The broken circle breakdown – pana cand moartea va distruge cercul

0
760

Muzica bluegrass și dramatismul accentuat se combină excelent într-un film lacrimogen, nerecomandat persoanelor hipersensibile sau impresionabile.

Didier este un bărbat înalt, solid, cu barbă care face parte dintr-o trupă belgiană de bluegrass. Elise este un tattoo-artist, spirit liber, care își tatuează trăirile și viața pe corp. Cei doi se îndrăgostesc (la prima vedere), iar evoluția relației lor se află în nucleul filmului The broken circle breakdown.

Povestea e simplă și cade în păcatul predictibilității: one night stand-ul celor doi evoluează de fapt într-o relație prolifică (la propriu), deoarece Elise rămâne însărcinată. Prin urmare, se căsătoresc, Didier începe lucrările la casă (până atunci trăind într-o rulotă) pentru a-i asigura un adăpost copilului, Elise intră și ea în trupa de bluegrass, iar cei doi formează un cuplu (cum numai în filme vezi) și pe scenă.

Însă norocul filmului este că introduce un element nou care promite doze mari de dramatism. Câțiva ani de la nașterea copilului, fetița Maybelle, lucrurile decurg armonios, Didier și Elise continuă să concerteze în Belgia, iar imaginea de ansamblu este a unei familii echilibrate, fericite. Cu toate acestea, se întâmplă ca Maybelle să se îmbolnăvească de cancer. Tratamentele nu dau rezultatele, fata este spitalizată de două ori, iar finalitatea bolii este cât se poate de previzibilă, aceasta fiindu-ne insinuată încă din primele secvențe ale filmului.

Ceea ce ar putea, totuși, să nu fie previzibil este evoluția relației dintre Didier și Elise ulterior decesului fetiței lor. Elise cade în depresie, cu tendințe spre prostrație. Deși Didier încearcă să o reabiliteze, ea interpretează sprijinul lui ca pe o indiferență față de moartea copilului; de aici, tensiunile și durerile personale încep să germineze conflicte puternice, manifestate prin certuri fie pe seama îmbolnăvirii copilului fie pe tema credințelor religioase. Referitor la acest lucru, în aceste momente devine evidentă distanța dintre cei doi cu privire la poziționarea față de religie: Didier este un ateu ferm, pe când, deși nu se exprimă verbal, Elise demonstrează apropierea de spiritualitate și de superstiții.

Lăsând la o parte minusurile și exagerările filmului, un mare avantaj îl constituie fragmentarea cronologică. Regizorul Felix Van Groeningen a renunțat la relatarea în ordine cronologică firească, estompând demarcațiile între trecut și prezent, fără a jena însă înțelegerea evenimentelor. Această alegere a regizorului pentru un montaj alert este foarte nimerită pentru că asigură conectarea spectatorului la o poveste de altminteri insipidă.

Muzica este prezentă în mod constant în The broken circle breakdown. Bluegrass-ul american este transplantat în Belgia, iar ulterior filmului, trupa formată din Johan Heldenbergh (Didier) și Veerle Baetens (Elise) a oferit concerte sub numele The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band. Pe lângă muzică, influențele americane plutesc deasupra acestui film în primul rând prin fascinația lui Didier pentru această țară – locul de naștere al bluegrass-ului.

Toți iubiții lui Elise au fost tatuați pe pielea ei și ulterior contopiți cu desene care să le acopere numele. Metamorfoza lui Didier și Elise în Monroe (Bill Monroe, pionier al bluegrass-ului) respectiv Alabama (trupă americană de country) este marcată printr-un nou tatuaj. Asumarea unui alt nume se identifică cu transformările emoționale cauzate de decesul lui Maybelle.

În final, promisiunea „până când moartea ne va despărți” capătă tot mai mult sens. Cercul, simbol al infinității, este distrus de moarte. Iar o moarte nu vine niciodată singură, după cum aflăm la sfârșit.

 

The broken circle breakdowna reprezentat Belgia în competiția pentru Cel mai bun film străin la Oscarurile din 2014. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentRecomandari pentru weekend-ul 7 – 9 martie
Următorul articolTrailer Agon
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here