Saptamana modei Haute Couture de la Paris: Primavara-Vara 2015

0
2548

 

Avem nevoie rochii din ţesături preţioase, cu o volumetrie stranie , însoţite de pantofi care sfidează gravitaţia? Probabil că nu, însă avem nevoie de cele  câteva minute de visare, de inspiraţia şi doza sănătoasă de nonconformism pe care le aduc prezentările haute-couture de la Paris, din sezonul primavara-vara 2015.

Anul acesta Săptămâna Modei Haute Couture de la Paris a reunit câteva dintre cele mai importante maisons,  Armani, Valentino, Versace, Dior, Chanel care s-au întrecut în reinterpretări creative ale motivelor clasice care definesc identitatea fiecărei case de modă, în timp ce tinerii Eli Saab şi Stephanie Courdet au preferat să-şi găsească inspiraţia în propriul trecut.  

Cum hainele-obiect-de-artă pe care aspiră să le creeze deignerii haute-couture sunt menite mai mult să ne facă să visăm decât să ne tenteze să le cumpărăm, putem spune că în acest an hainele sugerează fie atmosfera diafană a visului liniştit, fie agitaţia visului suprarealist.

VERSACE

Atelier Versace a deschis balul la Paris cu o colecţie care mizează exclusiv pe decupaje şi transparenţe. Culorile albastru şi roşu sunt saturate şi expuse independent, la fel ca albul şi negrul. Astfel simplitatea formelor este însoţită de o simplitate cromatică dând naştere unei colecţii cu linii elegante, dar care rămâne destul de rece.

VALENTINO

 Italienii sunt maeştii neîntrecuţi când vine vorba de linii simple, materiale care par că plutesc şi imprimeuri elegante. Anul acesta ei au mizat pe sarafane, veste, bluze inspirate de folclorul rus şi rochii fluide, un melanj de dantele lucrate minuţios, broderii colorate, materiale preţioase şi forme de corset originale. Colecţia Valentino este poate cea mai romantică, propunând imaginea unei femei temperametale,  care trece  de la rochii uşoare, vaporoase în tonuri pastelate, la rochii roşii din catifea sau la ţinute compuse din imprimeuri geometrice alăturate îndrăzneţ, cămăşile strânse la mâneci şi la gât alternând cu decolteele generoase.

ARMANI

Pentru colecţia  de haute-couture, ARMANI PRIVÉ, Giorgio Armani s-a inspirat din tradiţia japoneză, reansformând costumul de luptă al temuţilor samurai în nişte pantaloni largi extrem de chic care prin volumul supradimensionat şi centura inspirată de fundele care legau kimonoul gheişelor accentuează talia manechinelor.Mânecile largi ale chimonoului sunt preluate de sacouri care compensează volumul suplimentar din partea superiară a corpului prin rochii lungi, mulate, confecţionate dintr-un material strălucitor. Armani se joacă cu texturile şi volumele reuşind să creeze siluete interesante, imprimeul vegetal  inspirat de gravurile japoneze  alternând cu materialele elaborate care imită diverse texturi organice.

CHANEL

Prezentările lui Karl Lagerfeld sunt in general o adevărată experienţă senzorială, însă de această dată designerul german s-a întrecut pe sine creând  în interiorul Grand Palais o seră cu vegetaţie artificială care pare hârtie decupată. Colecţia lui Lagerfeld te poartă dintr-o lume raţională a costumului Chanel cu buzunare aplicate şi linii clare într-o lume eterică, unde materialele devin tridimensionale. In a doua jumatate a prezentarii rochiile sunt încărcate cu flori colorate construite din textile iar rochiile fluide înlocuiesc costumul din două piese. Trecerea de la o etapă la alta este marcată prin mai multe reinterpretări ale costumului clasic care este scurtat, asociat cu tulul sau transformat în franjuri. Chiar dacă nu este pentru toate gusturile, prezentarea Chanel nu-i dezamăgeşte pe iubitorii de haute-couture conţinând acel dram de nebunie de care este nevoie pentru a crea ceva original.

