Scurtmetraje despre orasul contemporan, aduse de la Sarajevo Film Festival la Bucharest International Experimental Film Festival 2018

0
710
Unde: Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco

Cand: 26 Mar - 01 Apr 2018

Ediţia din 2018 a Bucharest International Experimental Film Festival reprezintă începutul colaborării dintre acest festival şi Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, considerat a fi cel mai important din sud-estul Europei.

La BIEFF 2018 vei putea vedea scurtmetraje din secţiunea European Shorts a Festivalului de la Sarajevo. Filmele care prezintă poveşti din oraşele lumii vor fi prezentate la BIEFF 2018 sub tema Identity and Belonging. Scurtmetrajele au fost selectate de Bianca Lucas, membră a Juriului Competiţiei Internaţionale BIEFF 2018.

photo credit: The Hostel (short film) by Ulu Braun/bieff.ro

Scurtmetrajele alese abordează subiecte precum legătura dintre spaţiul urban şi modelarea identităţii, apartenenţa, limitele toleranţei şi contrastul dintre prezent şi trecut. În scurtmetrajul The Hostel, relaţia dintre prezent şi trecut ia forma contrastului dintre virtual şi real, mit şi profan. Clădirea dărăpănată a unui han atemporal devine galeria pentru un colaj de imagini în care Ulu Braun adună elemente ale culturii pop şi moto, clişee din filme western şi mituri biblice pentru a reda evoluţia civilizaţiei. The Hostel a câştigat marele premiu acordat în 2017 de juriul Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Oberhausen.

photo credit: Martin Cries (short film) by Jonathan Viel/bieff.ro

Universul citadin recreat în jocurile video devine fundalul unei poveşti emoţionante pe care o descoperi în spatele violenţei. Selectat şi în competiţia de la Berlinale, scurtmetrajul Martin Cries, regizat de Jonathan Viel, prezintă încercarea protagonistului de a-şi regăsi prietenii dispăruţi peste noapte. Atât Martin (protagonistul), cât şi prietenii pe care îi caută aparţin lumii create de jocurile video. Scurtmetrajul transmite un mesaj tandru despre importanţa prieteniei, pe măsură ce Martin, asemenea eroilor din jocurile video, trece prin obstacole pentru a-şi atinge ţelul: găsirea prietenilor, în absenţa cărora oraşul devine un mediu ostil, care alimentează furia şi trăirile greu de gestionat.

photo credit: Polonaise (short film) by Agnieszka Elbanowska/bieff.ro

Satira la adresa celor ce se încăpăţânează să-şi demonstreze patriotismul într-un mod primitiv te poartă într-un orăşel polonez. Aici, nişte concurenţi de la Polonezii au talent sunt invitaţi să se ia la întrecere pentru a-şi demonstra ostentativ dragostea pentru ţară. Patriotul suprem va primi însă un televizor fabricat în Japonia, nu în Polonia. Juraţii care trebuie să aleagă marele câştigător reflectă societatea poloneză la o scară mai redusă. Scurtmetrajul Polonaise, regizat de Agnieszka Elbanowska, a fost apreciat datorită umorului ce ascunde un mesaj incomod referitor la ignoranţă şi la efectele propagandei.

photo credit: Titan (short film) by Johhanes Frese/bieff.ro

Întâlnirea unui regizor cu un adolescent violent, care îi răsplăteşte generozitatea atacându-l cu o sticlă, te poartă prin orasul Le Port (Insulele Reunion). Regizorul atacat pleacă pe urmele adolescentului, ajungând să stea de vorbă cu tatăl acestuia.  Cunoaşte astfel povestea familiei, prezentată în scurtmetrajul Titan. Folosind un colaj alcătuit din imagini şi fragmente de interviuri, regizorul Johhanes Frese ne îndeamnă să ne punem întrebări despre injustiţia sistemică. Titan a primit Menţiunea Specială în cadrul Festivalului de Film Documentar de la Kassel.

Preţul unui abonament este de 90 lei (60 lei pentru studenţi). Poţi opta pentru oferta de 5 bilete, pentru care platesti 40 lei (30 lei dacă eşti student). Preţul unui bilet variază între 12 lei (8 lei pentru studenţi) şi 15 lei (10 lei pentru studenţi) – proiecţiile speciale. Studenţii UNATC şi UNARTE au intrare liberă, pe baza legitimaţiei, în limita locurilor disponibile, la proiecţiile de competiţie şi programele tematice. Poţi cumpăra bilete online de pe Eventbook sau din librăriile partenere Humanitas şi Kyralina.

Identity and Belonging – Sarajevo Film Festival Theme Program | BIEFF 2018

LYTE video

Citeşte despre 6 filme actuale care te invită la o hoinăreală prin oraş

6 filme actuale care te invita la o hoinareala prin oras

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here