Rust and Bone – o a doua viață

0
835

Titlul filmului De rouille et d'os / Rust and Bone – regizat de autorul unor succese că A Prophet sau The Beat That My Heart Skipped,Jacques Audiard –  se referă la gustul sângelui atunci când o lovitură puternică cu pumnul zdrobește buzele de dinți. Expresia poate rezuma întreaga abordare a filmului: un context dur și violent, într-o descriere sensibilă, abundând în terminații nervoase. 

Ali (Matthias Schoenaerts), un bărbat șomer, vine în Franța cu fiul său de 5 ani pentru a se stabili definitiv la sora lui. Practicant de box, își găsește de lucru ca gardian (bouncer) într-un club de noapte. Așa o cunoaște pe Stéphanie (Marion Cotillard) în postura unei femei îmbrăcate provocator, care este implicată într-o încăierare violentă în club. Conducând-o acasă, află că este antrenoare de balene ucigașe într-un parc acvatic local.

Al doilea contact nu are loc decât după accidentul tragic suferit de Stéphanie în timpul unui spectacol, în urma căruia ambele picioare îi sunt amputate de la genunchi în jos. Chemat la ea pe neașteptate, Ali reacționează cu o naturalețe frapantă la situație și cei doi încep o relație ambiguă inițial, care crește pe măsură ce fiecare își pune amprenta pe viața și personalitatea celuilalt.

La început, Ali este cel care o ajută pe Stephanie, însă vedem pe parcurs că naturalețea sa își are originea într-o indiferență emoțională ce reiese clar din relația defectuoasă cu fiul său.

Studiul acestor două caractere se împletește cursiv sub conducerea lui Audiard, iar modul în care tratează dizabilitatea suferită de Stephanie impresionează în special. Deși imposibil de înțeles din afară, Rust and Bone face ca prăpastia emoțională în care e aruncată Stephanie să devină tangibilă pentru scurt timp, în lipsa afișării unei disperări zgomotoase – dar care ar fi fost perfect justificată.

Meritul revine în egală măsură interpretării fără greșeală oferită de Marion Cotillard. Actrița e incontestabil vedeta filmului prin portretul făcut unei femei delicate, dar puternice, care găsește în urma accidentului o împlinire care poate ar fi ocolit-o în viața avută anterior. De remarcat e și Matthias Schoenaerts, care nu se aventurează prea departe de rolul aclamat din Bullhead – un bărbat mai degrabă brutal, care își dezvăluie treptat vulnerabilitatea.

Dacă ascensiunea filmului este curată până la un punct, totuși nu se sustrage impresiei de a fi lungit inutil. Ultima porțiune a filmului se împotmolește în evenimente, parcă neștiind ce să facă în continuare cu personajele. 

Totuși, nu te poți plânge de faptul că personajele rămân cu tine câteva momente în plus. Chiar dacă nu oferă mult în termeni de simpatie directă, integritatea și puterea ca răspunsuri apăsate în fața unor greutăți incomensurabile, atrag într-un sens mai profund. Dincolo de povestea unei iubiri improbabile, Rust and Bone este și o privire matură aruncată direct în ochii tragediei, accentuând o caracteristică umană deseori subestimată: adaptabilitatea.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentVakula – You Can Do
Următorul articolNon, je ne regrette rien
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here