Top 5 filme despre India

0
2052

 – Do you know what India stands for?

 – No, what?

– I'll Never Do It Again.

Sursă de uimire și fascinație perpetuă, dar și de frustrare totală și, pe cale de consecință, de umor copios, India din cinematografia occidentală este un amalgam de contraste debusolante și de adevăruri doar pe jumătate pătrunse. Filmele din topul următor nu îți prezintă neapărat o Indie autentică, ci una filtrată de viziunea occidentală, mizând pe latura sa misterioasă și intrigantă. 

 

1. The River (1951)

 

 

Regalul cinematografic al regizorului Jean Renoir, The River este îmbinarea perfectă între o parte descriptivă de o acuratețe aproape documentaristică (fără a exclude doza ideală de lirism vizual) și un subiect captivant. Povestea a două surori, Harriet și Valerie, îndrăgostite de același bărbat, capătă contur pe fundalul hipnotic al unei Indii paradoxale, aflată în continuă curgere și transformare, dar mereu egală cu sine, la fel ca râul bengalez în apropierea căruia se petrec toate, simbolul cel mai puternic al filmului. Ești antrenat într-un tur virtual al spațiului indian, cu festivalurile și reperele sale culturale cele mai importante, fie ele sărbători, dansuri sau legende.

Părțile descriptive cu tonul lor calm sunt intermezzo-uri inserate în chip ideal în povestea principală. Fragmente din scrierile savurosului personaj Harriet, acestea completează narațiunea vizuală prin gândurile când lirice, când neașteptat-amuzante ale unei adolescente sensibile, capricioase și talentate, care scrie inspirată de aura ținutului indian, dar și de o primă iubire neîmpărtășită pentru șarmantul căpitan John.

 

2. A Passage to India (1984)

 

    

 

Adaptarea romanului scriitorului britanic E.M. Forster, povestea filmului din 1984 reprezintă o reflecţie intrigantă asupra relaţiilor coloniale India-Marea Britanie redată printr-o poveste cu tentă mistică, al cărei deznodământ nu reuşeşte să risipească pe deplin aura de mister ce o înconjoară.

Un prim motiv solid ce recomandă pelicula ca fiind un must see este Judy Davis. Pentru Miss Quested, personajul lui Davis, India este un amalgam de trăiri contrastante şi de experienţe bulversante. Supunându-se clişeului ţării păgâne care te pune faţă în faţă cu propriul subconştient, dincolo de orice menajamente, Miss Quested, britanică prin excelenţă, are de înfruntat un episod terifiant într-o peșteră misterioasă. Experiența, o plonjare în partea întunecată a sinelui, va avea drept consecință un proces lung, a cărui țintă principală este naivul doctor Aziz, acuzat de abuz de către Miss Quested. Aceasta va deschide astfel cutia Pandorei, reactivând toate prejudecățile britanicilor în legătură cu indienii, împreună cu disprețul și intoleranța față de aceștia din urmă. 

 

3. The Darjeeling Limited (2007)

 

        

 

The Darjeeling Limited este numele unui tren- simbolic, providențial, “condus” de imaginativul și imprevizibilul regizor Wes Anderson (Moonrise Kingdom) de-a lungul și de-a latul Indiei.  Microuniversul din interiorul fascinantului mijloc de transport are ca centru de greutate insolitul grup al celor trei frați interpretați de Owen Wilson, Adrien Brody și Jason Schwartzman, porniți în căutarea mamei lor (Anjelica Huston), călugăriță într-un sat obscur la poalele Munților Himalaya. Cei trei sunt o adunătură copios-absurdă, și în același registru se înscriu și conversațiile lor. De-abia în filmul lui Anderson, în cromatica sa fondantă, vie, ai intuiția mult-invocatului miraj al Indiei, chiar dacă perspectiva de ansamblu este întrucâtva limitată, atingând punct cu punct tot soiul de clișee. Nici partea de spiritualitate nu scapă de un tratament superficial, dar compensează umorul neconvențional prin care aceasta este abordată și chimia neașteptată a trio-ului Brody-Schwartzman-Wilson.

 

4. The Best Exotic Marigold Hotel (2012)

 

              

       

 

…sau India ca destinație de vacanță (imprevizibilă) pentru un grup de turiști de vârsta a treia, interpretați impecabil de actori precum Judi Dench, Tom Wilkinson, Maggie Smith etc.. Hotelul Marigold (Galbenea) unde se cazează aceștia este mai mult decât și-ar putea dori (și mai mult decât ar putea duce) oricare dintre ei. Proverbialul castel al maharajahului la care se așteptau turiștii vrăjiți de prezentările bombastice ale agențiilor de voiaj se dovedește a fi o dărăpănătură nefuncțională, în care mișună fel de fel de animale nedorite și unde singurul element care ar trebui să mai îndulcească pastila (deși uneori reușește exact contrariul) îl reprezintă mult prea tânărul și mereu-depășitul-de-situație manager.

India din The Best Exotic Marigold Hotel este fundalul pe care se intersectează poveștile protagoniștilor, marcand un punct de cotitură în existențele tuturor și aducându-le, pe lângă noutate și aventură, schimbari nesperate și binevenite. 

 

5. Outsourced (2006)

 

                  

 

Cu toate că la început poate avea izul unei experienţe pe care nu îţi mai doreşti să o repeţi, India este locul căruia cu cât îi opui mai puţină rezistenţă, cu atât ai şanse mai mari să ieşi neşifonat. Să înveţi să te laşi purtat de val, cam asta e lecţia pe care trebuie să şi-o însuşească, chinuit şi adus în repetate rânduri la capătul răbdării, Todd, sau Mr Toad aşa cum îi pronunţă numele indienii, în chip foarte enervant pentru personajul în cauză. Americanul se trezeşte obligat de către șeful său să se mute într-o ţară pe cât de diferită, pe atât de năucitoare. Având ca responsabilitate principală să-i ajute pe indienii de la un call center să-şi îmbunătăţească aptitudinile profesionale (şi accentul), Mr Toad se trezeşte imersat, dacă nu înecat de-a dreptul, într-un ocean civilizaţional pe care plutesc în derivă ameţitoare statui în formă de elefanţi cu ghirlande multicolore la gât, ricşe, băuturi indigeste şi alte asemenea. Toate ca toate, dar până la urmă, India nu e chiar un capăt de lume, dovedindu-se a fi exact ceea ce a prescris medicul pentru a colora existența personajului și a-l ajuta să capete curaj.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here