Tiger Lillies – Brechtian Punk Cabaret sau glorie burlescului!

0
845

Într-un decor auster, jucând parcă într-o scenă din Inglorious Basterds tăiată la montaj, personajele grupului Tiger Lillies au cântat la Bucuresti in cadrul Festivalului Viata e Frumoasa 2012 despre tot ceea ce este pe lumea asta: confuzie, dragoste, ură, libertate, silă, poftă de viață, nebunie (și cea bună, și cea mai puțin bună), lacrimi, sinucidere, credință sau lipsa totală a acesteia…și lista continuă.

Cei trei nu și-au conceput spectacolele ca să asigure voie bună și detensionare. Scopul articulat oficial este în opoziție flagrantă cu un asemenea scop: publicul trebuie să fie scos din zona de confort, așteptările să-i fie dejucate iar atmosfera să-i provoace fiori de anxietate. Toate pentru a-l împinge pur și simplu la sfârșit pe panta delăsării pe care te aruncă două-trei băuturi prea tari. Cu toate acestea, efectul este unul cât se poate de pozitiv: grație interpretării impecabile, senzația de împăcare de la final – cu lumea, cu soarta, cu nonsensul – este deplină.

Când artiștii își fac apariția pe scenă, înțelegi de ce te afli într-un teatru (Teatrul Odeon), și nu într-un spațiu clasic destinat concertelor.

 

 

The Tiger Lillies, prezentați ca inițiatorii stilului muzical cu prețioasa denumire Brechtian Punk Cabaret, par decupați dintr-un alt decor, cel al anarhiei barurilor berlineze în prag de război: în costume caroiate sau pantaloni cu bretele, cu pălării pe cap și fețe pictate, cei trei își iau în primire instrumentele cu nonșalanță și impasibilitate…asta până începe muzica. Pentru că atunci se petrece metamorfoza, fascinantă în cazul solistului Martin Jacques, un genial individ excentric, care a abandonat școala de Filosofie și Teologie când avea 20 și un pic de ani pentru a se apuca de squatting și de muzică, printre altele, în slum-urile londoneze. Așa se explică inspirația din spatele versurilor melodiei Living Hell, începutul tulburător al concertului, sau amenințările amare You know they’ll crucify you / They’re gonna beat you black and blue. Cu acordeonul său în culori de căpșună, decorat cu ștrasuri psihedelice, și fața pictată într-un mod care aduce a Jack Skellington din Nightmare Before Christmas, solistul surprinde prin vocea stridentă, subțiat-feminină, pe alocuri spartă, susținută total de mimica și gestica hiperteatrale.

 

    

 

O altă revelație a concertului este fierăstrăul utilizat ca instrument muzical, manevrat ingenios de contrabasistul Adrian Stout: sunetul aproape tragic recreează tensiunea filmelor alb-negru de groază din anii ’30-’40 și, mai mult, are un impact vizual neprețuit în musical-ul noir marca Tiger Lillies.

Burlescul e la el acasă în această reprezentație: mimarea muzical-fantezistă a unui act sexual se încadrează perfect în context, spre amuzamentul publicului. Pentru a echilibra atmosfera, tristețea melodiei 7 Deadly Sins este totală, lipsită de echivoc, interpretată într-un mod dramatic, dar departe de caracterul ieftin al pateticului, amintindu-ți să nu subestimezi vreodată complexitatea emoțiilor și nici capacitatea dezarmantă a muzicii de a le surprinde.

Publicul s-a lăsat în voia acordurilor și versurilor trupei timp de aproape două ore. La întrebarea: Any (last) requests?, vocile unor fani fideli au strigat entuziast: Lobotomy!Souvenirs! Dar acestea au fost singurele momente de participare ceva mai intensă a spectatorilor la eveniment. În rest, atmosfera a fost una mai degrabă de contemplare pasivă, puțin apatică. Nici cei de pe scenă nu au reușit să transmită mai mult pentru a suscita alt gen de comunicare cu publicul. Cu toate acestea, calitatea interpretării este incontestabilă.

Dincolo de orice, trupa are o identitate foarte clar definită și se dezice de orice tip de compromis, iar genul acesta de integritate și asumare în lumea show-bizz-ului, indiferent cât de underground, este întotdeauna revigorantă.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentThe White Stripes – ‘Jolene’
Următorul articolRecomandarile weekend-ului 16-18 noiembrie
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here