Salmon Fishing in The Yemen – comedie romantica inteligenta

0
1143

Salmon Fishing in The Yemen (La pescuit in desert) este noul film al regizorului Chocolat si Casanova (cel cu Heath Ledger), Lasse Hallström. Dupa ce aproape iti pierzi speranta de a mai vedea o comedie romantica mainstream bine facuta, Salmon Fishing in The Yemene o surpriza placuta. Pentru ca amesteca intr-un cocktail umor de limbaj cu verva si acid, un scenariu nu tocmai prost si actori fara cusur: Ewan McGregor, Emily Blunt si Kristin Scott Thomas.

Chiar si ideea filmului e un pic surprinzatoare, nefiind o intriga tipica de comedie de gen. Seicul din Yemen, pescar pasionat si admirator al culturii englezo-scotiene, hotaraste sa aclimatizeze in barajul de acasa somonii din Scotia. Consultantul de incredere al seicului, adica personajul lui Emily Blunt, incearca sa il convinga pe expertul scotian in pesti Alfred (Ewan McGregor) sa isi asume acest proiect. Nu reuseste, pana cand intervine decisiv responsabilul cu imaginea prim ministrului britanic, ghimpele Patricia (Kristin Scott-Thomas). Patricia este convinsa ca trebuie sa imbunatateasca rapid imaginea guvernului britanic prin acest proiect comun, in ciuda absurditatii lui.

Bineinteles ca este rolul unei comedii romantice sa transforme imposibilul in posibil, e una din premisele genului. Prin urmare proiectul ihtiologic aberant ajunge sa ii pasioneze  si pe Alfred si pe Harriet (personajul lui Emily Blunt). In plus, Alfred se indragosteste de Harriet. Tensiunea dintre cei doi e platonica si foarte retinuta. Ewan McGregor si Emily Blunt dozeaza fara efort exact atat cat trebuie atractia dintre ei, cat sa nu cada in dulcegarie.

Dar dincolo de subintriga romantica care nu are derapaje sa-ti strepezeasca dintii, cel mai reusit aspect este umorul inteligent al filmului. Responsabilii cu replicile cele mai bune sunt Ewan McGregor, ce nu scapa nicio ocazie sa ironizeze lipsa de sens a proiectului si Kristin Scott-Thomas. Ewan McGregor, in realitate chiar scotian, are un accent spumos. Modul cum vorbeste si argoul tipic scotian, cu tot felul de cuvinte si expresii foarte simpatice si haioase, sunt singure suficiente sa spui ca te-ai distrat la Salmon Fishing in The Yemen.

Dar distractiei se adauga Patricia (Kristin Scott-Thomas), posesoarea unui sarcasm intepator, cel tipic omului care a vazut multe si a facut multe compromisuri. Patricia trage pragmatic toate sforile posibile ca sa isi atinga scopurile. Replicile ei aruncate fara menajamente de politically correctness tin comedia in picioare si n-o lasa sa expire. Are o rapiditate cu care sfichiuieste orice personaj si situatie, incat mai ca nu reusesti sa tii pasul. Cei doi, Ewan McGregor si Kristin Scott-Thomas, si replicile lor aproape ca asigura un ras in barba sau chiar din toata inima mare parte din durata filmului. Mai exact trei sferturi din film, pana cand intriga amoroasa trebuie sa fie miscata spre deznodamant. Din acel moment artificialitatea solutiei romantice si graba catre happy-end spulbera credibilitatea filmului, pentru ca sforile care manuiesc papusile devin din ce in ce mai deranjant vizibile.

Papusa cea mai prost manuita este seicul. Acestuia (jucat de Amr Waked) ii revine cel mai ingrat rol in Salmon Fishing in The Yemen. Are replicile cele mai sforaitoare si lipsite de substanta. Si tot el e parte din subintriga cea mai slaba a filmului, superflua. Singurul ei rol ar fi sa bifeze un cliseu, acela ca acolo unde sunt prezenti arabi, trebuie sa fie si un atentat. Prin urmare seicul este tinta unor atentate ucigase.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentIn luna aprilie la Ateneu – programul spectacolelor simfonice
Următorul articolApparat – Ladies
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here