VICTOR& ROLF

Pentru că tot am vorbit de nebunie poate ar fi bine să-i menţionăm acum pe Victor& Rolf  o echipă de designeri care a creat ţinute cu adevărat suprarealiste pornind de la rochia simplă de vară şi pălăria de paie aferentă. Cei doi au folosit acelaşi imprimeu colorat diferit, experimentând mai mult cu volumele întărite artificial, reuşind astfel să creeze o simbioză între pălăria supradimensionată şi rochie.

JEAN-PAUL GAULTIER

Nici Jean Paul Gaultier nu a dezamăgit, creaţiile sale bipolarea jumătate feminine, jumătate masculine, formate din croieli şi culori opuse alăturate în aceeaşi rochie au defilat pe White Wedding, melodia lui Billie Idol, în aplauzele publicului parizian. Cu o paletă cromatică restrânsă la alb, negru, roşu şi auriu, şi nişte pantofi care ar provoca vertij celor care au rău de înălţime Gaultier a adus la viaţă nişte mirese atipice, ceremonia încheindu-se cu aruncarea buchetului, o rochie minusculă purtată de Naomi Campbell.

DIOR

Raf Simons şi-a găsit inspiraţia în moda anilor ’50,’60, ’70 reuşind să creeze o sinteză care pare proaspătă. Rochii precum cele din anii ’50 sunt acum purtate cu cizme in culori fosforescente, accesoriile care dau de fapt coerenţă întregii colecţii. Salopete cu imprimeuri psihedelice sau în totalitate acoperite cu paiete, rochiile scurte, cu o geometrie clară sunt purtate alături de nelipsitele cizme care sunt un contrapunct necesar pentru imprimeurile şi texturile care te hipnotizează. Simmons pare să fi găsit un echilibru între vechi şi nou în noua colecţie haute-couture, însă pelerinele din plastic suprapuse peste rochiile strălucitoare amintesc încă de creaţiile anterioare care au fost acuzate de răceală şi conceptualism.

ELIE SAAB

Nu întâmplător designerul libanez Elie Saab este din ce în ce mai popular pe covorul roşu de la Hollywood, creaţiile sale vaporoase punând în valoare silueta modelelor. Pasionat de haute-couture Saab este îndrăgostit de pene şi de dinamismul pe care acestea îl oferă hainelor, iar în noua s-a colecţie nu a ezitat să le folosească în combinaţie cu materiale strălucitoare, broderii elaborate care sclipesc sub lumina reflectoarelor.

GIANBATTISTA VALLI

Gianbattista Valli încercă să găsească un echilibru între Janice Joplin şi Coco Chanel, alegând culori psihedelice prăfuite şi texturi contrastante pentru a contura ţinute la rândul lor contradictorii, fuste transparente suprapuse peste pantaloni clasici.

La Săptămâna Modei de la Paris au mai fost prezente şi alte branduri cunoscute precum Alexis Mabile care pune în valoare silueta feminină prin linii clare şi elegante, Bouchra Jarra care mizează pe trenciuri, smoking-uri, haine din piele potrivite cu modelele androgine alese sau Stephane Rolland care alătură fuste cu un volum impresionant şi tricouri cu o croială simplă, dar din materiale fine. De asemenea, Ece Ege turcoaica designer pentru Dice Kayek a înscris în palmares o a doua prezenţă la Paris, cu o colecţie inspirată de universul copilăriei, dar cu o volumetrie extrem de complexă. Schiaparelli, Yin Yin Yang, Stephanie Courdet şi Alexandre Vauthier completează distribuţia spectacolului care tocmai s-a încheiat, dovedind că lumea haute-couture este tot mai largă de la un an la altul.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentTed 2 – Official Trailer
Următorul articolMr. Turner – Natura moarta in stil dickensian, cu aer laptos
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here