Viata merita sa fie traita – un musical de o ora

0
512

Muzicalul Viața merită să fie trăită, care a fost pus în scenă la CCS, ne descrie cotidianul  artiștilor boemi la cumpăna dintre secolele 19 și 20.

Încă de la început ni se proiectează pe cortină o succesiune de imagini cu opere de artă precum Bal du moulin de la Galette şi Le Déjeuner des canotiers ale lui Renoir sau Țipătul de Edvard Munch care ne plasează  la finele modernității, în perioada de început a  avangardei europene.

Apoi, îl  vedem pe muzician (Bogdan Olaru)  făcându-și veacul într-o cafenea sugerată printr-un decor minimal. Acesta ne povestește viața sa, începând cu infatuarea  pe care lumea boemă o cultivă, continuând cu dezgustul pentru ea și femeile din cabaret . Pe lângă povestea de dragoste nefericită trăită alături de o dansatoare de cabaret, artistul ne prezintă, de asemenea, plecarea sa pe front în Primul Război Mondial, încercarea sa eşuată de a găsi  faima în SUA , dar  și renașterea speranței. Bogdan Olaru reușește, cu a lui voce blândă și inocentă, să înglobeze sensibilitatea și idealismul artistului, dar și mâhirea și disperarea lui.

Viață merită să fie trăită este un one man show, conceput de Sorina Creangă, care omagiază artistul  ante şi interbelic așa cum îl prezintă  literatura romanţată a epocii. Muzicalul pare să fi fost construit pornind de la pictura impresionistă și expresionistă a vremii, încercând să lege aceste două curente printr-o experiență umană. El evocă imagini ale barurilor de noapte și ale cafenelelor de zi, frecventate de crema boemei pariziene. Tablouri asemenea celor realizate cu înţelegere complice de Picasso sau Toulouse Lautrec, în care femei decăzute sau artisţi de stradă dezolaţi se pierd în aburul fumului şi în verdele absintului, sunt alăturate unor cadre de voie bună şi prietenie întru distracţie care amintesc de Renoir sau Manet.    

Este regretabil, însă, că nu a durat mai mult, că nu am văzut mai mult. La sfârșit, îți lasă senzația că viața îi rezervă mai multe prietenului nostru boem şi că ai vrea  să ştii ce. Pare mai degrabă un fel de teaser pentru ceva mai amplu ce urmează să fie.

În final, să ascultăm câteva dintre cântecele din piesă, celebre, de altfel, executate încântător de Bogdan Olaru.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here