita a fetei, i-am indragit repede si pe Alexandra Fasola (Helena), care a jucat perfect momentele de frustrare si exasperare, si Alexandru Zob (Demetrius), un pic mai serios dar foarte bun in momentele cele mai importante.

  Varianta surprinzatoare a lui Marius Galea a fost creata pentru Festivalul International al Scolilor de Teatru de la Barcelona din 2008. Spun surprinzatoare pentru ca foloseste every trick in the book, solutii vechi de cand teatrul, dar le imbina si le slefuieste atat de bine, incat rezultatul te surprinde prin fragezime.

  Am ales pentru ilustrare o pictura a naivului Henri Rouseeau, tocmai pentru ca da seama foarte bine de atmosfera piesei: lumea din Visul este suprarealista, exotica, ingenua. Vrajeste pana in punctul in care nu ai vrea s-o parasesti pentru ca in naivitatea ei asumata este irezistibila.

  Galerie video

  SHARE
  Articolul precedentJAZZPOSPOLITA
  Următorul articolYo-Yo Ma & Bobby McFerrin – Grace
  Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here