Supravietuirea in tramvai: the Woody Allen way

0
483

Tramvaiul bucureştean e un stat în stat, guvernat conform unei ideologii rigide la care neiniţiaţii nu au acces. De fapt, este vorba despre un stat totalitar cu un sistem social în care lupta de clasă mocneşte undeva aproape de suprafaţă fără ca cineva să se revolte.

Să spunem lucrurilor pe nume. De cum ai urcat în tramvai, vechile bariere sociale se dizolvă sub presiunea unui adevăr dur : numarul de locuri este limitat. Astfel, în noua lume, există doar două clase sociale : cei care stau jos şi cei care ar vrea să stea jos. 

În mod clar, avem în faţa noastră o lume guvernată de o frică greu de definit. Complotul pluteşte în aer la fiecare staţie. Cei de lângă ieşiri nu par să pună nimic la cale. Totuşi, în ochii unora se citeşte suspiciunea, teama că vor rămâne blocaţi în tramvai. Este o teamă iraţională care naşte panică şi, cel mai adesea, răniţi.

Din păcate, nu există un manual care să ne îndrume primii paşi în tramvai, dar acolo unde cărţile ne dezamăgesc, filmele ne-ar putea ajuta. E nevoie de puţină imaginaţie, însă un new-yorkez get-beget ca Woody Allen sigur ar putea să ne ofere câteva repere.

 

1.     Pe locuri, fiţi gata, butonaţi!

 

 

 

Dacă vreţi să fiţi pregătiţi, ar fi bine să urmăriţi o vreme posturile TV comerciale. În tramvai veti vedea de toate: talk-show-uri cu mai mulţi moderatori, ştiri din sport şi cele mai comprehensive programe meteo. Ocazional, veţi avea parte şi de câteva emisiuni de divertisment emoţionante :  vecine care paradoxal nu s-au mai văzut de zeci de ani sunt aduse împreună de soartă şi înghesuială, câini maidanezi îşi regăsesc stăpânii după zile întregi de căutări, iar controlori inimoşi se îndură de cei care nu pot străbate masa compactă de oameni care-i desparte de aparatul de validare.

 

2.     Destinaţie : Strada Mizantropiei sau Dealul Mizantropiei

 

 

 

E uşor să devii mizantrop în astfel de condiţii, Woody admite şi asta.

 

3.     Oameni ai muncii, uniţi-vă!

 

 

 

Totuşi, tot el ne ofera perspectiva salvatoare. De fapt, nu suntem chiar atât de diferiţi unii de alţii.

 

4.     „- Hepatita, încântată de cunoştinţă ! ”

 

 

 

Există şi o parte bună în toată această apropiere forţată de semenii noştri: întâlneşti oameni interesanţi, imprevizibili. Nu ştii niciodată cu ce te-ai putea alege în urma acestor contacte: cu un prieten sau cu o boală contagioasă.

 

5.     Dedicaţii muzicale: microfon sau telefon ?

 

 

 

6.     Singurul moment cultural al zilei

 

 

Între două interviuri de angajare sau în drum spre sau de la serviciul de nouă ore, tramvaiul e highlight-ul cultural al zilei. Nu vă lăsaţi intimidaţi de vecinii care citesc filosofie între două staţii şi un covrig, puteţi să citiţi şi ceva mai uşor de digerat.

 

 

Chiar şi în acest ecosistem , cu puţină răbdare,  fiecare îşi găseşte locul, dar, din păcate, asta nu-i opreşte să încerce să găsească unul mai bun, chiar pe pantofii tăi noi. 

SHARE
Articolul precedentGracepoint 2014 Trailer [Mini-serie TV]
Următorul articolGracepoint
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here