Serialul Enlightened

Unde: Mike White, Laura Dern
0
611

Enlightened este serialul produs de HBO care a avut premiera in toamna lui 2011, in care rolul principal este interpretat de Laura Dern, una din actritele preferate ale regizorului David Lynch. Deja Laura Dern a castigat pentru personajul pe care il face in Enlightened Globul de Aur, 2012.

La noi serialul nu ruleaza inca, dar poate fi urmarit online.

Laura Dern joaca rolul unei corporatiste divortate, care este concediata in urma unei caderi nervoase. Ca sa isi revina, Amy (Laura Dern) pleaca in Hawaii intr-un centru de meditatie si refacere spirituala. Se intoarce "iluminata" cu multa intelepciune si cu porniri si mai ciudate decat cele cu care plecase: plina de idei cum sa schimbe lumea, cu un intreg arsenal de sloganuri automotivationale, carti de self-help si impresia ca toata lumea merita dragostea ei. Cu toate bunele intentii, cei din jur o privesc ca pe o ciudata, incepand cu mama ei, pana la fostii colegi si fostii sefi.

Si chiar este ciudata, plus bezmetica si patetica. Asta pentru ca sufera si este confuza. Viata ei nu urmeaza nicio logica, toate caile pe care le-a urmat (in cariera si casnicie) s-au incheiat cu un esec, iar ceasul biologic ticaie tare. Enlightened este o reusita in modul cum o portretizeaza pe Amy intr-o continua impiedicare si balbaire, iar grimasele pierdute ale Laurei Dern transmit toata nebulozitatea pe care o experimenteaza personajul, trecand ca personajele lui Shakespeare de la o stare (calm, seninatate) la alta (furie, disperare) foarte rapid. 

Ideea filmului este de asemenea foarte buna: sa arati pas cu pas in viata de zi cu zi starea de alienare pe care o cauzeaza munca intr-o corporatie – in care sensul muncii tale este complet pierdut – si artificialitatea inerenta unei vieti in care valorile naturale sunt desuete. Cine nu s-ar identifica cu starile lui Amy?

Pe langa Laura Dern (Blue Velvet, Inland Empire, Wild at Heart, Jurassic Park), in serial joaca, in rolul mamei lui Amy, Diane Ladd (Chinatown, Wild at Heart), – chiar mama Laurei Dern in realitate, si Luke Wilson, fratele mai mic al actorului Owen Wilson. Toti trei joaca excelent, dar parca Diane Ladd este cireasa de pe tort.

Serialul este creat de regizorul si actorul Mike White (care joaca in Enlightened rolul colegului de munca devenit prieten al lui Amy), impreuna cu Laura Dern

Enlightenedeste foarte apreciat de critica, dar succesul comercial se lasa asteptat (audientele sunt destul de mici). Motivul pentru care a primit sansa unei a doua serii este aprecierea criticii, inclusiv nominalizarile la Globurile de Aur si premiul acordat Laurei Dern.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here