Top 3 + 1 romane cu si despre droguri

0
1320

Simbol al rebeliunii, combustibil pentru creativitate, inductor de amnezie și apatie, experiență aproape religioasă – consumul de droguri și galaxia de personaje ce gravitează în jurul lui a fascinat scriitorii dintodeauna. Există un bloc solid de literatură a dependenței de narcotice, din care am ales câteva așchii mai strălucitoare, 3 cărți clasice + o recomandare personală.

1. Spaime și scârbe în Las Vegas – Hunter S. Thompson

 

 

O relatare în stil gonzo a călătoriei alter-egoului lui Thompson, jurnalistul Raoul Duke, și a avocatului său samoan, Dr. Gonzo, în Las Vegas, cu ocazia cursei de motociclete Mint 400, se transformă într-o examinare halucinatorie a ideii de vis american. Un portbagaj plin de droguri dă viață tuturor spaimelor unei generații americane ce în anii '70 se simțea înșelată de eșecul promisiunilor contraculturii din anii '60 și panicată de spectrul războiului din Vietnam. Filmul-cult în regia lui Terry Gillian, cu Johnny Depp și Benicio del Toro în rolurile principale, a popularizat romanul apărut și la noi la editura Polirom.

 

2. Junky – William S. Burroughs

 

 

William S. Burroughs a scris două romane clasice despre droguri, Junky și Prânzul dezgolit. Am ales Junkie pentru accesibilitatea lui, dar vă recomand și nebunia avangardistă cu efect narcotic ce guvernează textul cărții Prânzul dezgolit – adaptat pentru ecran de David Cronenberg în filmul cu același nume.

Junky își trage seva din experiența lui Burroughs ca opioman și dealer. Romanul a fost scris la insistențele poetului Allen Ginsberg și a văzut lumina tiparului în 1941 semnat cu pseudonimul William Lee. În stilul Generației Beat, Burroughs ne conduce pe un drum prin închisorile din Kentucky, lumea underground a New York-ului și Mexico City, totul în căutarea următoarei doze care să stingă setea celulelor dependente de heroină.

Roman apărut la editura Polirom.

 

3. Trainspotting – Irvine Welsh

 

 

Dacă primele două recomandări analizează lumea drogurilor din America, a treia face pasul peste ocean în Leith, Edinburgh – Scoția.

Împărțit în șapte părți , cu o intrigă non-liniară, romanul lui Irvine Welsh descrie existența dezolantă a unui grup format din consumatori de heroină și alcoolici. Mark Renton, Sick Boy și Spud au devenit personaje cult, după lansarea din 1996 a adaptării romanului pentru marele ecran, realizată de Danny Boyle.

Roman apărut la editura Polirom.

+

Albastru nemărginit, aproape transparent – Ryu Murakami

 

 

Scris de Ryu Murakami când încă mai era student la Universitatea de Artă, Albastru nemărginit, aproape transparent a câștigat unul dintre cele mai râvnite premii literare din Japonia, premiul Akutagawa.

Romanul, narat într-un stil ușor poetic și cu un aer autobiografic de personajul principal în vârstă de doar 19 ani, Ryu, urmărește un grup de adolescenți japonezi din anii '70 timp de o săptămână. Aceștia trăiesc lângă o bază militară americană într-o continuă stare de intoxicare și dezinteres față de lumea reală. Amnezia existențială le este întreținută de orgii, consum de droguri și rock&roll-ul anilor 60 (The Rolling Stones,The Doors) ce asigură soundtrack-ul acestui roman de excepție,  ecranizat chiar de autor.

Roman apărut la editura Polirom.

Așteptăm și recomandările voastre.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here