TIFF 2018 – Primele 10 filme confirmate

0
1097
Unde: Cluj-Napoca

Cand: 25 May - 03 Jun 2018

Ediţia din 2018 a Transilvania International Film Festival se va desfăşura între 25 mai şi 3 iunie la Cluj-Napoca. Au fost anunţate deja primele 10 filme pe care le vei putea vedea la TIFF. Acestea au fost premiate la marile festivaluri internaţionale.

Unul dintre cele mai aşteptate filme este Foxtrot, câştigătorul Leului de Argint. Regizorul Samuel Maoz a îmbinat comedia neagră cu drama şi absurdul pentru a prezenta viaţa unei familii israeliene care îşi pierde copilul în timpul conflictelor din regiune. Cineastul este un răsfăţat al Festivalului de Film de la Veneţia (unde a câştigat Leul de Aur în 2009 cu filmul Lebanon). Actorul din rolul principal – Lior Ashkenazi -- i-a impresionat pe cei prezenţi la ediţiile anterioare ale TIFF, prin rolurile din filmele Big Bad Wolves şi The Wanderers.

FOXTROT Trailer | TIFF 2017

LYTE video

Elementele specifice unei comedii negre apar şi în drama familiei israeliene din filmul Longing (Premiul publicului la festivalurile de la Veneţia şi Ierusalim). Filmul regizorului Savi Gabizon spune povestea unei nunţi date peste cap şi a unui bărbat ce învaţă să fie tată abia după ce află de moartea unui copil despre a cărui existenţă nu ştia nimic.

Longing - Official Trailer

LYTE video

Dacă preferi tragicomediile în care un detaliu banal duce la un razboi (cu efecte imprevizibile) între vecini, atunci vei trece pe listă filmul Under the Tree (apreciat la Veneţia, Zurich şi Hamptons). Regizorul Harfsteinn Gunnar Sigurdsson construieşte povestea în jurul unui copac mare care înfrumuseţează viaţa unei familii. Mai puţin impresionaţi sunt vecinii familiei, care devin furioşi deoarece arborele îşi aşterne umbra exact peste locul preferat de aceştia pentru obţinerea bronzului perfect. Regizorul a mai fost prezent în competiţia TIFF cu filmele Either Way şi Paris of the North.

UNDER THE TREE / UNDIR TRÉNU by Hafsteinn Gunnar Sigurðsson - Trailer

LYTE video

Poveştile cu mafioţi şi bande rivale pot lua forma unui musical plin de originalitate. A demonstrat-o filmul Love and Bullets/Ammore e malavita, semnat de fraţii Manetti inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Acţiunea filmului se petrece în zonele periculoase ale oraşului Napoli. Aici este înscenată moartea unui şef mafiot, iar singurul martor este marea dragoste pierdută a ucigaşului venit să regleze conturile.

AMMORE E MALAVITA (2017) dei Manetti Bros. - Trailer ufficiale HD

LYTE video

Pentru a reda cât mai bine dinamica unei comunităţi, unii regizori preferă să apeleze (cu succes) la actori neprofesionişti. Unul dintre aceştia este şi regizorul Antonio Mendez Esparza, câştigătorul Premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la San Sebastian datorită lungmetrajului Life and Nothing More. Filmul devine tabloul unei comunităţi sărace din nordul Floridei. Viaţa oamenilor este văzută prin ochii unui adolescent de 17 ani, pe nume Andrew, aflat la primele audieri după ce a fost descoperit spărgând maşini. La realizarea filmului a contribuit şi Barbu Bălăşoiu, care a semnat şi imaginea filmelor Sieranevada şi Charleston.

LIFE AND NOTHING MORE Trailer | TIFF 2017

LYTE video

Tot de la San Sebastian vine povestea celui mai înalt om din lume, care trăit în secolul al XIX-lea. O vei descoperi într-un film fantastic, alegoric şi profund poetic (El Mundo), regizat de Jon Garano. Filmul Giant/Handia, care a obţinut Premiul Criticilor la San Sebastian, arată cum faima unui membru ajuge să dezbine până şi cele mai unite familii.

Handia - Trailer subtitulado en español (HD)

LYTE video

Cei interesaţi de cinematografia sud-americană pot vedea filmul argentinianului Diego Lerman. Drama personajelor fragile din filmul A Sort of Family a impresionat criticii festivalurilor de la San Sebastian (Premiul pentru cel mai bun scenariu) şi Chicago (Marele Premiu). În rolul principal o vei putea vedea pe actriţa Barbara Lennie (Magical Girl), care va interpreta rolul unei mame din Buenos Aires ce va face orice pentru adopţia unui copil, deşi mama biologică îi cere o mare sumă de bani.

Una especie de familia, de Diego Lerman (Trailer HD)

LYTE video

Din Argentina ajungi în Cuba unui cuplu de septuagenari care se redescoperă cu ajutorul unei camere de filmat. Deşi încă mai ştiu să se bucure de viaţă într-un mediu ostil, protagoniştii nu pot scăpa de partea urâtă a lumii sărace în care trăiesc după ce filmuleţele cu ei ajung pe mâna unor dealeri. Povestea cuplului este spusă de Johnny Hendrix Hinestroza în filmul Candelaria, distins cu Premiul Juriului în cadrul secţiunii Venice Days.

Candelaria | Teaser trailer

LYTE video

Fanii muzicii rock şi ai lui Andy Warhol se vor bucura de filmul Nico, 1988 (Premiul sectiunii Orizzonti, Veneţia). Regizoarea Susanna Nicchiarelli o readuce în prim-plan pe muza lui Andy Warhol Christa Paffgen, devenită solista formaţiei Velvet Underground. Filmul aminteşte de ultimul turneu al artistei interpretate de actriţa daneză Trine Dyrholm. În film o vei putea vedea şi pe actriţa de origine română Anamaria Marinca.

NICO, 1988 trailer | BFI London Film Festival 2017

LYTE video

În cazul în care ai curajul de a vedea un film despre psihopatul canibal pe nume Issei Sagawa, poţi alege filmul Caniba, realizat de antropologii Lucien Castaing-Taylor şi Verena Paravel. Descris drept o experienţă inconfortabilă şi fascinantă (The Hollywood Reporter), filmul a câştigat Premiul Special al Juriului în cadrul secţiunii Orizzonti a Festivalului de la Veneţia.

Caniba - New clip (1/1) official from Venice

LYTE video

Citeşte şi Closeness – Un debut memorabil

Sicilian Ghost Story – Mafioţii, prima iubire şi teroarea ascunsă în detaliile frumoase

Beyond the Mountains and Hills – Problemele unei familii dintr-un Israel văzut dincolo de clişee

Closeness – Un debut regizoral (in lungmetraj) memorabil, care ne face sa asteptam urmatoarele filme ale lui Kantemir Balagov

Sicilian Ghost Story – Mafiotii, prima iubire si teroarea ascunsa in detaliile frumoase

Beyond the Mountains and Hills – Problemele unei familii dintr-un Israel vazut dincolo de clisee

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here