The Artist – un film mut care iti vorbeste

1
1153

Povestea din The Artist este simpla, alcatuita din ingrediente obisnuite de viata: iubire, inadaptabilitate venita din aroganta, istoria care trece peste tine si alegerile tale. Este vorba despre doi actori de la Hollywood din perioada filmului mut care tocmai se pregateste sa fie inlocuit de o noua epoca, cea a filmului cu sunet.

The Artist este filmul cu cele mai multe nominalizari la Oscar (10) dupa Hugo (filmul lui Martin Scorsese), dar are nominalizari mai valoroase (pentru actor principal, actrita in rol secundar). Interesant este ca un film frantuzesc se bate la Oscaruri de pe pozitii egale cu un film al unui grande de la Hollywood, Martin Scorsese.

Dincolo de probleme de politica hollywoodiana, The Artist este o extravaganta cinematografica: un film alb-negru si mut despre perioada de glorie a filmului fara sunet care sta sa apuna din cauza dezvoltarii tehnologice. Cu o asemenea precizare (alb-negru si mut) deja se pierd trei sferturi din potentialii privitori ai filmului. Dar nu te lasa indepartat, filmul reuseste sa iti intre pe sub piele si sa emotioneze. Si este si distractiv, senin, elegant, delicat, naiv. Pe langa asta, iti ofera un confort total. Multi dintre noi merg la cinema din escapism, vrem sa uitam pentru cateva ore de ceea ce se intampla acum si aici. The Artist iti ofera maximul de escapism, prin faptul ca este atat de rupt si indepartat de actualitate, incat timpul tau sta pe loc.

De obicei cand mentionezi un film alb-negru, deja primesti grimase care spun: "nu m-as uita la asa ceva", daca mentionezi si "mut" deja treci in tabu. Dincolo de gusturile de astazi care reprezinta o bariera semnificativa, un film mut necesita un anumit antrenament al privitorului. Sa privesti un clip fara sunet (doar cu muzica) timp de o ora jumatate poate reprezenta o provocare. Cu toate astea sa nu uitam ca exista filme mai apropiate de secolul nostru care practica un anumit gen de film mut si sunt incredibil de "entertaining": ca de exemplu filmele lui Jacques Tati (vezi Les Vacances de Monsieur Hulot) sau ale regizorului Ming-liang Tsai (am scris aici despre unul din filmele lui, The Wayward Cloud).

The Artist este diferit de filmele contemporane in tratarea lipsei de sunet prin faptul ca este o alegere constienta de prezentare cu dragoste si nostalgie a cliseelor din filmele mute de la Hollywoodul anilor 1927-1929: de interpretare actoriceasca (mai ales expresiile fizionomice si gestica exagerata) si de tehnica cinematografica. Dar pentru noi cliseele de genul asta sunt ceva nou si proaspat. 

The Artist are doua puncte tari: actorul francez Jean Dujardin si coloana sonora. Jean Dujardin este pentru mine o revelatie, te poti uita la film strict ca sa ii studiezi incredibila expresivitate faciala care este infinita. Merita Oscarul. Are exact magnetismul si sex-appeal-ul unui star de care ar fi fost nevoie in acest film. 

Daca vorbim despre coloana sonora, si ea nominalizata la Oscar, trebuie spus ca a fost scrisa de Ludovic Bource, care deja a primit Globul de Aur pentru compozitia din The Artist. Dincolo de muzica originala, mai sunt de remarcat doua aspecte: faptul ca The Artist are si secvente cu sunet, care apar suprinzator si au un efect foarte placut si proaspat. Prima data cand apare sunetul in film (se aud diverse obiecte in interactiune, un telefon suna, etc, á la tehnica lui Jacques Tati) este o metafora a faptului ca filmul cu sunet este pe cale sa elimine filmul mut de la Hollywood. A doua precizare este faptul ca melodia – tema standard de jazz venita din perioada de inceput a filmului cu sunet – Pennies from Heaven, in interpretarea pe o octava foarte inalta de Rose Murphy, este extraordinar de eficace si haioasa. Poti s-o asculti mai jos asa cum apare in film. Melodia apare in film ca o metafora a victoriei filmului cu sunet, in care vocile devin parte din interpretarea actoriceasca. 

Actrita care il sustine pe Jean Dujardin, Berenice Bejo, este buna dar ceva nu se aseaza cand vine vorba de puzzle-ul filmului. As fi preferat o actrita cu trasaturi mai delicate. Nu am inteles alegerea regizorului Michel Hazanavicius pana nu am citit ca este casatorit cu Doamna Bejo. Un rol interesant face John Goodman in rolul unui producator de film. In The Artist mai joaca James Cromwell si Malcolm McDowell.

Regizorul francez Hazanavicius este cunoscut pentru seria OSS 117, in care personajul principal este interpretat tot actorul Jean Dujardin

Galerie video

1 COMENTARIU

  1. […] Agentul secret francez Hubert este trimis în Cairo în anul 1955 pentru a investiga dispariția celui mai bun prieten. De aici, apar nenumărate ițe pe care Hubert, cu flerul lui imbatabil trebuie să le dezlege. Cele mai bune glume din parodie vin din faptul ca Hubert e cam bătut în cap. Și are idei fixe despre religie, femei, rasă. Cam despre toate temele unde societatea încearcă să împingă idei progresiste, Hubert are ideile cele mai năstrușnice și ignorante. Ar mai fi de adăugat că pe Jean Dujardin îl știi probabil din The Artist. […]

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here