The Killing of a Chinese Bookie – film noir à la John Cassavetes

0
827

Cea de-a doua colaborare dintre regizorul John Cassavates și actorul Ben Gazzara, The Killing of a Chinese Bookie (Uciderea unui agent de pariuri chinez) este un exemplu tipic al genului Noir din anii 70’, urmarind povestea dramatica a unui patron de bar deocheat, Cosmo Vittellis – jucat de Ben Gazzara.

In expozitie îl vedem pe Cosmo plătind ultima tranșă dintr-o datorie față de mafie. “I’ve got the world by the balls!” – își declară într-o nota deloc subtilă entuziastmul pentru nou găsita lui libertate. Insă dupa numai o zi, dependența de jocuri de noroc îl aduce din nou în poziția de dator, dar de această dată este obligat să achite pe loc datoria. Neavând bani, i se oferă alternativa de a asasina un gangster chinez.

In  ciuda aparentei unui simplu film cu gangsteri, Cassavates pune in centrul actiunii, cateodata intr-un mod demonstrativ, criza existențială prin care trece Cosmo. Lumea decadenta a San Francisco-ului ne este prezentată în paralel cu trăirile lui. Iar atmosfera sumbră, si spectacolul kitschos de la club fac împreună un întreg personaj, menit să ofere un contrapunct lui Gazzara. Scenele în care se revine asupra expresiei protagonistului abundă, creînd contraste între ce se petrece în jurul personajului și ce se petrece în interiorul lui. „Stilul” și „eleganța”, pe care Cosmo le epatează cu insistența, apar în opozitie cu mediul dezolant în care sunt plasate.

Având în vedere importanța protagonistului in economia filmului, succesul lui Chinese Bookie depinde într-o mare masura de prestația lui Ben Gazzara. Acesta se descurcă onorabil în privința schițării personajului însă i se poate reproșa o intensitate emoționala prea scăzută pentru situație.

Tot la capitolul minusuri, The Death of a Chinese Bookie isi atinge punctul culminant mai devreme decât m-as fi așteptat, pentru a face loc unei concluzii prelungite sub forma unor monologuri relevante pentru mesajul filmului (are oricum nu este clarificat prea mult) – oferite cu prețul intreruperii acțiunii, reprezentand cel mai deranjant exemplu pentru atitudinea directă si demonstrativa pe care o acuzam mai sus.

Cu toate neajunsurile sale, Chinese Bookie reușește să iși atingă scopul. Duritatea lumii ne impresionează, personajul și realitatea crizei sale prind viață, iar pesimismul se face simțit chiar și fără o ințelegere deplină a mesajului. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentBlindness by Metric
Următorul articolThe Killing of a Chinese Bookie (John Cassavetes, 1976) – Trailer
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here