Retrospectiva Pelicam 2017

0
671
Unde: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez, Bd. Dacia 77)

Cand: 31 Aug - 03 Sep 2017 Ora:20:30

Pelicam este festivalul dedicat filmelor despre mediu. În fiecare an, la Tulcea poţi vedea lungmetraje documentare sau filme scurte dedicate unor probleme spionoase ale planetei. Includ o varietate de teme, de la speciile ameninţate la comunităţile mici afectate de nişte decizii social-politice luate la nivel global. Dacă nu ai ajuns la Tulcea nici anul acesta, mai ai şansa de a vedea filmele premiate în cadrul unei retrospective. Această retrospectivă are loc între 31 august şi 3 septembrie, la Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez).

Filmul care va deschide retrospectiva este Planeta Petrila, câştigătorul Black Sea Docs şi preferatul publicului de la Transilvania Film Festival. Filmul regizat de Andrei Dăscălescu prezintă într-un mod inedit protestul unui fost miner devenit artist şi activist. Protagonistul vrea să salveze construcţiile industriale din Petrila, unele dintre cele mai vechi din ţară. În spatele protestului său descoperi adevărata miză: dorinţa de a împiedica destrămarea şi alienarea comunităţii locale. Îmbinând arta contemporană cu mesaj social şi documentarul, regizorul te face să priveşti altfel Petrila, un loc neglijat.

PLANETA PETRILA | Official Trailer

LYTE video

Un alt documentar cu elemente insolite este In Pursuit of Silence, realizat de Patrick Shen. Acesta propune un experiment vizual care să te adâncească în tăcere. Avem nevoie de momentele de tăcere ca de aer, mai ales dacă ne ducem viaţa într-un mare oraş. Acesta este mesajul. Poetic şi atractiv datorită cadrelor fotografice, documentarul explorează impactul zgomotului în exienţa noastră.

IN PURSUIT OF SILENCE Festival Trailer

LYTE video

Dacă îţi plac efervescentul Istanbul şi pisicile sale, atunci s-ar putea să-ţi meargă la suflet filmul Kedi, regizat de Ceyda Torun. Câteva feline îţi dezvăluie oraşul de la înălţimea acoperişurilor sau de la nivelul străzilor aglomerate. Nostalgic şi luminos, documentarul îţi prezintă un oraş în schimbare din perspectiva relaţiei cu năbădăi dintre pisici şi locuitorii săi.

Kedi - Official U.S. Trailer - Oscilloscope Laboratories

LYTE video

Ţările îndepărtate sunt cele despre care ai vrea să ştii mai multe? Atunci poţi vedea Zona Franca, filmul regizat de Georgi Lazarevski, care a primit Marele premiu Pelicam 2017. Regizorul vrea să îţi arate o faţă nevăzută a unei ţări greu încercate de-a lungul istoriei – Chile. Oscilaţia între zonele din inima sălbăticiei şi expansiunea mercantilă este redată din perspectiva oamenilor ce trăiesc în apropierea Strâmtorii Magellan.

ZONA FRANCA Bande Annonce (Documentaire Français sur le Chili - 2017)

LYTE video

Din Chile ajungi în Columbia. Aici, regizorii Pablo Alvarez-Mesa şi Fernando López Escrivá au captat momente din viaţa unor pescari, comprimate într-un scurtmetraj de 22 de minute, intitulat La Pesca.

Reîntoarcerea la natură este legată şi de supravieţuire. Este o supravieţuire ce are legătură cu un element atat de firesc pentru continuitatea vegetală, încât noi considerăm că ni se cuvine fără a da nimic înapoi: seminţele. Cu ele începe lumea care ne asigură hrana. Din păcate, varietatea lor are de fapt un viitor complicat şi nesigur. Asta reiese din filmul Seed -- The Untold Story. Realizat de Jon Betz şi Taggart Siegel,documentarul trage un semnal de alarmă: 94% din soiurile de seminţe indigene au dispărut! Salvarea celorlalte de pericolul reprezentat de companiile chimice se află în mâna câtorva oameni, care vor să păstreze tradiţia hranei sănătoase.

SEED: The Untold Story (Official Theatrical Trailer)

LYTE video

Tot despre importanţa naturii în viaţa omului este vorba şi în scurtmetrajul Frontiere Invisible (28 min.), regizat de Nico Muzi şi Nicolas Richat. Doar că bogăţia vegetală capătă o semnificaţie sinistră din cauza lăcomiei. Iar această sermnificaţie este cunoscută cel mai bine de comunităţile prinse în razboiul pentrul uleiul de palmier, folosit de marile companii pentru a produce aşa-zisul combustibil verde. Comunităţi întregi au fost dezrădăcinate, mutate, pentru a elibera terenurile ce urmau a fi exploatate prin întinsele plantaţii de palmier. În spatele dramelor colective stau interesele unor actori economici fără scrupule în obţinerea profitului.

 

Programul:

Joi, 31.08. 2017

ora 20:30 -- PLANETA PETRILA (câştigător Black Sea Docs)

 

Vineri, 01.09.2017

ora 20:30 -- SEED -- THE UNTOLD STORY (câştigător Fresh Perspectives)

 

Sâmbătă, 02.09. 2017

ora 19:00 -- KEDI (80 min -- premiu special Black Sea Docs),

ora 21:00 -- ZONA FRANCA (marele premiu Pelicam 2017)

 

Duminică, 03.09. 2017

ora 19.00 -- LA PESCA (22min) + FRONTERE INVISIBILE (28 min) -- cele două filme scurte câştigătoare

ora 20.30 -- IN PURSUIT OF SILENCE (filmul de închidere)

Preţul unui bilet este de 15 lei. Biletele pot fi cumpărate de la casieria cinematografului Elvira Popescu sau de la partenerii Eventbook (librăriile Kyralina şi Humanitas). Puteţi cumpăra bilete şi online, de pe Eventbook.

Citeşte şi L’Odysee – Omagiu adus exploratorului Cousteau, din iubire pentru mare

Climas – Trei femei din Peru

Odiseea (L’Odyssee) – Omagiu adus exploratorului Cousteau, din iubire pentru mare

Climas – Trei femei din Peru

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here