Tea with Mussolini – Zeffirelli cu dragoste despre Toscana

0
789

Tea with Mussolini este opera lui Zeffirelli. Şi chiar de n-ai şti, recunoşti imediat stilul: cadrele în care se simte efectiva adoraţie pentru pământul italian şi istoria sa, prim-planurile sensibile cu chipurile personajelor, înregistrând fiecare schimbare a fizionomiei acestora şi caracterul reconfortant-teatral al jocului actoricesc (datorat în mare măsură distribuţiei impecabile).

Pelicula este parţial autobiografică, şi cu atât mai interesantă. Zeffirelli a mărturisit că filmarea acesteia a echivalat cu retrăirea nostalgică a primei părţi din viaţă în Italia: secvenţa în care Mary Wallace (Joan Plowright) îi improvizează o scenă din Romeo şi Julietacu păpuşi din hârtie este una dintre multele preluate ca atare din copilăria regizorului (care explică întrucâtva fascinaţia sa ulterioară pentru povestea pe care va decide să o ecranizeze în 1968).

Alter-ego-ul din film al lui Zeffirelli, Luca, este luat în grijă de reprezentantele aristocraţiei britanice stabilite în Italia în timpul regimului Mussolini, o colectivitate de doamne în vârstă, cel puţin excentrice, numite pe bună dreptate Le Scorpioni. Acestea îşi asumă voluntar rolul de a-l educa pe băiatul lăsat în seama unui tată italian recăsătorit şi cât se poate de indiferent la soarta fiului. Iar educaţia prin artă pe care Luca o primeşte de la doamnele în cauză este una de invidiat: Arabella (Judi Dench) îl plimbă prin coridoarele şi atelierele florentine ale Palatului Uffizzi, învăţându-l să admire şi să creeze studiind clasicii, Mary i-l prezintă pe Shakespeare, instruindu-l să fie receptiv la morala operelor sale pentru a-l ajuta să devină a true English gentleman. 

Dar cea mai vivace şi flamboiantă prezenţă este, de departe, colecţionara americană Elsa Morganthal Strauss-Armistan (un rol în care o descoperi pe Cher aşa cum nu prea ai ocazia să o vezi în alte producţii), suficient de generoasă încât să-i asigure băiatului un fond de economii. Stilul şarmant şi nonşalant al Elsei dă culoare scenariului, atât prin exuberanţa personajului care se căsătoreşte numai cu bărbaţi mai în vârstă pentru a-şi întreţine gusturile scumpe şi costisitorul obicei de a colecţiona opere de artă, cât şi prin modul în care interacţionează cu regina neîncoronată a grupului Le Scorpioni, înţepata Lady Hester (Maggie Smith), soţia fostului ambasador britanic, inamica numărul unu a americanilor despre care afirmă fără drept de apel că "vulgarizează totul". 

Dar toate micile conflicte şi neajunsuri la nivelul istoriei personale sunt aproape anulate de cele majore ale istoriei colective. Izbucnirea războiului mondial şi altercaţiile care îl anunţă vor afecta statutul privilegiat al britanicelor, care refuză totuşi să renunţe fără să-şi pledeze cauza. Iar momentul efectiv în care vor trece la acţiune este acela în care Lady Hester cere să fie primită în audienţă de Mussolini, întâlnire ce se transformă într-un cât se poate de engezesc ceai.

Promisiunile de imunitate şi protecţie ale conducătorului se dovedesc a fi la fel de valabile ca și cele de dragoste ale amantului Elsei, cel care îi va fura acesteia toată averea. Trădate de doi şarlatani, aşa cum subliniază scandalizată Lady Hester, cele două femei vor învăţa să-şi îngroape resentimentele şi, alături de celelalte doamne, să facă faţă situaţiei cu demnitatea tipic britanică, de nezdruncinat chiar şi în faţa trupelor naziste. Este epică scena în care acestea se așează în faţa catedralei din San Gimignano pentru a o proteja de iniţiativele distructive ale soldaţilor germani.

Pe lângă umorul britanic şi interpretarea excelentă, Tea with Mussolini reprezintă o autentică delectare la nivelul imaginilor, adăstând asupra mai multor opere de artă, de la cele renascentiste până la cele moderne, de la Michelangelo până la Picasso. Ca o călătorie inspiraţională prin Toscana, pelicula îţi stârneşte interesul, sau poate dorul, pentru peisajele şi cultura Italiei. În plus, deşi este o variantă romantizată, te ajută să înţelegi mai multe despre mediul care l-a format pe Zeffirelli, să experimentezi bucuria descoperirii atâtor şi atâtor elemente care îi vor influenţa limbajul cinematografic.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentNominalizarile la Premiile Gopo 2013
Următorul articolRoom 237 – trailer
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here