Rosewater

0
592

Rosewater este debutul ca regizor al cunoscutului comediant american Jon Stewart. Acesta a anunțat la începutul verii că își va lua o pauză de 12 săptămâni de la The Daily Show, emisiunea satirică de știri pe care o prezintă, câștigătoare a numai puțin de 18 premii Emmy, pentru a filma în Orientul Mijlociu adaptarea cărții Then They Came for Me: A Family's Story of Love, Captivity, and Survival.

Scrisă de către Maziar Bahari, un jurnalist BBC de origine irano-canadiană, cartea este o relatare autobiografică a celor 118 zile de arest în cea mai crudă dintre închisorile iraniene, Evin (supranumită din cauza numărului mare de intelectuali – deținuți politici și Universitatea Evin). Autorul cărții a fost arestat după ce a participat în 2009 la un interviu comic în cadrul The Daily Show, ce avea ca subiect părerea pozitivă a iranienilor despre americani. În acea perioadă țara trecea printr-un proces electoral ce a dus la mișcări de stradă împotriva președintelui Ahmadinejad. Gărzile Revoluționare ale regimului de la Teheran au ripostat împotriva celor ce aveau legături cu Occidentul. Astfel, Maziar Bahari a fost luat din casa mamei sale și torturat în beciurile închisorii Evin, ca fiind un spion în serviciul CIA, MOSSAD, MI5 și Newsweek (sic!).

Jurnalistul nu-și putea vedea torționarul, fiind legat la ochi, dar îi simțea parfumul, apă de trandafiri, de aici numele filmului. El a fost eliberat la insistențele secretarului de stat american Hillary Clinton și numai după ce a promis că va spiona în favoarea iranienilor.

Distribuția filmului este una de excepție, cu Gael García Bernal (No, Amores Perros, The Motorcycle Diaries, Y Tu Mama Tambien) în rolul principal, actrița de origine iraniană Shohreh Aghdashloo (The Report, House of Saddam, The Odd Life of Timothy Green), câștigătoare a premiului Emmy și nominalizată la Oscar, Haluk Bilginer și Nasser Faris.

Filmul va fi lansat în anul 2014.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here