The Turin Horse


Premiera: 25 January 2013
0
535

Pe 25 ianuarie 2013, are premiera în cinematografele românești ultimul film al regizorului maghiar Béla Tarr, pentru care a câștigat Ursul de Argint la Berlin 2011. Conform declarației lui Tarr este chiar ultimul film al carierei. 

The Turin Horse pleacă de la întâmplarea care ar fi declanșat căderea în demență a lui Friedrich Nietzsche. În anul 1889, Nietzsche asistă la biciuirea cu brutalitate în plină stradă a unui cal. Filozoful se aruncă asupra calului, strângându-i cu brațele grumazul pentru a-l proteja. 

După această întâmplare, Nietzsche nu a mai vorbit timp de 2 zile până a căzut într-un leșin. La trezire, nu mai era el însuși și până la moartea lui – peste 11 ani – nu avea să își mai revină. 

Dar filmul se apleacă de fapt asupra trailului de zi cu zi a stăpânului și a calului lui. Pentru unii plictisor prin scenele repetitive, pentru alții o capodoperă, Calul din Torino este o experiență make it or break it.

Béla Tarr e cunoscut, printre altele, pentru filme ca Kárhozat/ Damnation, Őszi almanach/ Almanac of Fall sau A Londoni férfi/ The Man from London. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here