The Angels’ Share – In whisky veritas

0
794

Care sunt şansele ca patru scoţieni vinovaţi de anumite delicte mai mult sau mai puţin grave (atac, ebrietate avansată, furtul unui papagal şi vandalizarea monumentelor publice) să ajungă să se îmbogăţească tocmai în urma serviciului în folosul comunităţii obligaţi să-l presteze? The Angels' Share este chiar acel noroc, "îmbunat" prin metode nu tocmai ortodoxe, dar cu siguranţă ingenioase şi savuros-comice.

Filmul atrage în primul rând prin realismul situaţiilor sociale surprinse fără menajamente, susţinut într-o manieră emoţionantă de nevinovăţia funciară şi de naivitatea personajelor, ale căror fapte ilicite ţin mai mult de domeniul ridicolului şi al neşansei, decât de cel al pericolelor autentice. Neocolind haosul social din cartierele mărginaşe scoţiene, filmul pledează în favoarea personajelor sale, victime ale circumstanţelor, privite cu simpatie, îngăduinţă şi umor, fără a cădea însă în păcatul unei perspective patetice.

Robbie, personajul principal, dar şi cel mai complex dintre cei patru, autorul unui atac violent asupra unui tânăr, va reuşi să demonstreze că poate să depăşească contextul nefast care îl împiedică să ducă o existenţă normală. Aflat în serviciul pentru folosul comunităţii, Robbie îşi va descoperi talentul de degustător de whisky. Noua sa pasiune şi informaţiile pe care le absoarbe din cărţile dedicate îl vor ajuta să pună la punct un plan pentru ca el şi colegii săi de suferinţă să îşi construiască nişte existenţe ceva mai aproape de firesc.

Împreună cu Robbie, cazurile sociale Albert, Mo şi Rhino vor alcătui o trupă de şoc, varianta postmodernă şi cuceritor de stângace a bandelor de justiţiari legendari. Caracterul frust al celor patru și planul lor ambiţios dau naştere unor situaţii şi dialoguri hilare: nu ai cum să nu fii cucerit de candoarea lui Albert pentru care care Mona Lisa este "Mona who?!". Şi este imposibil să nu empatizezi cu trăirile lor mai ales în momentele în care schimbările de situaţie, subliniate de umor negru, par să îi îndepărteze definitiv de planurile iniţiale.

Pelicula nu este scutită de unele accente – previzibile – de melodramă, în momentele când Robbie se gândeşte să abandoneze cauza şi să îşi ia tălpăşiţa pentru a nu-şi pune în pericol familia, dar acestea sunt contrabalansate de realismul pe alocuri tăios al conflictelor surprinse şi de scenariul care lasă loc unor improvizaţii binevenite în materie de limbaj.

Dincolo de momentele în care acţiunea pare să treneze, insistându-se poate prea mult pe componenta socială, The Angels' Share este un pariu câştigat. De altfel, filmul a primit si premiul Juriului la Cannes 2012.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentCarrie – TRAILER (r: Brian de Palma, 1976)
Următorul articolMommie Dearest – TRAILER (r: Frank Perry, 1981)
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here