Seri de film UrbanEye la Anuala de Arhitectura 2018

0
562
Unde: Gradina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46)

Cand: 10 Jul - 12 Jul 2018 Ora:21:30

Organizatorii festivalului UrbanEye, dedicat cinefililor pasionaţi de arhitectură, ţi-au pregătit vara aceasta câteva filme care explorează relaţia omului cu spaţiul urban. În serile de 10, 11 şi 12 iulie 2018, de la ora 21:30, la Grădina Casei Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46), vei putea vedea filme despre arhitectura oraşelor din Portugalia, Kosovo şi Ecuador. Intrarea este gratuită. Filmele au subtitrare în limba engleză.

Principala temă a filmelor incluse în program este locuirea. Documentarele alese reflectă interacţiunea dintre arhitect, comunitate şi autoritatea publică atunci când apar întrebări privind legalitatea unei construcţii, valoarea estetică sau perturbarea coerenţei urbanistice.

O parte dintre filme au în comun aceeaşi întrebare: Mai este nevoie de un arhitect pentru a-ţi proiecta locuinţa la care visezi? Ce se întâmplă atunci când apar locuinţele construite ilegal îţi arată scurt-metrajul Prishtina -- The Agony of a City, despre oraşul devenit noua capitală a statului Kosovo. În Priştina, creşterea numărului de locuinţe ridicate ilegal ajunge să ameninţe, prin absenţa unui plan urbanistic pe termen lung, armonia unui oraş care nu a suferit multe distrugeri în timpul conflictelor din Balcani.

Scurt-metrajul Prishtina -- The Agony of a City este urmat de lungmetrajul Batushas Haus, care îţi arată încercările unui locuitor de la periferia oraşului Priştina de a construi, timp de 15 ani, o locuinţă care ajunge să capete forma unei fortăreţe. Kadri Batusha, vânzător de kebab şi activist politic, nu consultă architecţii atunci când ridică măreaţa casă unde ajung să locuiască 300 de persoane. Turnurile, scările şi coridoarele sale cu aspect labirintic reflectă de fapt viaţa lui Kadri Batusha. Tumultuoasa lui biografie include marile drame şi traumele din timpul războiului. După ce a fost închis, a petrecut a petrecut zece ani în Elveţia în calitate de azilant, apoi a hotărât să ridice o fortăreaţă în locul natal, ca formă de revendicare a identităţii.

Modul în care sunt redescoperite şi reinterpretate toate resursele unei ţări pentru a scoate din impas arhitectura locală devine subiectul documentarului Do More With Less. Vei descoperi cum se reinventează arhitectura ecuadoriană contemporană în perioada marilor crize financiare prin utilizarea unor materiale şi resurse subestimate până atunci.

Trailer HACER MUCHO CON POCO (Do More With Less) | English sub

LYTE video

Dansul contemporan şi arhitectura se îmbină poetic în filmul Aires Mateus: Matter in Reverse. Pentru a-ţi prezenta stilul a opt clădiri din Portugalia, regizorul a folosit mişcările dansului contemporan. Documentarul redă legătura dintre uman, spaţiu, mişcare, armonie, materie.

Program:

Marti, 10 iulie, ora 21:30

Prishtina -- The Agony of a City (2009 | 27 min | Kosovo)
Batushas Haus (2016 | 68 min | Elveţia, Kosovo)

Miercuri, 11 iulie, ora 21:30

Do More With Less (2017 | 87 min | Ecuador, Spania)

Joi, 12 iulie, ora 21:30

Aires Mateus: Matter in Reverse (2017 |65 min | Portugalia)

Citeşte şi 4 scurt-metraje dedicate celor pasionaţi de arhitectură şi de urbanism

4 scurt-metraje dedicate celor pasionati de arhitectura si de urbanism

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here