Unde poti merge cel mai ieftin la film

0
3193

Mi s-a intamplat sa merg la film la Light Cinema, adica la cinematograful din Liberty Mall, si sa mi se para ca biletul (30lei) e mai scump decat in alta parte (de exemplu la AFI Palace), fara ca experienta oferita in sine de sala de cinema sa fie superioara.

Ca sa ma edific, am luat schema de pret de la fiecare cinematograf de mall (Light Cinema, Cinema City Cotroceni din AFI Palace, Cinema City din Sun Plaza, Hollywood Multiplex din Mall Vitan, Movieplex din Mall Plaza Romania si Cityplex din City Mall) si am comparat preturile, nu neaparat dintr-o pornire de zgarciob, ci mai degraba pentru a obtine o privire clara in hatisul de preturi extrem de diversificate, parca special gandite sa te confuzeze.

Cel mai ieftin cinematograf

Incontestabil, cinematograful Cityplex din City Mall, are cele mai mici preturi la orice aspect te-ai uita: 3D/2D, weekend/in timpul saptamanii etc. Si aici vorbesc despre diferente deloc neglijabile. Cel mai mare ecart, de -43%, intre pretul de la Cityplex si urmatorul cel mai ieftin bilet este la filmele digitale care ruleaza in weekend pana la ora 17:00:  13lei la Cityplex fata de 23lei la Light, AFI si Sun Plaza. Parcarea este cu plata dar se deconteaza 2 ore pentru film.

Cele mai scumpe cinematografe

Daca ne uitam la celalalt capat al intervalului de preturi, grosso modo, se poate spune care sunt cele mai scumpe cinematografe. Surprinzator nu AFI Palace, care mie personal mi se pare aproape somptuos, cu sali mari, cu randuri foarte bine semnalizate si cu fotolii extrem de confortabile, ci Hollywood Multiplex si Movieplex, cele mai vechi cinematografe de mall si cele mai consacrate. Avand traditia cea mai lunga, probabil simt ca si-au fidelizat spectatorii si isi permit preturi mai mari.

Cele mai ieftine bilete la filme pe pelicula/digitale/3D, avanpremiere, dupa Cityplex

Cautand urmatorul cel mai ieftin cinematograf dupa Cityplex, in functie de ora, ziua filmului si de cum a fost filmat (35mm, digital, 3D), vom avea raspunsuri diferite.

Pentru ca probabil cei mai multi dintre noi sunt interesati de preturile dupa ora 17:00, ma voi referi in continuare la diferentele de preturi la aceasta categorie.

Daca vrei un film digital non-3D, atunci cel mai bine e sa alegi Light Cinema (care este de altfel un cinematograf exclusiv digital, nu ruleaza filme pe pelicula, deci nu le cauta aici), unde pretul este 18lei in timpul saptamanii si 23lei in weekend. Totusi, AFI sau Sun (care apartin de acelasi cinematograf Cinema City si practica aceleasi preturi) nu sunt nici ele departe, cu doar 1leu in plus la bilet. 

Daca vrei un film 3D, atunci de luni-joi dupa 17:00 Light, AFI si Sun au acelasi pret, de 23lei, iar in weekend Light practica un pret cu 1leu mai mare, 30lei, fata de 29lei. Este de notat ca pentru filmele 3D de la AFI si Sun trebuie sa dati 3lei in plus pentru ochelarii 3D. Daca i-ai achizitionat cu ocazia altui film, e bine sa ii ai la tine.

La avanpremiere, din nou preturile intre Light, AFI si Sun sunt aliniate: 26lei pentru digital si 33lei pentru 3D. Pentru avanpremierele pe pelicula, pentru ca Light nu ofera decat filme digitale, raman cu pretul cel mai mic (dupa Cityplex) AFI, Sun, cu 26lei pretul unui bilet, si Multiplex cu 26.5lei pe bilet.

Pentru pelicula non-avanpremiera, sunt 3 cinematografe care practica aceleasi preturi, facand abstractie de diferente de maxim 0.6lei: Sun, AFI si Multiplex, in jur de 19lei in timpul saptamanii si 24lei in weekend.

Promotii

Ar mai fi de discutat promotiile pe care le practica aceste cinematografe. Cea mai importanta remarca la acest capitol este ca Cinema City AFI si Sun nu au Orange Wednesday (2 bilete la pret de unul).

Urmatoarea promotie in ordinea importantei este pentru ziua de marti, cand probabil lumea nu mai merge la film in asteptarea miercurii Orange si cinematografele incearca sa creasca numarul de spectatori. Cea mai buna oferta de pret o are marti Light Cinema, cu 10lei pentru filmele digitale si 15lei pentru filmele 3D (cu exceptia avanpremierelor).

Preturile inainte de ora 17:00

Daca va intereseaza preturile practicate de cinematografe inainte de ora 17:00 si cele pentru bilete pentru copii, le gasiti mai jos:

Pro si contra Cityplex

Din pacate nu doar pretul conteaza cand alegi unde mergi la film. Probabil  la capitolul cum arata si cum te simti la Cityplex, cinematograful nu ofera maximul. Parcarea este foarte buna, dar in rest te plimbi printr-un mall dezolant (intrat in insolventa si pentru care nu se reuseste gasirea unui cumparator pentru a-l reinventa, ca sa nu zic chiar a-l reinvia), iar cinematograful nu are nicio stralucire. Nu are zona de lounge, zona de snacks-uri este foarte saraca si fada si nu auzi popcorn-ul cum se expandeaza zgomotos. In plus, poti sa ai surpriza sa fii singur in sala si sa nu ruleze filmul din cauza asta.

Poate pentru unii dezavantajul major este ca Cityplex-ul nu aduce cele mai noi filme. Facand un screening al avanpremierelor si premierelor din weekendul 19-21 august, la toate cele 6 mall-uri erau aceleasi filme, in afara de avanpremiere, care la Cityplex nu rulau: Smurfs si Cowboys & Aliens. Pe de alta parte, la Cityplex s-ar putea sa gasesti filme de arta, mai de nisa, pe care nu le vei gasi la celelalte mall-uri. Asta pentru ca Cityplex face parte dintr-o retea de cinematografe care promoveaza filmografia europeana. Si aici nu conteaza daca sunt doar 2 spectatori, filmul tot ruleaza.

Informatiile reprezentate in articol provin de pe site-urile cinematografelor si din discutiile telefonice avute cu reprezentantii acestora.

In comparatie nu am inclus si preturile pentru IMAX pentru ca nu exista decat un termen al comparatiei. De asemenea, locurile VIP (Movieplex si AFI au asemenea categorii) nu le-am inclus in analiza pentru ca implicit inseamna preturi mari.

SHARE
Articolul precedentChava Alberstein – album Wild Flower
Următorul articolAufgang – Channel 7
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here